ZwedenWeb

Eten en drinken in Zweden

Al zullen de meeste mensen niet naar Zweden gaan vanwege de verfijnde keuken toch kan je er, als je van lekker eten houdt, je hart ophalen.
De eetgewoontes verschillen niet echt met die van Nederland, behalve dat er doorgaans in Zweden twee keer op een dag warm wordt gegeten. Dat betekent voor de toerist dat men zowel 's middags als 's avonds gemakkelijk allerlei restaurants kan vinden waar een heerlijke warme maaltijd geserveerd wordt. Hier staat tegenover dat een gewoon broodje kaas aanmerkelijk moeilijker te vinden is.

Kanelbullar
Kanelbullar

Zweden heeft een aantal bijzondere lekkere dingen (al is dat natuurlijk een kwestie van persoonlijke smaak), maar als je van wild en vis houdt kom je flink aan je trekken. Veel Zweden jagen en/of vissen graag, dus ook in huiselijke kring wordt veel wild en vis gegeten. En dan het liefst met zelf geplukte lingon (vossebessen) en svamp (paddestoelen).
Haring en zalm worden op veel verschillende manieren bereid en gegeten. Met name de keur aan ingemaakte haring (sil), in potjes te verkrijgen, maakt een bezoek aan een grote supermarkt zeker waard. Op het gebied van wild zijn vooral ree (rådjur) en eland (älg) favoriet.

Ook voor de liefhebbers van zoetigheid hebben de Zweden een aantal heerlijke dingen, zoals vruchtentaarten met bijvoorbeeld appel, rabarber of blauwe bessen. Maar ook koekjes en cakes in alle soorten en maten. Het meest bekend is wel de kanelbulle (kaneelbolletje). Een must bij een bezoek aan Zweden.

De meeste Zweden koken ook uitgebreid op bijzondere dagen zoals Midzomer of kerst. De traditionele kersttafel (julbord) bestaat uit een soort lopend buffet met allerhande heerlijkheden, zoals kerstham, haring, gehaktballetjes met vossebessen jam, zalm, varkensribbetjes en allerlei zoetigheden.
Eind augustus is er ook nog een speciaal eetfeest. Dan is het namelijk de tijd van de rivierkreeftjes (kräftor) en dat wordt gevierd. Deze feestjes staan behalve in het teken van deze lekkernij, vooral ook in het teken van drank en dan met name Aquavit (een soort jenever).

 

Bovenstaande tekst is voor ZwedenWeb geschreven door Hansje Cozijnsen.

 

Advertentie
Advertentie

Tips:

Påtår

Wanneer je in Zweden een kop koffie besteld, is het erg gebruikelijk dat je je kopje nog een keer gratis mag bijvullen, dit wordt "påtår" genoemd. Als niet duidelijk vermeld wordt dat påtår bij de prijs is inbegrepen (påtår ingår), kan je er altijd even naar vragen.
Let op: Påtår geldt alleen voor gewone koffie en vaak ook voor thee, maar niet voor "luxe koffie", zoals bijvoorbeeld cappuccino of espresso.

Dagens lunch / dagens rätt

Vrijwel alle restaurants in Zweden serveren op werkdagen een zeer voordelige dagens lunch/dagens rätt (lunch van de dag). Deze lunch bestaat uit een warme maaltijd, vaak in de vorm van een buffet en meestal is salade, brood, een kop koffie en een glas limonade bij de prijs inbegrepen. De lunchtijden zijn tussen 11.00 en 14.00 uur.

 
Dagens rätt
Dagens rätt

ZwedenWeb Partners

Stena Line - Comfortabel naar Zweden vanaf €65 (retour, incl. auto)

ANWB Vakanties - Spannende Autovakanties naar Zweden

Interhome - Ruim 1.000 vakantiewoningen in heel Zweden

Reacties op deze pagina

  • Pieter Van Langendonck

    Pieter Van Langendonck Geplaatst op maandag 7 december 2020 om 10.25 uur 31

    Interessant om te weten dat de openingsuren toch verschillen van Belgie en ook beter 's middags eten gezien de prijs.

  • K Volkers

    K Volkers Geplaatst op maandag 16 september 2019 om 20.07 uur 13

    Bra

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2024, ZwedenWeb
Over privacy, affiliate links & cookies | Afilliate partners: TradeTracker, Skimlinks en Awin.com
Sitemap
×