ZwedenWeb

Blekinge is één van de kleinste provincies in Zweden met een oppervlakte van 2941 km2 en heeft ca. 150.000 inwoners. Met 51 inwoners per km2 is het na de grote steden wel het dichtstbewoonde gebied van Zweden. 
Blekinge ligt in de uiterste zuidoosthoek van Zweden en heeft gedurende vele eeuwen het grensgebied gevormd tussen Zweden en Denemarken. De steden en dorpen werden vele malen platgebrand door zowel Deense als Zweedse troepen. Bij de vrede van Roskilde in 1685 kwam het definitief in Zweedse handen.

Landschap

Blekinge, ook wel "De tuin van Zweden" genoemd, heeft een prachtige scherenkust, steden met een rijke geschiedenis, lommerrijke loofbossen, diepe naaldwouden en spiegelgladde meren en lieflijke kleine dorpen met soms nog duidelijk Deense invloeden. 
Er zijn ca. 959 meren met een oppervlakte van meer dan 1 hectare, 12 rivieren en 800 eilanden van meer dan 50 meter breed.

Björketorpsmonument/Björketorpsstenen.
Björketorpsmonument/Björketorpsstenen.Foto: Bengt A. Lundberg

Bezienswaardigheden

Er staat een heel aanbod van zomerse festivals, vis- en zwemmogelijkheden, cultuur en natuur, golf en boottripjes tot je beschikking in Blekinge. 
Verder zijn de steden Karlskrona en Karlshamn en Sölvesborg zeker een bezoek waard.

Een kleine greep uit de mogelijkheden:

 • Aniara Parken
  Östra Storgatan 24, 293 34 Olofström
  In dit park staan tussen vijvers en planten de beelden van de kunstenaar Carl Eldh opgesteld.
 • Björketorpsstenen
  Dit is één van de meest bijzondere runensteen in Zweden. De tekst in runenschrift op deze steen voorspelt eenieder die het monument ontheiligt een verschrikkelijke dood en vernietiging. De steen ligt op ca. 7 km van Ronneby in de richting van Tving.
 • Björkholmen
  Björkholmen is het oorspronkelijke Karlskrona. De eerste scheepsbouwers die op de scheepswerf werkten, woonden hier. Kleine houten huisjes uit het begin van de 18e eeuw, met kleine tuintjes. In Björkholmen zijn alle straten genoemd naar scheepstypes en beroemde admiraals.
 • Ebbamåla Bruk
  Dit is een industriemuseum met de oude, goedbewaarde industriële omgeving van 1850 tot 1950. De machines zijn nog in werking, zoals waterkrachtstation, metaalgieterij, timmermansambacht en smederij. Kijk op http://www.ebbamalabruk.se voor openingstijden.
 • Vissersdorpen op Listerlandet
  Op Listerlandet liggen een aantal pittoreske visserdorpjes: Hällevik, Västra Näs, Hörvik, Krokås, Torsö en Nogersund.
 • Het eiland Hanö
  Hanö is een klein eiland op een half uur varen met de boot van Nogersund. Het eiland is een populaire bestemming, in het bijzonder voor zeilers. Jaarlijks bezoeken ca. 30.000 toeristen het eiland. Voordat het eiland in de 19e eeuw definitief bewoond werd, was het een tijdelijke accommodatie voor haring- en kabeljauwvissers. Tijdens de Napoleontische oorlog werd het eiland gebruikt als Engelse marinebasis. En zelfs nu nog bezoeken Engelse oorlogschepen het eiland om eer te bewijzen aan de Engelsen die er begraven liggen.
  Meer informatie: http://www.hano.nu
 • Kungsholm Fort
  Dit fort werd gebouwd in 1650, tegelijk met de Drottningskär citadel. Het fort is uniek met zijn prachtige ronde haven en zijn exotische tuin met planten die door de schepen werden meegebracht van hun verre reizen. Het fort is een deel van Karlskrona's culturele erfgoed.
 • Ronneby Bruk in Kallinge
  Wanneer je gietijzeren pannen voor een uitstekende prijs wilt kopen, kan je terecht in de Ronneby Bruk in Kallinge. De pannen worden hier rechtstreeks uit de fabriek verkocht. 
  Je vindt de fabriek in Kallinge Företagcenter, even ten noorden van Ronneby.

Wilt u meer weten?

Meer informatie over Blekinge is te vinden op: https://www.visitblekinge.se.

Bovenstaande tekst is voor ZwedenWeb geschreven door: Jaap Metselaar (jaap)

Advertentie
Advertentie

Reisorganisaties voor reizen naar Blekinge:

Hotels in Blekinge:

ZwedenWeb Partners

Stena Line - Comfortabel naar Zweden vanaf €65 (retour, incl. auto)

Interhome - Ruim 1.000 vakantiewoningen in heel Zweden

ANWB Vakanties - Spannende Autovakanties naar Zweden

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2024, ZwedenWeb
Over privacy, affiliate links & cookies | Afilliate partners: TradeTracker, Skimlinks en Awin.com
Sitemap
×