ZwedenWeb

Verkeer in Zweden

De verkeersregels in Zweden wijken in de meeste gevallen niet af van de regels in Nederland. Toch zijn er enkele uitzonderingen die hieronder behandeld zullen worden.

Maximum snelheden

Plaats / voertuigMaximum snelheid
Binnen de bebouwde kom (tenzij anders staat aangegeven)50 km/uur
Binnen de bebouwde kom nabij scholen30 km/uur
Buiten de bebouwde kom70, 80 of 90 km/uur
Auto(snel)wegen70, 80, 90, 100, 110 of 120 km/uur
Auto + geremde aanhanger/caravan80 km/uur
Auto + ongeremde aanhanger/caravan (< 750 kg)
indien a) het totale gewicht (aanhanger + lading) minder is dan de helft van het ledig gewicht van de auto of b) de aanhanger onbeladen is en het ledig gewicht minder is dan de helft van het ledig gewicht van de auto
80 km/uur
Auto + ongeremde aanhanger/caravan (< 750 kg)
indien a) het totale gewicht (aanhanger + lading) meer is dan de helft van het ledig gewicht van de auto of b) de aanhanger onbeladen is en het ledig gewicht meer is dan de helft van het ledig gewicht van de auto
40 km/uur

Alcohol

In Zweden is het maximaal toegestane alcoholpromilage 0,2‰. Dit promilage is vaak na één biertje al bereikt. Rijden onder invloed wordt zeer zwaar bestraft.

Elanden en ander wild

Zweden is een bosrijk land en dat betekent dat er veel wild te vinden is, maar helaas betekent dit ook dat aanrijdingen met wild vrij vaak voorkomen. Langs grote wegen zijn vaak wildhekken (viltstängsel) geplaatst om wild op de weg te voorkomen.  

Sneeuwschuiver op de Zweedse wegen
Een sneeuwschuiver in actie op de E4 tussen Hudiksvall en Gävle.Foto: Jasper Metselaar

Elanden komen met name in Midden- en Zuid-Zweden veel voor en je moet altijd alert zijn op overstekende elanden. Waneer je toch onverhoopt een eland aanrijdt, dien je direct de politie te waarschuwen.  Dit geldt overigens ook voor een aanrijding met andere "evenhoevigen", zoals onder andere zwijnen, reeën en natuurlijk de rendieren in het noorden.

Parkeren

Je mag op een parkeerplaats maximaal 24 uur parkeren, dit geldt echter niet in het weekend.

Het is in Zweden verboden:

 • om aan de linkerkant van de weg, dwz. tegen de rijrichting in, te parkeren.
 • te parkeren 30 meter voor een spoorwegovergang.
 • om 20 meter voor een bord bushalte en 5 meter erna te parkeren.

Bij het bord "datumzon" moet je, als je gewoon langs de weg wilt parkeren (niet in vakken), op de even dagen aan de oneven kant parkeren en op de oneven dagen aan de even kant parkeren. In sommige steden is een groot deel van de (binnen)stad een "datumzon", dan staat dit aangegeven langs de grotere invalswegen.

Verlichting

Het voeren van dimlicht is in Zweden verplicht. Dit betekent dat er dus ook overdag met de verlichting aan gereden moet worden.

Vluchtstroken

In Zweden maakt men multifunctioneel gebruik van de vluchtstroken. Uiteraard kunnen de vluchtstroken, net als in Nederland, gebruikt worden om te stoppen in geval van pech. Daarnaast worden ze gebruikt als in- en uitvoegstrook en als fietspad.
Tenslotte gebruikt men de vluchtstrook op tweebaanswegen ook als uitwijkplaats voor langzamere voertuigen. Wanneer je, bijvoorbeeld met een caravan, langzamer rijdt dan het overige verkeer, dan is het in Zweden gebruikelijk (niet verplicht) om uit te wijken naar de vluchtstrook en zo het snellere verkeer te laten passeren. Wanneer men ruimte voor je maakt is het ook gebruikelijk om de ander hiervoor te bedanken door afwisselend met de linker en rechter richtingaanwijzer te knipperen.

