ZwedenWeb

Betalen en pinnen in Zweden

Geen euro maar de Zweedse kroon

Op 13 september 2003 heeft de Zweedse bevolking zich uitgesproken tegen de komst van de euro. Als gevolg hiervan betaalt men in Zweden nog altijd met de Zweedse kroon (SEK).

Valutakoers

100 Zweedse kroon (SEK) is ongeveer 8,69 Euro (EUR)
(laatst bijgewerkt op: 17-07-2024)

Voor meer informatie over de wisselkoersen (aan- en verkoopkoersen) kan je bijvoorbeeld kijken op de Koersconverter van GWK Travelex.

(Advertentie)
Tip: wanneer je je buitenlandse valuta online bestelt bij GWK Travelex, betaal je 0% provisie en profiteer je bovendien van de beste GWK Travelex wisselkoers:

» Bestel nu je Zweedse kronen online via GWK Travelex

Biljetten en munten

Zweedse bankbiljetten
De nieuwe Zweedse bankbiljetten (sinds 2015 en 2016)Foto: Riksbanken
De Zweedse kroon kan verdeeld worden in 100 öre. Er zijn biljetten van 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 kronen. Er zijn munten van 1, 2, 5 en 10 kronen.
De 50 öre muntjes zijn sinds 1 oktober 2010 niet meer in gebruik.

Zweden heeft in 2015 en 2016 nieuwe biljetten en munten gekregen. De oude biljetten en munten zijn niet meer geldig. (Lees meer onderaan deze pagina)

Creditcards en PIN-passen

Geldautomaten

Geldautomaten (Bankomat) waar je met een Nederlandse of Belgische pas kunt pinnen zijn er meer dan voldoende. Vergelijk hierbij de logo's op de automaat met die op je pasje. In kleine plaatsen kan het voorkomen dat er geen geldautomaat is, maar in veel gevallen kan je dan wel bij de lokale winkelier extra geld opnemen wanneer je boodschappen doet.

Betalen in winkels kan ook vrijwel altijd met een Nederlandse of Belgische pas. Soms hoef je echter niet echt te pinnen, je pas wordt op dat moment meer gebruikt als een soort creditcard. Je moet mogelijk wel de bon tekenen.

Creditcards

Creditcards worden in Zweden vrijwel overal geaccepteerd (met name Visa en Eurocard/Mastercard). Vaak wordt er wel naar een legitimatiebewijs gevraagd. Als er geen pincode gebruikt wordt, wordt er vaak naar je persoonnummer gevraagd. Dit persoonnummer is te vergelijken met het burgerservicenummer (BSN) in Nederland. Het persoonnummer wordt in Zweden veel gebruikt. Het nummer is samengesteld uit de geboortedatum en 4 controlecijfers.
Bij buitenlanders gaat men op een identiteitsbewijs vaak op zoek naar een persoonnummer. Soms vindt men dan iets waar ze genoegen mee nemen. Mocht dat niet zo zijn, dan kan je het beste je "omgekeerde geboortedatum" gebruiken, bijvoorbeeld 720622 (22 juni 1972). Dit nummer opgeven werkt vaak beter dan uitleggen dat je geen (Zweeds) persoonnummer hebt, want dat kan men zich maar moeilijk voorstellen.

Tip: De ANWB voor haar leden een erg voordelige VISA card voor slechts €24,95/jaar.

 

Zweden een kontantloze samenleving?

Steeds vaker duiken er in diverse media berichten op dat kontant geld in Zweden aan het verdwijnen is of dat je in Zweden nauwelijks nog met kontant geld kunt betalen. Kort geleden had de NOS zelfs een item waarin het leek dat je een smartphone moet hebben om in Zweden te betalen.
De situatie is echter wat meer genuanceerd dan wat de media doet voorkomen: het is inderdaad zo dat het aantal bankbiljetten en munten dat in Zweden in omloop is de afgelopen jaren aanzienlijk verminderd is en dat het aantal Zweden dag geen contant geld op zak heeft heeft voortdurend stijgt. Ook het feit dat een aantal winkels en restaurants geen contant geld accepteren klopt, al is het aantal nog niet zo groot zoals de media doet vermoeden.

Dit betekent echter niet dat dit problemen geeft voor toeristen in Zweden. Op de plaatsen waar je niet met contant geld kunt betalen kan je altijd betalen met een een creditcard en vrijwel altijd met je Nederlandse of Belgische bankpas.

