ZwedenWeb

In het Vasamuseum (Vasamuseet) vind je het 17e eeuwse oorlogsschip "Vasa", het enige overgebleven 17e eeuwse schip ter wereld. Ondanks, of waarschijnlijk dankzij, het feit dat het schip 333 jaar op de bodem van de Stockholmse haven heeft gelegen is ongeveer 95 procent  ervan bewaard gebleven. De Vasa, die is versierd met honderden indrukwekkende, uit hout gesneden beelden, is een unieke kunstschat en het museum is een van de meest populaire attracties in Stockholm.

Kopieën van enkele beelden van de Vasa. Alle beelden aan boord waren geschilderd in heldere kleuren.
Kopieën van enkele beelden van de Vasa. Alle beelden aan boord waren geschilderd in heldere kleuren.Foto: Stefan Evensen, the Swedish National Maritime Museums

De schipbreuk en de berging

Het machtige oorlogsschip de Vasa maakte op 10 augustus 1628 haar trossen los om haar eerste vaart te gaan maken. Alles lijkt goed te gaan en terwijl ze langzaam naar de havenmond vaart, vuren haar boordkanonnen een saluutsalvo af. Maar dan slaat het noodlot toe: door een plotselinge windvlaag begon de Vasa slagzij te maken, maar ze wist zich te herstellen en kwam weer overeind. Een tweede windvlaag zorgde er echter voor dat de Vasa kapseisde, het water stroomde de geopende geschutspoorten in. De Vasa zonk snel naar de bodem van haar eigen thuishaven, zonder deze ooit verlaten te hebben.

333 jaar later, in 1961 werd de Vasa geborgen, nadat ze 5 jaar eerder was gevonden door Anders Franzén. Franzén was een privé-onderzoeker, die sinds het begin van de jaren 50 op zoek was naar de Vasa.

Tegenwoordig is de Vasa te zien in een speciaal gebouwd museum. Naast de Vasa biedt het museum onderdak aan een aantal gerelateerde tentoonstellingen/exposities.

Meer informatie

Meer informatie over het Vasamuseum vind je op de website van het museum: http://www.vasamuseet.se

Advertentie
Advertentie

Openingstijden en bereikbaarheid

Openingstijden

Van 2 januari t/m 31 mei en van 1 september t/m 30 december 10.00-17.00, op woensdag 10.00-20.00 (Vasa restaurant 10.00-16.30)
Van 1 juni t/m 31 augustus 8.30-18.00 (Vasa restaurant 8.30-17.30)
31 december 10.00-15.00 (Vasa restaurant 11.00-14.00)

Gesloten op 1 januari, van 23 tot en met 25 december.

Bereikbaarheid

De beste manier om naar het Vasamuseum te komen is met de veerboot vanaf Slussen (Djurgårdsfärjan, het hele jaar door) of vanaf Nybroplan (Nybrofärjan, zomerseizoen). Een andere mogelijkheid is de tram (lijn nummer 7 van Sergels Torg) of de bus (lijn 44 vanaf Karlaplan). Uiteraard kan je ook naar het Vasamuseum lopen via Djurgårdsbron (ca. 30 minuten vanaf het Centraal Station of 10 minuten vanaf metrostation Karlaplan).
Het is geen goed idee om met de auto naar het Vasamuseum te gaan, want de mogelijkheden om te parkeren zijn heel erg beperkt.

Hotels in de buurt van Vasamuseum

Booking.com

ZwedenWeb Partners

Stena Line - Comfortabel naar Zweden vanaf €65 (retour, incl. auto)

Interhome - Ruim 1.000 vakantiewoningen in heel Zweden

ANWB Vakanties - Spannende Autovakanties naar Zweden

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2024, ZwedenWeb
Over privacy, affiliate links & cookies | Afilliate partners: TradeTracker, Skimlinks en Awin.com
Sitemap
×