ZwedenWeb

Wanneer je over de op één-na langste brug van Noord-Europa rijdt, kom je in een heel andere wereld tercht. De Ölandsbrug is 6,072 km lang en verbindt het Zweedse eiland Öland met Kalmar op het vaste land.

Öland ligt in de Baltische Zee en wordt ook wel het Monaco van het Noorden genoemd. Niet onterecht, daar Öland bijna altijd de meeste zonuren van heel Zweden heeft. Öland is dan ook een populaire vakantiebestemming voor jong en oud! Het dynamische eiland is wereldwijd bekend om zijn natuur en zijn schoonheid. Öland is een mengeling van oude tradities, zijn natuur, een goed klimaat voor zakelijke investeerders en een hoge (technologische) levenstandaard. Öland biedt een hoge levenskwaliteit.

Er is volop ruimte om te kunnen genieten van je vakantie. Öland heeft een mild klimaat, fantastische stranden en een opzienbarend landschap; een perfecte omgeving voor bezoekers en inwoners. Het eiland ademt een relaxte sfeer uit en er is een overvloed aan vogels en natuur.

Windmolens op Öland.
Windmolens op Öland.Foto: Olaf Meister

Ottenby, gelegen in de zuidelijkste punt van het eiland, is bekend om zijn vogelstation. Ottenby wordt tijdens de vogeltrek druk bezocht door Europese vogelliefhebbers, maar is ook erg interessant te bezoeken tijdens je vakantie. Vergeet ook niet het vogelmuseum in Ottenby te bezoeken, zeer zeker met kinderen de moeite waard. En wat is een eiland zonder vuurtoren? Een van de bekendste vuurtorens van Öland is de 'Lange Jan' en zeker een bezoek waard. De Lange Jan staat in Ottenby.

Het kleine broertje van de Lange Jan staat op het noorden van het eiland en heet Lange Erik. Meer info: http://www.langeerik.se

De steden en de toeristische hotspots bieden veel plezier en entertainment. Er is een verscheidenheid aan topaccommodaties en restaurants. Probeer eens de regionale streekgerechten, zoals "Kropkakor", rauwe en gekookte aardappels gevuld met vlees en specerijen of "Lufsa", aardappel- en vlees pannenkoekjes.

Je kunt op Öland terecht voor de snelle hap maar ook voor culinaire hoogstandjes. Karin Fransson, eigenaresse van Hotel Borgholm, is een bekende tv-kok in Zweden. Haar restaurant wordt dit jaar met een ster vermeld in de restaurantgids Michelin Nordic als een van de beste Zweedse restaurants.

In het zuiden van Öland ligt de Alvaret. Dit unieke landschap staat op de UNESCO werelderfgoedlijst en is zeer zeker een bezoek waard, zowel voor volwassenen als kinderen. Via de website Station Linné kun je alle actuele informatie bekijken. Vul een picknickmand en ga eens lekker een wandeling door de Alvaret maken. Heerlijk ontspannen!

Ontspannen kan je ook doen door op een van de 8 golfbanen te spelen. Van Enerum Golfclub, Böda Sand Golfclub (pay & play) en Ölands Golfclub in het noorden, Gåtebo Golfclub in het oosten, Halltorp en Ekerum in het westen, tot Saxnäs en Grönhögen in het zuiden van het eiland. Er is altijd wel een baan waar je terecht kunt!

Verder vind je veel kwaliteitskeramiek, kunst, glas, musea, art-galleries, sportcentra, zwembaden en heerlijke mooie zandstranden.

Een van de mooiste zandstranden is de Bödabukten en ligt in het noordoosten van Öland. Kilometers lange (kindvriendelijke) zandstranden en helder water gecertificeerd met de Blauwe Vlag.

Öland is geologisch gezien een jong eiland. Het eiland bestaat uit kalksteen en is geologisch erg verschillend van het vasteland. 

Vele oudheidkundige herinneringen zijn te vinden in de vestigingen uit de IJzertijd, zoals Skäftekärr (http://www.skaftekarr.se) en Eketorp (http://www.eketorp.se). Maar ook oude oerbomen herinneren aan de vervlogen tijden.
Trollskogen is een natuurreservaat waar je oude oerbomen kunt aantreffen. Het natuurreservaat heeft ook een informatiecentrum wat erg leuk voor kinderen is.

Meer info: http://www.olanningen.com/oland/trollskogen.htm

Öland is heel kindvriendelijk. Het motto van de eilander is: "de kinderen zijn de toekomst". Er zijn verschillende speelplekken te vinden, leuke plekken om te bezoeken zoals de Slottsruïne in Borgholm. In de zomer kan je je opgeven voor de ridder- en jonkvrouwenschool en leren hoe je een echte ridder of jonkvrouw wordt.
In Lådbilslandet in Löttorp kan je zelf in allerlei autootjes rondrijden en voor de oudere kinderen is er de mogelijkheid om te karten. Papa's en mama's mogen alleen kijken.
En Öland heeft ook zijn eigen dierentuin, waar je ook kunt zwemmen!

Eketorps borg.
Eketorps borg.Foto: www.fotoakuten.se

Niet alleen in de zomer is het prettig vertoeven op Öland, maar tijdens het Skördefest (het laatste weekend van september - begin oktober) is het ook bijzonder om hier het oogstfeest te beleven. Meer informatie: http://www.skordefest.nu

Toen Carl Linnaeus (later Linné) op 1 juni 1741 Öland bezocht, schreef hij als eerste in zijn reisjournaal: "We hadden nauwelijks het strand op Öland bereikt, toen we ontdekten dat dit land heel anders was dan de rest van de Zweedse provincies." 
De wereldberoemde wetenschapper liet duidelijk zijn liefde voor Öland in vele opzichten blijken. Op 4 juni, vier dagen na zijn aankomst op Öland, passeerde hij het natuurgebied Nunnedalen bij Resmo (het zuiden van Öland). Hij schreef: "De weg ligt door de mooiste loofbossen die ik ooit heb gezien, het uit zich in schoonheid in wat alle steden in Zweden en Europa overtreft.".

Maar gelukkig hoef je niet tot zolang te reizen als Linnaeus. Je rijdt vanaf Utrecht in ongeveer 13 uur naar Öland!

Fun & facts

  • De Zweedse koning en koningin hebben een zomerhuis op Öland
  • Er is een jaarlijkse parade van Engelse auto's
  • Het eiland Öland ligt in de Baltische Zee.
  • Öland is de kleinste provincie van Zweden: de oppervlakte bedraagt 1.342km² en heeft 24.536 inwoners.
  • Öland heeft 2 gemeenten: Borgholm in het noorden en Mörbylånga in het zuiden.

Voor meer informatie kan je je wenden tot Ölands turistinformatie: www.oland.se


Bovenstaande tekst is voor ZwedenWeb geschreven door Irene de Veer

Advertentie
Advertentie

ZwedenWeb Partners

Stena Line - Comfortabel naar Zweden vanaf €65 (retour, incl. auto)

Interhome - Ruim 1.000 vakantiewoningen in heel Zweden

ANWB Vakanties - Spannende Autovakanties naar Zweden

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2024, ZwedenWeb
Over privacy, affiliate links & cookies | Afilliate partners: TradeTracker, Skimlinks en Awin.com
Sitemap
×