In het item van de NOS sprak men vooral over Swish, een Instant Payment app van de Zweedse banken waarmee je direct kunt betalen of geld naar andere Swish gebruikers kunt "swishen". Swish is erg populair in Zweden en wordt steeds meer geaccepteerd, maar het is een betaalmethode die naast andere methodes wordt aangeboden: je kunt betalen met contant geld en Swish, met een bankpas/creditcard en Swish of zelfs met alle drie betaalwijzen.
Swish is echter alleen beschikbaar voor mensen die in Zweden wonen en een Zweedse bankrekening hebben. Swish is daarom geen optie voor buitenlandse toeristen, maar dat is ook niet nodig. Je kunt in Zweden prima terecht zonder deze app.

Advertentie
Advertentie

Nieuwe munten en bankbiljetten sinds 2015/2016

In oktober 2015 zijn de nieuwe biljetten van 20, 50, 200 en 1 000 kronen ingevoerd. De oude biljetten zijn sinds 30 juni 2016 ongeldig.

Op 1 oktober 2016 werden de nieuwe biljetten van 100 en 500 kronen geïntroduceerd. De oude biljetten van 100 en 500 kronen zijn sinds 30 juni 2017 niet meer geldig.
Op dezelfde datum werden ook nieuwe munten van 1, 2 en 5 kronen ingevoerd. De oude munten van 1 en 5 kronen zijn sinds 30 juni 2017 niet meer geldig.

Ongeldig maar niet waardeloos

Zoals hierboven aangegeven is zijn de oude bankbiljetten sinds 30 juni 2016/2017 ongeldig, maar ze zijn echter niet waardeloos.
Als je nog oude bankbiljetten hebt liggen, dan kan je deze inwisselen bij Sveriges Riksbank (tegen een vergoeding van 200 kronen administratiekosten).
Munten kunnen niet meer ingewisseld worden.

ZwedenWeb Partners

Stena Line - Comfortabel naar Zweden vanaf €65 (retour, incl. auto)

Interhome - Ruim 1.000 vakantiewoningen in heel Zweden

ANWB Vakanties - Spannende Autovakanties naar Zweden

Reacties op deze pagina

 • Thomas B

  Thomas B Geplaatst op zondag 27 augustus 2023 om 23.50 uur 00

  Hoi, ik heb zin om een huis te kopen in zweden maar ik lees hier dat je een zweedse bankrekening nodig hebt anders verkoopt een makelaar niets aan je. Is dit waar of kun je het geld ook overmaken vanaf een Nederlandse rekening? Alvast bedankt voor uw antwoord

  • Redactie ZwedenWeb

   Redactie ZwedenWeb Geplaatst op maandag 28 augustus 2023 om 8.56 uur 00

   Hej Thomas,

   Dit verschilt per makelaar. Probleem is dat, in het geval van "buitenlands geld", de makelaar moet garanderen dat het geld geen onderdeel is van witwaspraktijken (penningtvätt).
   Sommige makelaars willen dat, sommige niet.

   Met vriendelijke groet,
   ZwedenWeb

   Jasper Metselaar

 • Niels Wildenberg

  Niels Wildenberg Geplaatst op maandag 1 augustus 2022 om 7.49 uur 01

  Ter aanvulling en bevestiging...
  Wij hebben al bijna tien jaar een huis in Zweden (en een bankrekening) maar ik moet zeggen dat het wel steeds lastiger wordt om dit zonder BankID vol te houden. Steeds meer diensten verwachten BankID. De verzekeringsmaatschappij switchte dit voorjaar bijv zonder te waarschuwen naar facturatie via BankID en moest ik meerdere keren bellen om dit uit te zetten. Ook de belastingdienst wil zo veel mogelijk via BankID communiceren. Ik heb zelfs nog een persoonsnummer omdat ik een tijdje in Zweden hebt gewoond, maar ben inmiddels niet meer woonachtig. Omdat ik daardoor geen Zweeds ID heb kan ik toch geen BankID krijgen. Vroeger deed ik hier veel met blocket. Voor spulletjes in het huis ed, maar dat gaat niet meer zonder BankID.
  Ook het verkrijgen van een mobiel nummer (prepaid sim) in Zweden is daardoor erg lastig. Het lukte me uiteindelijk wel om een prepaid kaartje te krijgen, maar zonder BankID krijg ik hem niet opgewaardeerd.
  Het wordt een "buitenlander" op deze manier niet makkelijk gemaakt om een huisje in Zweden aan te houden...

