ZwedenWeb

Reizen naar het noorden van Zweden is avontuurlijke ervaring. Het landschap is ruig en uitgestrekt. Met bergen, valleien, meren en rivieren die samen komen, maakt Moeder Natuur deze plaats als geen ander. Het is ten slotte Europa's laatste wildernis.
In het gebied boven de poolcirkel gaat de zon in de periode van mei tot midden juli niet onder - des te meer tijd voor plezier! De winter biedt echter het overweldigende schouwspel van de lichten van het Noorderlicht dat aan de hemel te zien is. Alle vormen van wintersport en sneeuwactiviteiten zijn gedurende de winterperiode ruim vertegenwoordigd in deze regio. Dit is tevens het gebied waar het Sami volk, die werken om hun cultuur levend te houden, rendieren houden voor het levensonderhoud.

Abisko en Sarek Nationale Parken

Deze enorme parken bieden de bezoekers iets van de ruige en intrigerende wildernis van Europa.
Abisko, met meer dan 4300 kilometer aan wandel- en skiroutes, is erg in trek bij wandelaars van alle niveaus door haar diversiteit. Het toeristen centrum beschikt over een aantal chalets (stugor), een klein hotel, een restaurant en een supermarktje. Van hieruit kan je met een stoeltjeslift richting de top van de Njulla berg, een dagtocht maken langs een van de vele paden in het gebied. Ook kan je kiezen voor een één week durende wandeltocht langs de Koningsroute (Kungsleden), een goed aangegeven route langs de met berken begroeide oevers van de Abiskojokk rivier.
Sarek Nationaal Park is ruiger dan Abisko, het heeft geen wegen, gemarkeerde wandelroutes en geen toeristencentra. Met 100 gletsjers en 6 toppen boven de 2.000 meter is het een perfect gebied voor de echte bergwandelaars en bergbeklimmers. Het gevarieerde landschap bevat onder andere een aantal grote rivieren en wild, zoals beren, lynxen, wolven en poolvossen. Verder naar de grens met Noorwegen ligt het Padjelanta Nationaal Park.

Meer informatie: Abisko en Sarek (Zweedstalige pagina's van Länsstyrelsen i Norrbotten)

IJshotel Jukkasjärvi
IJshotel Jukkasjärvi.Foto: Hilde

Miekak

Op een afstand van 30 kilometer van de Noorse grens en 30 kilometer ten zuiden van Sarek Nationaal Park en Padjelanta Nationaal Park ligt Miekak. Dit is een wildpark dat u alleen kunt bereiken met de sneeuwscooter of per helikopter vanuit Arjeplog. In deze plaats bevindt zich ook het boekingskantoor. Het park ligt ca. 50 kilometer ten noorden van de poolcirkel. Dit park beschikt over 2100 ha. visgebied en 8000 ha. jachtgebied. Houd je niet van jagen of vissen dan kan je er heerlijk wandelen en van de stilte en de natuur genieten. Dit gebied beschikt over een centrum met vergadermogelijkheden ver buiten het bereik van telefoonverkeer en van stress. Verder beschikt het centrum over 2 winkeltjes waar men allerlei spullen kan kopen of huren zoals vis- en jachtbenodigdheden en een basisassortiment aan levensmiddelen. Ook heeft men hier de mogelijkheid met een natuurgids een rondwandeling te maken. Op verschillende locaties in het park kan men een stuga (berghut) huren.

Meer informatie: http://www.miekak.com

Kebnekaise

De hoogste berg van Zweden, 2.114 meter boven zeeniveau.

Meer informatie: Kebnekaise en Kebnekaise Fjällstation (STF)

Jukkasjärvi

Jukkasjärvi is de plaats waar jaarlijks de grootste iglo ter wereld, het Jukkasjärvi IJshotel, wordt gebouwd. Iedere herfst, wanneer de temperaturen boven de Poolcirkel naar poolniveau dalen, bouwt men deze iglo van 1.000 ton ijs en 2.000 ton sneeuw. In het hotel bevinden zich, naast het eigenlijke hotel, een kerk, een gallerie, een golfruimte, een bioscoop en een bar met de toepasselijke naam "Absolut IJs". Gasten slapen in warme slaapzakken op matrassen van sparretakken en rendierhuiden. De gemiddelde temperatuur is -23ºC. Naast het overnachten in deze bijzondere accommodatie is er veel te doen, inclusief sleeën met sledehonden, skiën, helikopter tochtjes, sneeuwmobiel rijden en "wintercamperen". Als je toch liever kiest voor warmere accommodatie, dan zijn er verschillende "gewone hotels" in de omgeving, maar dan mist u het certificaat van overleving dat het Ijshotel de volgende morgen uitreikt.

