ZwedenWeb

Astrid Lindgrens Värld

De Mattis-burcht uit Ronja Roversdochter
De Mattis-burcht uit Ronja RoversdochterFoto: ZwedenWeb / Jasper Metselaar
In Vimmerby, Småland, ligt Astrid Lindgrens Värld (Astrid Lindgren’s Wereld). In dit themapark kom je alle figuren uit de boeken en films van Astrid Lindgren tegen. Natuurlijk is Pippi Langkous van de partij, maar ook Karlsson op het dak, Ronja Roversdochter, Michiel van de Hazelhoeve, de gebroeders Leeuwenhart en vele anderen.

In 2018 hebben wij met ons gezin (2 volwassenen en onze TOWN 3-jarige dochter) Astrid Lindgrens Värld bezocht en dat was een fantastische ervaring.

’s Ochtens om 10.00 uur gaat het park open en rond die tijd kwamen wij ook bij het park aan. Ons bezoek viel midden in het hoogseizoen, maar ondanks dat verliep het parkeren van de auto vlot en ook bij de kassas waren er geen lange rijen.

Pippi

Eenmaal binnen zijn we meteen op zoek gegaan naar Pippi, de absolute favoriet van onze dochter en al snel hadden we Villa Kakelbont (in het Zweeds: Villa Villekulla) gevonden en op de veranda zat niemand minder dan Pippi, samen met haar vader, kapitein Efraïm Langkous. Nadat onze dochter bij Pippi op schoot had gezeten zijn we verder gegaan met het verkennen van Villa Kakelbont en hebben we onder andere nog in Pippi’s bed gelegen, uiteraard op de Pippi-manier, met de voeten op het kussen. Daarna was het tijd voor de eerste voorstelling van de dag.

Voorstellingen

Gedurende de hele dag worden er theatervoorstellingen gehouden en hoewel de voorstellingen in het Zweeds zijn, hoeft dat helemaal geen belemmering te zijn voor buitenlandse bezoekers. De gespeelde scenes zijn namelijk zo bekend dat ze eigenlijk voor zich spreken. Bovendien bevatten deze ook veel muziek en dans en dan speelt de taal eigenlijk maar een beperkte rol. De meeste voorstellingen duren ongeveer 20 minuten.

Een tip is echter wel om van tevoren te kijken welke voorstellingen je wilt bekijken, want elke voorstelling wordt slechts één keer per dag opgevoerd. Informatie over het programma staat in de brochures die bij de ingang te verkrijgen zijn. De informatie is ook te vinden in de app van Astrid Lindgrens Värld (Android en IOS).

Wij hebben gekeken naar de voorstelling ” Pippi krijgt dieven op bezoek”, een leuke musicalachtige, maar erg herkenbare versie van de gelijknamige aflevering uit de TV-serie, met de boeven Blom en Donder-Kareltje.

Speeltuinen

Pippi krijgt dieven op bezoek
Pippi krijgt dieven op bezoekFoto: ZwedenWeb / Jasper Metselaar
In het park zijn diverse speelplaatsen waar kinderen hun energie kwijt kunnen, zoals bijvoorbeeld glijbanen in een Karlsson op het dak omgeving, een hindernisbaan in het bos van Ronja Roversdochter of het rode huis van Madieke.
Onze dochter genoot volop en wilde nauwelijks verder.

Eten en drinken

In tegenstelling tot veel Nederlandse pret- en themaparken is het toegestaan om zelf eten en drinken mee te nemen. In het park zijn ook diverse picknick en grilplaatsen waar je bijvoorbeeld je meegebrachte worstjes of hamburgers kunt grillen.

In het park zijn echter ook een paar restaurants die erg lekker eten serveren tegen zeer redelijke prijzen. Bovendien maken de restaurants waar mogelijk gebruik van lokaal geproduceerde ingrediënten.

Wij hebben gekozen voor een lunch met echte Zweedse gehaktballetjes en die waren duidelijk zelfgemaakt (geen halffabrikaat) en ze waren erg lekker.

Ronja Roversdochter

Na de lunch was het tijd om de rest van het park te verkennen. Onze route ging via het rode huis (Junibacken) van Madieke verder langs Michiel van de Hazelhoeve naar de Mattis-burcht, het roversnest van Ronjas vader Mattis.
De burcht was indrukwekkend om de zien, helaas waren we net te laat voor de voorstelling in deze fantastische sprookjeswereld.

Na nog even lekker koffie gedronken te hebben bij het café Gammelgården was het tijd voor ons om weer te vertrekken na een heerlijke dag in een sprookjeswereld waar jong en oud zich uitstekend vermaakt hebben, niet in de laatste plaats omdat iedereen zijn eigen herinneringen heeft aan de figuren van Astrid Lindgren. 

De glijbanen bij Karlsson op het dak
De glijbanen bij Karlsson op het dakFoto: ZwedenWeb / Jasper Metselaar

Tips

  • Wanneer je een of twee voorstellingen wilt zien en de rest van de dag wilt rondlopen dan is een dag vermoedelijk voldoende, maar mocht je meerdere voorstellingen willen zien, dan is het verstandig om een toegangsbiljet voor 2 dagen te kopen.
  • Wanneer je met (kleine) kinderen het park in gaat kan je bij de ingang een armband meenemen waarop je jouw contactgegevens kunt schrijven. Altijd goed voor het geval dat…
  • Neem op warme dagen zonnebrand en een pet/zonnehoed mee, bij veel voorstellingen zit je in namelijk in de volle zon.
  • Download de app Astrid Lindgrens Värld (Android en IOS). Deze app is o.a. in het Engels en Duits en bevat veel informatie die handig is ter voorbereiding maar ook ter plekke in het park zelf.
  • Je kunt een kinderwagen meenemen naar Astrid Lindgrens Värld, maar op sommige plaatsen moet je deze even parkeren, bijvoorbeeld bij de voorstellingen. Er is ook een mogelijkheid om een bolderwagen te huren.
  • Lees enkele boeken of bekijk een paar films van Astrid Lindgren samen met je kinderen, dan wordt de hele belevenis nog herkenbaarder. Boeken en films van Astrid Lindgren kan je onder andere vinden bij Bol.com.  
  • Een bezoek aan Astrid Lindgrens Värld is een deel van de reis "Pippi en meer" van ANWB Vakanties. Tijdens deze reis bezoek je ook Junibacken in Stockholm.

 

Advertentie
Advertentie

Openingstijden

Voorseizoen (begin mei – begin juni): 10.00 – 17.00

Hoogseizoen (begin juni – eind augustus): 10.00 - 18.00

September (weekends): 10.00 – 17.00

Zweedse herfstvakantie (eind oktober – begin november) 10.00 – 17.00

Adres

Astrid Lindgrens Värld 
598 85 Vimmerby 
Tel +46(0)492-798 00 
[email protected]
http://astridlindgrensvarld.se/

Hotels in de buurt van Astrid Lindgrens Värld

Booking.com

ZwedenWeb Partners

Stena Line - Comfortabel naar Zweden vanaf €65 (retour, incl. auto)

Interhome - Ruim 1.000 vakantiewoningen in heel Zweden

ANWB Vakanties - Spannende Autovakanties naar Zweden

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2024, ZwedenWeb
Over privacy, affiliate links & cookies | Afilliate partners: TradeTracker, Skimlinks en Awin.com
Sitemap
×