Verkeer in Zweden

Volg ZwedenWeb

Verkeer in Zweden

Dit bord waarschuwt voor overstekende elanden en ander wild.

Verkeer in Zweden

Een sneeuwschuiver in actie op de E4 tussen Hudiksvall en Gävle.

Verkeer in Zweden

Dit bord geeft aan dat er verderop geen wildhekken meer staan.

Verkeer in Zweden

Spijkerband (dubbdäck)

De verkeersregels in Zweden wijken in de meeste gevallen niet af van de regels in Nederland. Toch zijn er enkele uitzonderingen die hieronder behandeld zullen worden.

Alcohol

In Zweden is het maximaal toegestane alcoholpromilage 0,2‰. Dit promilage is vaak na één biertje al bereikt. Rijden onder invloed wordt zeer zwaar bestraft.

Elanden en ander wild

Zweden is een bosrijk land en dat betekent dat er veel wild te vinden is, maar helaas betekent dit ook dat aanrijdingen met wild vrij vaak voorkomen. Langs grote wegen zijn vaak wildhekken (viltstängsel) geplaatst om wild op de weg te voorkomen.  

Elanden komen met name in Midden- en Zuid-Zweden veel voor en u dient altijd alert te zijn op overstekende elanden. Waneer u toch onverhoopt een eland aanrijdt, dient u direct de politie te waarschuwen.  Dit geldt overigens ook voor een aanrijding met andere "evenhoevigen", zoals onder andere zwijnen, reeën en natuurlijk de rendieren in het noorden.

Maximum snelheden

Binnen de bebouwde kom 50 km/uur
Binnen de bebouwde kom nabij scholen 30 km/uur
Buiten de bebouwde kom 70, 80 of 90 km/uur
Auto(snel)wegen 70, 80, 90, 100, 110 of 120 km/uur
Auto + geremde aanhanger/caravan 80 km/uur
Auto + ongeremde aanhanger/caravan (< 750 kg)
indien a) het totale gewicht (aanhanger + lading) minder is dan de helft van het ledig gewicht van de auto of b) de aanhanger onbeladen is en het ledig gewicht minder is dan de helft van het ledig gewicht van de auto
80 km/uur
Auto + ongeremde aanhanger/caravan (< 750 kg)
indien a) het totale gewicht (aanhanger + lading) meer is dan de helft van het ledig gewicht van de auto of b) de aanhanger onbeladen is en het ledig gewicht meer is dan de helft van het ledig gewicht van de auto
40 km/uur

Parkeren

Je mag op een parkeerplaats maximaal 24 uur parkeren, dit geldt echter niet in het weekend.

Het is in Zweden verboden:

  • om aan de linkerkant van de weg te parkeren.
  • te parkeren 30 meter voor een spoorwegovergang.
  • om 20 meter voor een bord bushalte en 5 meter erna te parkeren.

Bij het bord "datumzon" dien je, als je gewoon langs de weg wilt parkeren (niet in vakken), op de even dagen aan de oneven kant parkeren en op de oneven dagen aan de even kant parkeren.

Verlichting

Het voeren van dimlicht is in Zweden verplicht. Dit betekent dat er dus ook overdag met de verlichting aan gereden moet worden.

Vluchtstroken

In Zweden maakt men multifunctioneel gebruik van de vluchtstroken. Uiteraard kunnen de vluchtstroken, net als in Nederland, gebruikt worden om te stoppen in geval van pech. Daarnaast worden ze gebruikt als in- en uitvoegstrook en als fietspad.
Tenslotte gebruikt men de vluchtstrook op tweebaanswegen ook als uitwijkplaats voor langzamere voertuigen. Wanneer u, bijvoorbeeld met uw caravan, langzamer rijdt dan is het in Zweden gebruikelijk (niet verplicht) om uit te wijken naar de vluchtstrook en zo het snellere verkeer te laten passeren. Wanneer men ruimte voor u maakt is het ook gebruikelijk om de ander hiervoor te bedanken door afwisselend met de linker en rechter richtingaanwijzer te knipperen.

Winterbanden

In Zweden is het rijden op winterbanden verplicht tussen 1 december en 1 april. Deze verplichting geldt sinds 2009 ook voor toeristen.
Het is daarom noodzakelijk dat u, wanneer u in bovengenoemde periode naar Zweden gaat, winterbanden onder uw auto te (laten) plaatsen. De winterbanden moeten een profieldiepte van minimaal 3 mm hebben.  

Voordelige winterbanden zijn onder andere te bestellen via onze partner Bandenconcurrent.nl.

Spijkerbanden

Spijkerbanden (dubbdäck) mogen gebruikt worden tussen 1 oktober en 15 april en bovendien in geval van winterse omstandigheden.
Er zijn echter een enkele straten in een aantal  Zweedse steden (o.a. in Göteborg, Stockholm en Uppsala) waar spijkerbanden het hele jaar door verboden zijn . 

Winterbanden huren

Winterbanden zijn in Nederland te huur bij diverse bandenspeciaalzaken, maar mogelijk verhuurt uw eigen garage ook winterbanden. Uiteraard kunt u uw winterbanden, ook dubbdäck (spijkerbanden), ook in Zweden huren.