Meer informatie: https://www.icehotel.com

Riksgränsen en Björkliden

Gelegen in het Kiruna gebergte van Lapland. Vanaf midden mei tot begin juni is het weer bijzonder goed om te skiën, de middernachtzon bied je de mogelijkheid tot het nachtskiën. Een bijzondere ervaring.

De noordelijkste golfbaan van Zweden vind je ook in dit gebied.

Meer informatie: http://www.bjorkliden.com en http://www.riksgransen.se

IJshotel Jukkasjärvi
IJshotel Jukkasjärvi.Foto: Hilde

Arvidsjaur

Een Lappen (Sami) centrum en een populaire toeristische bestemming, samen met Lapstaden, een 300 jaar oud Lappendorp. De eigen toeristische organisatie van het Sami volk, Sita Sameland, organiseert een veelheid aan activiteiten en excursies. 
Lorry-tochten over buiten gebruik zijnde spoorlijnen en wildwater rafting zijn activiteiten die de avonturiers te wachten staan.

Meer informatie: http://www.arvidsjaur.se

Storforsen's natuurreservaat

Storforsen, de hoogste vrij-stromende waterval van Europa met een valhoogte van 82 meter ligt ten westen van Älvsbyn, achter de provinciale weg 347 (länsväg 347) in de richting naar Jokkmokk, nabij het dorpje Vidsel.
Hier is niet alleen de eigenlijke stroomversnelling maar men kan ook de zogenaamde "döda fallet" (de dode val) en de gletsjermolens zien.

Tot aan de stroomversnelling zijn er speciaal aangepaste hellende opritten gemaakt voor gehandicapten met rolstoel.
Bij Storforsen is er ruime parkeergelegenheid en een eetgelegenheid. Ook zijn er winkeltjes waar je handgemaakte producten uit deze omgeving kunt kopen. Ook is er een bosbouwmuseum waar men kan zien hoe de bosbouw en het houtvlotten werd bedreven in het begin van de 19e eeuw.

Er zijn speciale plaatsen gemaakt waar je een open vuur kunt maken om er bijvoorbeeld te grillen etc. Zorg wel zelf voor het brandhout dat je kunt kopen in winkeltjes bij pompstations.

Mocht u onderweg zijn van bijvoorbeeld Piteå naar Jokkmokk, dan is dit zeker een bezoek waard als tussendoortje.

Meer informatie: http://www.storforsen-hotell.se en https://www.sveaskog.se

Jokkmokk

In Jokkmokk bent je zeer centraal gelegen ten opzichte van 4 geweldige nationale parken. Een unieke tentoonstelling in Vuollerim neemt je 6.000 jaar terug in de geschiedenis. Mis ook het indrukwekkende energie centrale museum in Porjus niet en grijp de kans om Laps handwerk aan te schaffen. De grote Sami Winter Markt wordt hier jaarlijks in Februari gehouden. Hier komt de hele Sami bevolking uit het noorden op af.

Meer informatie: http://www.jokkmokk.se

De Wildernisroute

Vildmarksvägen (de Wildernisroute) is een van de mooiste en hoogstgelegen wegen in Zweden en loopt over het Stekenjokkplateau tussen Lapland (Lappland) en Jämtland. In het zuiden begint de weg bij de E45 in Strömsund en loopt vervolgens via Klimpfjäll en Saxnäs naar het noordelijker gelegen Vilhelmina. De hele route is ongeveer 500 kilometer.

De wildernisroute is uitsluitend geopend van begin juni tot half oktober. Gedurende de winter is de weg afgesloten vanwege de grote hoveelheden sneeuw.

Lees meer over de Wildernisroute...

Jämtland & Härjedalen

Dit gebied is een waar paradijs voor skiërs en snow-borders in de winter. Vele skicentra bevinden zich in dit gebied, zoals de Åre Mountain Ski Resorts met alle mogelijke hellingen en pistes voor alle soorten wintersport.
's Zomers bieden de heuvels en bergen mogelijkheden voor allerlei soorten buitenactiviteiten, zoals vissen, wandelen, mountain biking en natuurlijk nog veel meer.

Meer informatie: https://www.jamtland.se

Advertentie
Advertentie

ZwedenWeb Partners

Stena Line - Comfortabel naar Zweden vanaf €65 (retour, incl. auto)

Interhome - Ruim 1.000 vakantiewoningen in heel Zweden

ANWB Vakanties - Spannende Autovakanties naar Zweden

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2024, ZwedenWeb
Over privacy, affiliate links & cookies | Afilliate partners: TradeTracker, Skimlinks en Awin.com
Sitemap
×