ZwedenWeb

Mårbacka is het landgoed waar schrijfster en Nobelprijswinnaares Selma Lägerlöf (1858-1940) een groot deel van haar leven heeft gewoond.

Het hoofdgebouw van Mårbacka.
Het hoofdgebouw van Mårbacka.Foto: KM IDÉ, Östra Ämtervik

Selma Lagerlöf

In Nederland is Selma Lagerlöf vooral bekend als de schijfster van Nils Holgersson, maar heeft ze heeft daarnaast nog vele belangrijke literaire werken geschreven, zoals Gösta Berlings Saga, Jerusalem en Kejsaren av Portugalien.
In 1909 ontving Lagerlöf de Nobelprijs voor de literatuur. Vijf jaar later werd zij, als eerste vrouw, lid van Svenska Akademien. De leden van Svenska Akademien verkiezen ieder jaar de winnaar de Nobelprijs voor de Literatuur.

Mårbacka

Mårbacka werd in 1801 eigendom van de familie Lagerlöf en na de dood van Selma's vader in 1885 werd het landgoed overgenomen door haar broer Johan. Deze ging echter failliet en emigreerde naar Amerika, waardoor de familie het landgoed in 1889 moest verkopen.

In 1907 kocht Selma Lagerlöf het hoofdgebouw weer terug en in 1910 kocht ze de rest van het landgoed, onder ander van het geld dat aan de Nobelprijs verbonden was. In de periode 1921-1923 heeft Lagerlöf Mårbacka laten verbouwen tot het huidige landgoed Mårbacka.

In haar testement heeft Selma Lagerlöf aangegeven dat Mårbacka opengesteld moet worden voor het publiek in de staat zoals het eruit zag tijdens haar overlijden. Hierdoor is het mogelijk om het woonhuis te bezoeken en te zien hoe Selma Lagerlöf leefde. Ook is het mogelijk om een rondleiding te volgen.

Naast het woonhuis vind je op Mårbacka prachtige tuinen, een Selma Lagerlöf-boekhandel en een cafeetje waar je kunt genieten van een kopje koffie of thee, eventueel met een lekker gebakje erbij.

Selma Lagerlöf, een portret uit 1906.

Selma Lagerlöf, een portret uit 1906.

Foto: A. Blomberg, Stockholm

Meer informatie

Adresgegevens

Minnesgården Mårbacka
SUNNE
Tel. +46 (0)565 310 27 
Fax. +46 (0)565 310 29 
Website: http://www.marbacka.com/ 

Advertentie
Advertentie

Hotels in de buurt van Mårbacka

Booking.com

ZwedenWeb Partners

Stena Line - Comfortabel naar Zweden vanaf €65 (retour, incl. auto)

ANWB Vakanties - Spannende Autovakanties naar Zweden

Interhome - Ruim 1.000 vakantiewoningen in heel Zweden

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2024, ZwedenWeb
Over privacy, affiliate links & cookies | Afilliate partners: TradeTracker, Skimlinks en Awin.com
Sitemap
×