Winterbanden

Dit bord geeft aan dat er verderop geen wildhekken meer staan.
Dit bord geeft aan dat er verderop geen wildhekken meer staan.
In Zweden is het rijden op winterbanden verplicht tussen 1 december en 1 april*. Deze verplichting geldt sinds 2009 ook voor toeristen.
Het is daarom noodzakelijk dat je, wanneer je in bovengenoemde periode naar Zweden gaat, winterbanden onder je auto te (laten) plaatsen. De winterbanden moeten een profieldiepte van minimaal 3 mm hebben.  

Voordelige winterbanden zijn onder andere te koop via onze partner Bandenconcurrent.nl.

* Dit geldt wanneer er op de weg sprake is winterse omstandigheden (sneeuw, ijzel en bevriezingsgevaar). De politie bepaald ter plaatse of dit het geval is.
Omdat het in vrijwel heel Zweden vooraf moeilijk te voorzien is of er tijdens deze periode sprake zal zijn van winterse omstandigheden is het aan te raden om geen risico's te nemen en dus gedurende deze periode op winterbanden te rijden.

Spijkerbanden

Spijkerbanden (dubbdäck) mogen gebruikt worden tussen 1 oktober en 15 april en buiten deze periode in geval van winterse omstandigheden.
Er zijn echter enkele straten in een aantal  Zweedse steden (o.a. in Göteborg, Stockholm en Uppsala) waar spijkerbanden het hele jaar door verboden zijn. 

Winterbanden huren

Winterbanden zijn in Nederland te huur bij diverse bandenspeciaalzaken, maar mogelijk verhuurt je eigen garage ook winterbanden. Uiteraard kan je je winterbanden, ook dubbdäck (spijkerbanden), ook in Zweden huren.

Advertentie
Advertentie

ZwedenWeb Partners

Stena Line - Comfortabel naar Zweden vanaf €65 (retour, incl. auto)

ANWB Vakanties - Spannende Autovakanties naar Zweden

Interhome - Ruim 1.000 vakantiewoningen in heel Zweden

Reacties op deze pagina

 • Peter Brouwer

  Peter Brouwer Geplaatst op dinsdag 22 februari 2022 om 15.36 uur 00

  Goedemiddag, Is het zinvol om onze elektrische fietsen mee te nemen in augustus voor het gebied Zuid Zweden?

  • Redactie ZwedenWeb

   Redactie ZwedenWeb Geplaatst op dinsdag 22 februari 2022 om 16.04 uur 00

   In Zweden kan je prima fietsen, zowel met gewone als een elektrische fietsen.
   Visit Sweden heeft hier een stuk geschreven over de mooiste fietsroutes in Zweden: https://visitsweden.nl/te-doen/natuur-buitenleven/fietsen/de-beste-fietsroutes-van-zweden/ & https://visitsweden.nl/te-doen/natuur-buitenleven/fietsen/

   Ik zou je wel aan willen raden om een fietshelm te dragen, deels omdat er niet overal fietspaden zijn, maar ook omdat Zweden heuvelachtig is en het bergafwaarts erg hard kan gaan. Voor kinderen jonger dan 15 jaar is het dragen van een fietshelm verplicht.

   Veel fietsplezier!

   Met vriendelijke groet,
   ZwedenWeb

   Jasper Metselaar

 • Tine

  Tine Geplaatst op woensdag 27 november 2019 om 21.38 uur 10

  Je mag 24 u parkeren op 1 plek, hoe zit dit met campers? Kunns9n wij ons gewoon aan de kant van de weg zetten om fe overnachten of is het toch best om een camping op te zoeken?

  • Redactie ZwedenWeb

   Redactie ZwedenWeb Geplaatst op dinsdag 3 december 2019 om 12.50 uur 00

   Hej Tine,

   Ook met een camper mag je 24 uur parkeren, tenzij anders staat aangegeven. Je moet echter wel op de (doorgaande) wegen blijven, dus je mag de camper niet ergens op een bospaadje neerzetten (zie de informatie over het Allemansrecht: https://www.zwedenweb.com/algemeen/allemansrecht/).

   Met vriendelijke groet,
   Redactie ZwedenWeb

   Jasper Metselaar

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2024, ZwedenWeb
Over privacy, affiliate links & cookies | Afilliate partners: TradeTracker, Skimlinks en Awin.com
Sitemap
×