  • Simone

   Simone Geplaatst op woensdag 5 oktober 2022 om 15.27 uur 00

   Hi ik waardeer mijn zweedse kaart op via recharge dan heb je geen bankid nodig en dat nummer kun je weer gebruiken voor je verkopen op blocket... tenminste zo lukt het mij op dit ogenblik

 • Rob Ravensbergen

  Rob Ravensbergen Geplaatst op woensdag 25 mei 2022 om 6.41 uur 11

  Hallo,

  Intressant artikel maar niet helemaal correct. Ik heb het al een paar keer meegemaakt dat er alleen met Swish kan worden betaald. Zo wilden we een visvergunning kopen. Dat is op deze locatie alleen mogelijk met Swish. Zelfs na contact met de beheerder was het niet mogelijk contant te betalen. Wij zijn daarom al jaren op zoek naar een mogelijkheid om de Swish app te gebruiken. Tot nu toe zonder succes, zelfs niet via mijn rekening bij de Swedbank.

  Rob

  • Redactie ZwedenWeb

   Redactie ZwedenWeb Geplaatst op vrijdag 27 mei 2022 om 5.46 uur 00

   Hej Rob,

   Zoals in het artikel staat is Swish alleen beschikbaar voor mensen die een Zweedse bankrekening hebben EN in Zweden wonen. Reden hiervoor is dat je voor Swish een BankID (vergelijkbaar met DigID in Nederland) nodig hebt en deze kan je alleen aanvragen met een echt personnummer.
   Dat een visvergunning alleen via Swish betaald kan worden komt inderdaad voor en dan is er inderdaad niet zoveel aan te doen, maar vaak kan je ze ook online kopen via https://www.ifiske.se/ en dan kan je met je credit card betalen.

   Met vriendelijke groet,
   Redactie ZwedenWeb

   Jasper Metselaar

 • Ferry Visser

  Ferry Visser Geplaatst op zondag 4 april 2021 om 14.52 uur 01

  Prima informatie op deze pagina.
  Ik heb begrepen dat je om een huis in Zweden te kopen vanaf afgelopen 1 januari een Zweedse bankrekening moet hebben. Ik ben benieuwd welke Zweedse banken (liefst alleen internet zoals in Nederland KNAB) aanbevolen kunnen worden en wat de procedure hiervoor is?

  • Peter van der Hoek

   Peter van der Hoek Geplaatst op maandag 17 juli 2023 om 11.50 uur 00

   Ga naar een servicepunt van de belastingdienst in Zweden. Vraag een Samordningsnummer aan. Hiermee meld je je aan bij de bank (in persoon) Vul alle formulieren in en je krijgt een bankrekening

  • Redactie ZwedenWeb

   Redactie ZwedenWeb Geplaatst op dinsdag 6 april 2021 om 10.09 uur 01

   Beste Ferry,

   Ik heb nog niet eerder gehoord dat een Zweedse bankrekening een vereiste is voor de aankoop van een huis. Ik heb de vraag echter gesteld aan de Zweedse vereniging van makelaars (Mäklarförbundet).
   Zodra ik antwoord heb kom ik hier op terug.

   Met vriendelijke groet,
   ZwedenWeb

   Jasper Metselaar

   • Ferry Visser

    Ferry Visser Geplaatst op zondag 11 april 2021 om 10.32 uur 00

    Jasper, heb jij nog iets kunnen achterhalen over de noodzaak van een Zweedse bankrekening om een huis in Zweden te kunnen kopen? Ik hoor graag..

    • Redactie Zwedenweb

     Redactie Zwedenweb Geplaatst op zondag 11 april 2021 om 12.54 uur 11

     De Vereniging van Makelaars heeft mij doorverwezen naar de Zweedse vereniging van Banken en ik wacht nog op hun antwoord. Maar voor zover ik heb kunnen achterhalen is er geen algemene regel.

