ZwedenWeb

Betalen en pinnen in Zweden

Geen euro maar de Zweedse kroon

Op 13 september 2003 heeft de Zweedse bevolking zich uitgesproken tegen de komst van de euro. Als gevolg hiervan betaalt men in Zweden nog altijd met de Zweedse kroon (SEK).

Valutakoers

100 Zweedse kroon (SEK) is ongeveer 9,82 Euro (EUR)
(laatst bijgewerkt op: 08-03-2021)

Voor meer informatie over de wisselkoersen (aan- en verkoopkoersen) kan je bijvoorbeeld kijken op de Koersconverter van GWK Travelex.

(Advertentie)
Tip: wanneer je je buitenlandse valuta online bestelt bij GWK Travelex, betaal je 0% provisie en profiteer je bovendien van de beste GWK Travelex wisselkoers:

» Bestel nu je Zweedse kronen online via GWK Travelex

Biljetten en munten

Zweedse bankbiljetten

De nieuwe Zweedse bankbiljetten (sinds 2015 en 2016)

Foto: Riksbanken

De Zweedse kroon kan verdeeld worden in 100 öre. Er zijn biljetten van 20, 50, 100, 200, 500 en 1000 kronen. Er zijn munten van 1, 2, 5 en 10 kronen.
De 50 öre muntjes zijn sinds 1 oktober 2010 niet meer in gebruik.

Zweden heeft in 2015 en 2016 nieuwe biljetten en munten gekregen. De oude biljetten en munten zijn niet meer geldig. (Lees meer onderaan deze pagina)

Creditcards en PIN-passen

Geldautomaten

Geldautomaten (Bankomat) waar je met een Nederlandse of Belgische pas kunt pinnen zijn er meer dan voldoende. Vergelijk hierbij de logo's op de automaat met die op je pasje. In kleine plaatsen kan het voorkomen dat er geen geldautomaat is, maar in veel gevallen kan je dan wel bij de lokale winkelier extra geld opnemen wanneer je boodschappen doet.

Betalen in winkels kan ook vrijwel altijd met een Nederlandse of Belgische pas. Soms hoef je echter niet echt te pinnen, je pas wordt op dat moment meer gebruikt als een soort creditcard. Je moet mogelijk wel de bon tekenen.

Creditcards

Creditcards worden in Zweden vrijwel overal geaccepteerd (met name Visa en Eurocard/Mastercard). Vaak wordt er wel naar een legitimatiebewijs gevraagd. Als er geen pincode gebruikt wordt, wordt er vaak naar je persoonnummer gevraagd. Dit persoonnummer is te vergelijken met het burgerservicenummer (BSN) in Nederland. Het persoonnummer wordt in Zweden veel gebruikt. Het nummer is samengesteld uit de geboortedatum en 4 controlecijfers.
Bij buitenlanders gaat men op een identiteitsbewijs vaak op zoek naar een persoonnummer. Soms vindt men dan iets waar ze genoegen mee nemen. Mocht dat niet zo zijn, dan kan je het beste je "omgekeerde geboortedatum" gebruiken, bijvoorbeeld 720622 (22 juni 1972). Dit nummer opgeven werkt vaak beter dan uitleggen dat je geen (Zweeds) persoonnummer hebt, want dat kan men zich maar moeilijk voorstellen.

Tip: De ANWB voor haar leden een erg voordelige VISA card voor slechts €14,50/jaar.

 

Zweden een kontantloze samenleving?

Steeds vaker duiken er in diverse media berichten op dat kontant geld in Zweden aan het verdwijnen is of dat je in Zweden nauwelijks nog met kontant geld kunt betalen. Kort geleden had de NOS zelfs een item waarin het leek dat je een smartphone moet hebben om in Zweden te betalen.
De situatie is echter wat meer genuanceerd dan wat de media doet voorkomen: het is inderdaad zo dat het aantal bankbiljetten en munten dat in Zweden in omloop is de afgelopen jaren aanzienlijk verminderd is en dat het aantal Zweden dag geen contant geld op zak heeft heeft voortdurend stijgt. Ook het feit dat een aantal winkels en restaurants geen contant geld accepteren klopt, al is het aantal nog niet zo groot zoals de media doet vermoeden.

Dit betekent echter niet dat dit problemen geeft voor toeristen in Zweden. Op de plaatsen waar je niet met contant geld kunt betalen kan je altijd betalen met een een creditcard en vrijwel altijd met je Nederlandse of Belgische bankpas.

In het item van de NOS sprak men vooral over Swish, een Instant Payment app van de Zweedse banken waarmee je direct kunt betalen of geld naar andere Swish gebruikers kunt "swishen". Swish is erg populair in Zweden en wordt steeds meer geaccepteerd, maar het is een betaalmethode die naast andere methodes wordt aangeboden: je kunt betalen met contant geld en Swish, met een bankpas/creditcard en Swish of zelfs met alle drie betaalwijzen.
Swish is echter alleen beschikbaar voor mensen die in Zweden wonen en een Zweedse bankrekening hebben. Swish is daarom geen optie voor buitenlandse toeristen, maar dat is ook niet nodig. Je kunt in Zweden prima terecht zonder deze app.

Advertentie
Advertentie

Nieuwe munten en bankbiljetten sinds 2015/2016

In oktober 2015 zijn de nieuwe biljetten van 20, 50, 200 en 1 000 kronen ingevoerd. De oude biljetten zijn sinds 30 juni 2016 ongeldig.

Op 1 oktober 2016 werden de nieuwe biljetten van 100 en 500 kronen geïntroduceerd. De oude biljetten van 100 en 500 kronen zijn sinds 30 juni 2017 niet meer geldig.
Op dezelfde datum werden ook nieuwe munten van 1, 2 en 5 kronen ingevoerd. De oude munten van 1 en 5 kronen zijn sinds 30 juni 2017 niet meer geldig.

Ongeldig maar niet waardeloos

Zoals hierboven aangegeven is zijn de oude bankbiljetten sinds 30 juni 2016/2017 ongeldig, maar ze zijn echter niet waardeloos.
Als je nog oude bankbiljetten hebt liggen, dan kan je deze inwisselen bij Sveriges Riksbank (tegen een vergoeding van 100 kronen administratiekosten).
Munten kunnen niet meer ingewisseld worden.

ZwedenWeb Partners

Stena Line - Comfortabel naar Zweden vanaf €84 (retour, incl. auto)

Interhome - Ruim 1.000 vakantiewoningen in heel Zweden

Pharos Reizen van ANWB - Spannende Autovakanties naar Zweden

Reacties op deze pagina

 • Nel

  Nel Geplaatst op dinsdag 18 februari 2020 om 10.15 uur 00

  Top!!

 • C Wognum

  C Wognum Geplaatst op zondag 16 juni 2019 om 12.59 uur 00

  Leuke pagina.
  Graag een aanvulling over tanken in zweden.
  Ik las TO KORTE op een benzinepomp - dat is kaart uitnemen.

  • Redactie ZwedenWeb

   Redactie ZwedenWeb Geplaatst op woensdag 16 december 2020 om 8.21 uur 00

   De tekst die op het display stond is waarschijnlijk "Ta kortet" of "Ta ut kortet" geweest. Dit betekent inderdaat "kaart uitnemen".

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2021, ZwedenWeb
Over privacy, affiliate links & cookies | Afilliate partners: TradeTracker, Skimlinks en Awin.com
Sitemap
×