ZwedenWeb

Weer in Zweden

Eén van de hardnekkigste vooroordelen over Zweden is dat het er altijd koud (en volgens velen nat) is. Dit is echter onterecht, want Zweden kent vaak prachtige zomers met heerlijke temperaturen en in de winters is het er vaak koud, maar niet guur zoals in Nederland.

Landklimaat

In vrijwel heel Zweden heerst een landklimaat, wat in het algemeen zorgt voor droge en (relatief) warme zomers en strenge winters. 
In de zomer zijn temperaturen tussen de 23 en 27 graden geen uitzondering. Vaak gaan deze temperaturen dan gepaard met felblauwe luchten en een stralende zon.

Het weer is ook in Zweden vaak onderwerp van gesprek en zorgt regelmatig voor grote koppen in de media.

Het weer is ook in Zweden vaak onderwerp van gesprek en zorgt regelmatig voor grote koppen in de media.

Foto: SVT.se

De winters in Zweden kunnen, zoals algemeen bekend is, behoorlijk streng zijn. In het noorden van Zweden zijn middagtemperaturen van -30ºC niet zeldzaam (de gemiddelde temperatuur in januari in Kiruna is ongeveer -16ºC). In het zuiden liggen de temperaturen aanzienlijk hoger (de gemiddelde temperatuur in januari in Malmö ligt rond het vriespunt).
Een groot verschil met koud weer in Nederland is de luchtvochtigheid. In Zweden is de lucht veel droger waardoor de kou veel minder koud aanvoelt. Daarnaast staat er in Zweden vaak minder wind dan in Nederland, waardoor de kou minder onaangenaam is.

Maar...

Zoals iedereen eigenlijk wel weet, houdt het weer zich niet altijd aan de regels. Net als Nederland kent Zweden goede zomers en slechte zomers, goede winters en slechte winters...
Een zomervakantie van enkele weken kán helemaal verregenen, maar kan ook verlopen zonder een drup regen. En een winterbezoek aan Zweden kán ook teleurstellend uitpakken door het ontbreken van sneeuw of ijs...of kan resulteren in prachtige winterlandschappen.

Maar mocht het weer tijdens je verblijf onverhoopt slecht zijn, bedenk dan dat ook in Zweden geldt: "Efter regn kommer solsken" oftewel: "Na regen komt zonneschijn".

 

Reacties op deze pagina

  • C.Konings

    C.Konings Geplaatst op zondag 15 april 2018 om 18.11 uur 61

    Nou, ik ben er al eens geweest. Het was een zomervakantie tripje met het gezin en wij hebben het naar onze zin gehad. Ik kan me de plek van verblijf op dit moment niet heugen, maar het was een welkomme ontspanning en plezierig. Een ieder heeft genoten, dat is belangrijk.

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2019, ZwedenWeb
Privacy & cookies | Sitemap
×