Weer in Zweden

Volg ZwedenWeb

Weer in Zweden

Weer in Zweden

Weerkaart Zweden

Eén van de hardnekkigste vooroordelen over Zweden is dat het er altijd koud (en volgens velen nat) is. Dit is echter onterecht, want Zweden kent vaak prachtige zomers met heerlijke temperaturen en in de winters is het er vaak koud, maar niet guur zoals in Nederland.

Landklimaat

In vrijwel heel Zweden heerst een landklimaat, wat in het algemeen zorgt voor droge en (relatief) warme zomers en strenge winters. 
In de zomer zijn temperaturen tussen de 23 en 27 graden geen uitzondering. Vaak gaan deze temperaturen dan gepaard met felblauwe luchten en een stralende zon.

De winters in Zweden kunnen, zoals algemeen bekend is, behoorlijk streng zijn. In het noorden van Zweden zijn middagtemperaturen van -30ºC niet zeldzaam (de gemiddelde temperatuur in januari in Kiruna is ongeveer -16ºC). In het zuiden liggen de temperaturen aanzienlijk hoger (de gemiddelde temperatuur in januari in Malmö ligt rond het vriespunt).
Een groot verschil met koud weer in Nederland is de luchtvochtigheid. In Zweden is de lucht veel droger waardoor de kou veel minder koud aanvoelt. Daarnaast staat er in Zweden vaak minder wind dan in Nederland, waardoor de kou minder onaangenaam is.

Maar...

Zoals iedereen eigenlijk wel weet, houdt het weer zich niet altijd aan de regels. Net als Nederland kent Zweden goede zomers en slechte zomers, goede winters en slechte winters...
Een zomervakantie van enkele weken kán helemaal verregenen, maar kan ook verlopen zonder een drup regen. En een winterbezoek aan Zweden kán ook teleurstellend uitpakken door het ontbreken van sneeuw of ijs...of kan resulteren in prachtige winterlandschappen.

Maar mocht het weer tijdens uw verblijf onverhoopt slecht zijn, bedenk dan dat ook in Zweden geldt: "Efter regn kommer solsken" oftewel: "Na regen komt zonneschijn".