ZwedenWeb

Kerst in Zweden

Kerst in Zweden, een feest met vele tradities

Al in november beginnen de Zweden zich langzaam voor te bereiden op de komende feestdagen, niet in de laatste plaats met een bezoek aan een of meer kerstmarkten. In de periode van half november tot de kerstdagen vind je deze kerstmarkten in heel Zweden. Op de meeste van deze markten vind je traditioneel handwerk en speciale lekkernijen die verbonden zijn met de kerstperiode. Enkele voorbeelden hiervan zijn glögg (een soort glühwein), knäck (een soort toffee, vaak met nootjes) en pepparkakor (dunne speculaasjes).

Adventskalender

In december is de adventskalender niet weg te denken uit de Zweedse samenleving. De meeste kinderen hebben thuis een adventskalender en elke dag mogen ze een vakje openen en in elk vakje zit dan een snoepje of een klein cadautje.
Daarnaast is de adventskalender de naam van een kinderprogramma wat tussen 1 december en de kerstdagen dagelijks wordt uitgezonden. Elk jaar heeft de kalender een speciaal thema en is eigenlijk het best te vergelijken met het Sinterklaasjournaal in Nederland.

Een traditioneel julbord (kerstdiner)

Een traditioneel julbord (kerstdiner)

Kerstavond

Op 24 december is het julafton (kerstavond) en dit is de belangrijkste dag voor de kerstviering in Zweden.

Donald Duck

Donald Duck (Kalle Anka) is belangrijk voor het kerstgevoel van de Zweden. Al meer dan 55 jaar wordt ”Donald Duck en zijn vrienden wensen jullie fijne kerstdagen” (From All of Us to All of You) op 24 december om 15.00 uitgezonden door de Zweedse publieke omroep. Dit is het startschot voor de kerstviering.

Na Donald Duck is het in de meeste Zweedse huishoudens tijd voor het kerstdiner, dat erg traditioneel is en elk jaar (vrijwel) hetzelfde is. Een aantal typische gerechten die op kerstavond gegeten worden zijn: julskinka (kerstham), köttbullar (Zweedse gehaktballetjes), prinskorv (kleine knakworstjes), Janssons frestelse (een ovenschotel met geraspte aardappel en ansjovis), sill (ingelegde haring) en, als nagerecht, Ris à la Malta (rijstepap met opgeklopte slagroom en (vanille-)suiker).

Eerste en tweede kerstdag

Eerste kerstdag is over het algemeen een vrij rustige dag met het gezin of de familie.

Tweede kerstdag zijn vrijwel alle winkels geopend, want op die dag begint de jaarlijkse grote uitverkoop (mellandagsrea) die tot 31 december duurt (sommige winkels hebben echter opruiming tot Driekoningen op 6 januari).

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2018, ZwedenWeb
Privacy & cookies | Sitemap
×