ZwedenWeb

Eén van de hardnekkigste vooroordelen over Zweden is dat het er altijd koud (en volgens velen nat) is. Dit is echter onterecht, want Zweden kent vaak prachtige zomers met heerlijke temperaturen en in de winters is het er vaak koud, maar niet guur zoals in Nederland.

Landklimaat

In vrijwel heel Zweden heerst een landklimaat, wat in het algemeen zorgt voor droge en (relatief) warme zomers en strenge winters. 
In de zomer zijn temperaturen tussen de 23 en 27 graden geen uitzondering. Vaak gaan deze temperaturen dan gepaard met felblauwe luchten en een stralende zon.

De weerkaart van Zweden
De weerkaart van ZwedenFoto: SVT.se
De winters in Zweden kunnen, zoals algemeen bekend is, behoorlijk streng zijn. In het noorden van Zweden zijn middagtemperaturen van -30ºC niet zeldzaam (de gemiddelde temperatuur in januari in Kiruna is ongeveer -16ºC). In het zuiden liggen de temperaturen aanzienlijk hoger (de gemiddelde temperatuur in januari in Malmö ligt rond het vriespunt).
Een groot verschil met koud weer in Nederland is de luchtvochtigheid. In Zweden is de lucht veel droger waardoor de kou veel minder koud aanvoelt. Daarnaast staat er in Zweden vaak minder wind dan in Nederland, waardoor de kou minder onaangenaam is.

Maar...

Zoals iedereen eigenlijk wel weet, houdt het weer zich niet altijd aan de regels. Net als Nederland kent Zweden goede zomers en slechte zomers, goede winters en slechte winters...
Een zomervakantie van enkele weken kán helemaal verregenen, maar kan ook verlopen zonder een drup regen. En een winterbezoek aan Zweden kán ook teleurstellend uitpakken door het ontbreken van sneeuw of ijs...of kan resulteren in prachtige winterlandschappen.

Maar mocht het weer tijdens je verblijf onverhoopt slecht zijn, bedenk dan dat ook in Zweden geldt: "Efter regn kommer solsken" oftewel: "Na regen komt zonneschijn".

 

Advertentie
Advertentie

ZwedenWeb Partners

Stena Line - Comfortabel naar Zweden vanaf €65 (retour, incl. auto)

Interhome - Ruim 1.000 vakantiewoningen in heel Zweden

ANWB Vakanties - Spannende Autovakanties naar Zweden

Reacties op deze pagina

 • Nadia Dol

  Nadia Dol Geplaatst op dinsdag 22 november 2022 om 14.14 uur 00

  Wij zijn afgelopen Augustus in Zweden geweest.. 14 dagen zon zon zon!! Echt heerlijk!

  • Dreke

   Dreke Geplaatst op donderdag 29 juni 2023 om 10.48 uur 00

   Heddegij weer Naad,
   We zitten er nu en hebben redelijk weer.
   Maar t land is erg mooi.
   Having fun.
   Grtz
   Dre

 • Janine Veldwijk

  Janine Veldwijk Geplaatst op maandag 22 juni 2020 om 14.56 uur 12

  Wij zijn in onze zomervakantie compleet verzopen. Regen, regen, regen.. Tja. Voor zonzekerheid en gegarandeerd hoge temperaturen raad ik je aan om naar het zuiden te gaan. Voor de rest was het wel aardig om een keer gezien te hebben.

 • C.Konings

  C.Konings Geplaatst op zondag 15 april 2018 om 18.11 uur 71

  Nou, ik ben er al eens geweest. Het was een zomervakantie tripje met het gezin en wij hebben het naar onze zin gehad. Ik kan me de plek van verblijf op dit moment niet heugen, maar het was een welkomme ontspanning en plezierig. Een ieder heeft genoten, dat is belangrijk.

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2024, ZwedenWeb
Over privacy, affiliate links & cookies | Afilliate partners: TradeTracker, Skimlinks en Awin.com
Sitemap
×