ZwedenWeb

Kerst in Zweden, een feest met vele tradities

Een traditioneel julbord (kerstdiner)

Een traditioneel julbord (kerstdiner)

Al in november beginnen de Zweden zich langzaam voor te bereiden op de komende feestdagen, niet in de laatste plaats met een bezoek aan een of meer kerstmarkten. In de periode van half november tot de kerstdagen vind je deze kerstmarkten in heel Zweden. Op de meeste van deze markten vind je traditioneel handwerk en speciale lekkernijen die verbonden zijn met de kerstperiode. Enkele voorbeelden hiervan zijn glögg (een soort glühwein), knäck (een soort toffee, vaak met nootjes) en pepparkakor (dunne speculaasjes).

Adventskalender

In december is de adventskalender niet weg te denken uit de Zweedse samenleving. De meeste kinderen hebben thuis een adventskalender en elke dag mogen ze een vakje openen en in elk vakje zit dan een snoepje of een klein cadautje.
Daarnaast is de adventskalender de naam van een kinderprogramma wat tussen 1 december en de kerstdagen dagelijks wordt uitgezonden. Elk jaar heeft de kalender een speciaal thema en is eigenlijk het best te vergelijken met het Sinterklaasjournaal in Nederland.

Kerstavond

Op 24 december is het julafton (kerstavond) en dit is de belangrijkste dag voor de kerstviering in Zweden.

Donald Duck

Donald Duck (Kalle Anka) is belangrijk voor het kerstgevoel van de Zweden. Al meer dan 55 jaar wordt ”Donald Duck en zijn vrienden wensen jullie fijne kerstdagen” (From All of Us to All of You) op 24 december om 15.00 uitgezonden door de Zweedse publieke omroep. Dit is het startschot voor de kerstviering.

Na Donald Duck is het in de meeste Zweedse huishoudens tijd voor het kerstdiner, dat erg traditioneel is en elk jaar (vrijwel) hetzelfde is. Een aantal typische gerechten die op kerstavond gegeten worden zijn: julskinka (kerstham), köttbullar (Zweedse gehaktballetjes), prinskorv (kleine knakworstjes), Janssons frestelse (een ovenschotel met geraspte aardappel en ansjovis), sill (ingelegde haring) en, als nagerecht, Ris à la Malta (rijstepap met opgeklopte slagroom en (vanille-)suiker).

 

Eerste en tweede kerstdag

Eerste kerstdag is over het algemeen een vrij rustige dag met het gezin of de familie.

Tweede kerstdag zijn vrijwel alle winkels geopend, want op die dag begint de jaarlijkse grote uitverkoop (mellandagsrea) die tot 31 december duurt (sommige winkels hebben echter opruiming tot Driekoningen op 6 januari).

Advertentie
Advertentie
Kerst op Stortorget in Gamla Stan, Stockholm

Kerst op Stortorget in Gamla Stan, Stockholm

Foto: Getyourguide

Kerstwandeling in Gamla Stan

Als in de maand december in Stockholm bent, dan is er geen betere manier om in de kerststemming te komen dan om deel te nemen aan een kerstwandeling door Stockholm. Geniet van besneeuwde straten en sterren die schijnen in de ramen.

Hoogtepunten

  • Vind je kerstgevoel tijdens deze wandeltocht door het hart van Stockholm
  • Geniet van een aantal van de lokale glühwein (glögg) en peperkoek (pepparkakor)
  • Leer alles wat er te weten valt over hoe de Stockholmer Kerstmis viert

Lees meer en boek nu...

ZwedenWeb Partners

Novasol.nl - Het grootste aanbod van vakantiehuizen in Zweden

Interhome - Ruim 1.000 vakantiewoningen in heel Zweden

Pharos Reizen van ANWB - Spannende Autovakanties naar Zweden

Reacties op deze pagina

  • Els en Huib van Willigenburg

    Els en Huib van Willigenburg Geplaatst op dinsdag 24 december 2019 om 11.37 uur 00

    Heel interessant dit lees ik graag

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2020, ZwedenWeb
Over privacy, affiliate links & cookies | Afilliate partners: TradeTracker, Skimlinks en Awin.com
Sitemap
×