ZwedenWeb

Vildmarksvägen (de Wildernisroute)

Vildmarksvägen (de Wildernisroute) is een van de mooiste en hoogstgelegen wegen in Zweden en loopt over het Stekenjokkplateau tussen Lapland (Lappland) en Jämtland. In het zuiden begint de weg bij de E45 in Strömsund en loopt vervolgens naar het noordelijker gelegen Vilhelmina. De hele route is ongeveer 500 kilometer.

De wildernisroute is uitsluitend geopend van begin juni tot half oktober. Gedurende de winter is de weg afgesloten vanwege de grote hoveelheden sneeuw.
Dit jaar, 2019, wordt de weg op 6 juni weer geopend.

Fatmomakke

Fatmomakke

Foto: Hanna Liljekvist, Destination South Lapland

Het Stekenjokksplateau

Het meest spectaculaire deel van de route loopt via Stekenjokk, 879 meter boven zeeniveau en is uitsluitend geopend vanaf begin juni t/m half oktober. Gedurende de rest van het jaar zijn ligt er teveel sneeuw om de weg open te houden.
Wanneer de weg in juni geopend wordt, is niet ongebruikelijk dat de sneeuw aan beide kanten van de weg nog enkele meters hoog is. Het hoogstgemeten sneeuwniveau is 6 meter.

De wildernisroute loopt door drie gemeenten (Strömsund, Vilhelmina en Dorotea). Een gebied dat groter is dan de helft van Nederland, maar met slechts 22.000 inwoners. Dat is minder dan 1 inwoner per vierkante kilometer.

De wildernisroute is een paradijs voor iedereen die stilte rust zoekt maar ook voor natuur- en outdoorliefhebbers.

Fatmomakke

Tijdens de route mag je Fatmomakke, tussen Klimpfjäll en Saxnäs, niet missen. Fatmomakke is de best bewaarde Samische ”kerkstad” in Zweden. De geschiedenis van deze plaats gaat terug tot het stenen tijdperk. Tegenwoordig is het een cultuurreservaat.

Meer info: https://wildernessroad.eu/ (de pagina is in het Zweeds, maar bevat een Google vertaling naar het Engels)

Sneeuwruimen

In de volgende film van Destination South Lapland, zie je hoe de weg elk jaar opnieuw sneeuwvrij gemaakt wordt en hoe indrukwekkend de omgeving van deze route is.

Lees wat anderen zeggen

Op Tripadvisor.nl lees je wat anderen vonden van de Wildernisroute.

Lees reviews op TripAdvisor.

Meer informatie

Meer informatie over de Wildernisroute vind je op https://wildernessroad.eu/

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2019, ZwedenWeb
Privacy & cookies | Sitemap
×