ZwedenWeb

Vier tips voor het inrichten van een Zweeds huis

Als je een huis hebt gekocht in Zweden dan zal er veel op je af komen. Maar eerst, gefeliciteerd met je aankoop! Natuurlijk zul je in de toekomst volop gaan genieten van de woning, maar eerst moet het uiteraard nog wel ingericht worden. Hierbij is het slim om gebruik te maken van de typische Scandinavische stijl. In principe kun je ook juist heel iets anders doen en voor een industrieel interieur gaan met behulp van een gietvloer, maar vaak past dit niet echt bij een Zweeds huis. Daarom is het dus toch wel degelijk beter om je nieuwe woning in te richten volgens de Scandinavische woonstijl, wat mogelijk is met behulp van de onderstaande tips. ​

Een voorbeeld van licht en minimalistisch Zweeds design.
Een voorbeeld van licht en minimalistisch Zweeds design.Foto: Anton Olin/imagebank.sweden.se

Vloer

Wanneer je een bestaand huis koopt, hoef je meestal niet zoveel na te denken over de vloer in het huis, maar mocht de vloer aan vervanging toe zijn of als het een nieuw huis betreft moet je uiteraard ook keuzes maken met betrekking tot de vloer.
Bij het inrichten van een huis in Zweden moet je hoe dan ook kiezen voor een vloer die gemaakt is van hout. De vloer egaliseren is hierbij overigens van belang, want het moet immers allemaal wel vlak liggen. Vervolgens kun je het hout plaatsen op de ondervloer. Als je twijfelt over de kleur van de houten vloer dan kun je het beste gaan voor een lichte tint. Naast een lichte houten vloer zou je in principe ook kunnen kiezen voor een vloer betonlook met een lichte kleur, al past dit niet echt in een Scandinavisch interieur. 
Om de vloer helemaal af te maken mag een vloerkleed natuurlijk niet ontbreken. Dit is lekker warm aan de voeten, vooral omdat de meeste Zweden in huis geen schoenen dragen.

Kleur

Een typisch Zweedse inrichting is vaak een van de twee uitersten: ofwel licht en minimalistisch of juist donker, vaak met donkere houtsoorten en vol met accessoires.
Witte muren, koel grijs en blauw textiel geven zonder twijfel de juiste sfeer van een Scandinavisch interieur aan je Zweeds huis. Over het algemeen is dit dus erg basic en minimalistisch, wat natuurlijk niet beslist een probleem is. Ook de meubels kun je over het algemeen het beste kiezen voor relatief lichte kleuren, zoals wit en grijs. Desondanks kan er in de Scandinavische woonstijl ook gebruik worden gemaakt van kleurrijke stoffen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de exemplaren van Marimekko die gebaseerd zijn op de jaren 60 of de stoffen van Josef Frank uit de jaren 40. 

Meubilair

Er zijn zulke ongelooflijke stukken van verschillende fabrikanten die je nu nog altijd perfect kunt gebruiken in een Scandinavisch/Noord-Europees interieur. Uit het midden van de vorige eeuw vallen ontwerpers als Hans Wegner, Alvar Aalto en Arne Jacobsen bijvoorbeeld echt op. Hun stukken zijn vandaag net zo mooi als toen ze werden bedacht. Echt opvallen doen de Scandinavische meubels over het algemeen niet. Dit komt doordat ze vaak neutrale tinten hebben en ook qua materialen niet iets vreemd doen. Vaak zijn ze namelijk geproduceerd van natuurlijk beuken- of berkenhout, terwijl ze ook perfect samengaan met stoffen als katoen, linnen en wol.

Houtkachel of open haard

De Scandinavische winters zijn veel strenger dan die in Nederland en veel andere landen. De meeste huizen in Scandinavië hebben daarom een mooie houtkachen of een echte open haard in de woonkamer. In ons land zie je vaak dat de open haarden echt het middelpunt van een grote ruimte zijn, maar in Zweden is dat minder het geval. Ook worden ze hier over het algemeen geplaatst in een hoek. De open haard moet dus niet echt opvallen in een Zweeds huis, maar moet er wel degelijk zeker zijn. 
 

Een Zweedse open haard in Bollnäs, Hälsingland.
Een Zweedse open haard in Bollnäs, Hälsingland.Foto: Martin Edström/imagebank.sweden.se
Advertentie
Advertentie

ZwedenWeb Partners

Stena Line - Comfortabel naar Zweden vanaf €65 (retour, incl. auto)

Interhome - Ruim 1.000 vakantiewoningen in heel Zweden

ANWB Vakanties - Spannende Autovakanties naar Zweden

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2024, ZwedenWeb
Over privacy, affiliate links & cookies | Afilliate partners: TradeTracker, Skimlinks en Awin.com
Sitemap
×