     De reden dat sommige makelaars dit "eisen" is dat het dan voor de makelaar makkelijker is om het het geld op de dag van de overdracht over te maken.
     Met een Zweedse bankrekening kan het geld direct overgemaakt worden van de koper naar de verkoper en de Zweedse banken kunnen dit direkt bevestigen.
     Met een betaling vanuit het buitenland is wat lastiger te verifiëren.
     Een mogelijkheid is om het bedrag eerst naar de derdenrekening van de makelaar over te maken, maar dan is de makelaar onder die tijd verantwoordelijk voor het hele bedrag en dat willen sommige makelaars niet.

     Zodra ik meer hoor van Bankföreningen laat ik het weten.

   • Ferry Visser

    Ferry Visser Geplaatst op dinsdag 6 april 2021 om 11.07 uur 00

    Op voorhand dank. Ik wacht even af.
    Overigens krijg ik van Tjustbygdens Sparbank AB de reactie dat ik een Zweeds persoonsnummer moet hebben (ik neem aan iets van een BSN) om daar een rekening te kunnen openen..

    • Terence

     Terence Geplaatst op dinsdag 11 mei 2021 om 19.15 uur 10

     Hier heb je nog een leuke link met veel informatie over emigreren naar Zweden met oa aanvragen van een personnummer wat je nodig hebt voor een bankrekening.

     https://backtobasicsweden.nl/off-grid/emigreren-naar-zweden/

     Ik weet niet of de moderator linkjes toestaat, vandaar dit bericht apart.

     Terence

    • Terence

     Terence Geplaatst op dinsdag 11 mei 2021 om 19.05 uur 00

     Hey Ferry,

     Ik heb toevallig vandaag 11 mei 2021 mijn nieuwe woning in sweden betaald vanaf de ING naar de Handelsbank in zweden. (Gelukkig.)

     Het klopt dat vanaf Januari 2021 vastgoed alleen nog maar via de Zweedse banken gekocht mag worden en niet meer via een buitenlandse rekening.

     Ons geluk is dat de gesprekken tussen de Zweedse banken en overheid vertraagd zijn, maar volgens de makelaar kan het akkoord ieder moment rond zijn.

     Het klopt dat sommige makelaars transacties van buitenaf al wijzigen, omdat deze onderdeel van de bank zijn zoals de Fastighetsbyran makelaar en Swedbank (oranje boompje als logo.)

     Ik probeer op momenteel een Zweedse rekening te openen, maar dit lijkt tot nu toe, ondanks de EU wetgeving nog onmogelijk.

     Ik hoop dat je wat aan deze info hebt.

     Succes,
     Terence

    • Redactie ZwedenWeb

     Redactie ZwedenWeb Geplaatst op dinsdag 6 april 2021 om 11.20 uur 01

     Hej Ferry,

     Dit is onjuist, voor het openen van een basisbetaalrekening heb je geen persoonnummer nodig en banken mogen je, op basis van EU wetgeving, niet zomaar een rekening weigeren. (zie: https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/financial-products-and-services/bank-accounts-eu/index_nl.htm)
     Het is voor veel banken echter meer werk om een persoon zonder personnummer (idd vergelijkbaar met BSN) een rekening te geven, omdat het niet allemaal automatisch kan. Ik zou je adviseren om nogmaals contact op te nemen met de bank en ze op de volgende informatie te wijzen (zelfde link maar in het Zweeds): https://europa.eu/youreurope/citizens/consumers/financial-products-and-services/bank-accounts-eu/index_sv.htm

     Mocht de bank niet mee willen werken, dan zou ik het bij een andere bank proberen.

     Succes!

     //Jasper

 • Nel

  Nel Geplaatst op dinsdag 18 februari 2020 om 10.15 uur 00

  Top!!

 • C Wognum

  C Wognum Geplaatst op zondag 16 juni 2019 om 12.59 uur 00

  Leuke pagina.
  Graag een aanvulling over tanken in zweden.
  Ik las TO KORTE op een benzinepomp - dat is kaart uitnemen.

  • Redactie ZwedenWeb

   Redactie ZwedenWeb Geplaatst op woensdag 16 december 2020 om 8.21 uur 00

   De tekst die op het display stond is waarschijnlijk "Ta kortet" of "Ta ut kortet" geweest. Dit betekent inderdaat "kaart uitnemen".

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2024, ZwedenWeb
Over privacy, affiliate links & cookies | Afilliate partners: TradeTracker, Skimlinks en Awin.com
Sitemap
×