ZwedenWeb

Skåne (in het Nederlands soms ook wel Schonen genoemd) is de zuidelijkste provincie van Zweden. Dit deel van Zweden heeft lange tijd tot Denemarken behoord en de Deense invloeden zijn nog duidelijk terug te vinden in het landschap, de cultuur en de taal. Het is een gebied met prachtige bossen, heerlijke stranden, goudgele graanvelden, vele musea, kerken en kastelen.

Hier volgt een beschrijving van de belangrijkste steden en/of bezienswaardigheden, met de klok mee, startend op het eiland Ven en eindigend in Malmö.

Het eiland Ven

Ongeveer 6500 jaar geleden werden de Deense eilanden en het eiland Ven gevormd. Daarvoor was Skåne met Denemarken verbonden. Het eiland is al duizenden jaren bebouwd geweest en er zijn dan ook veel vondsten gedaan van woningen en graven uit de steentijd. 
Kaarten van de 15e eeuw laten zien dat de Vikingen de strategische ligging van het eiland ook gebruikt hebben.

Midden op het eiland ligt het slot Uraniborg met daarnaast een sterrenobservatorium, waar vandaan de astronoom Tycho Brahe zijn ontdekkingen deed. Om het slot heen ligt een helemaal geometrisch aangelegd park. Op het eiland rijden geen auto's er zijn dan ook vele fiets- en wandelpaden aangelegd, die het mogelijk maken alle flora en fauna te bekijken.

Helsingborg

Het Frederiksdal openluchtmuseum en tuinen. Gehele jaar geopend.
Meer informatie: https://www.fredriksdal.se.

Sofiero Slot en Tuinen

Sofiero Slot Park is een oase van bloemen en planten net buiten Helsingborg. Regelmatig zijn hier tentoonstellingen, aktiviteiten en evenementen.
Meer informatie: https://sofiero.se.

Een van de vijvers in de tuinen van Sofiero. De Rhododendron bloeit volop.
Een van de vijvers in de tuinen van Sofiero. De Rhododendron bloeit volop.Foto: Jörgen Schwartzkopf

Väla

Väla behoort, met meer dan 120 winkels onder één dak, tot de grootste winkelcentra van Zweden.

Kullaberg Nationaal Park

Kullaberg Nationaal Park ligt helemaal in de noordwest punt van Skåne. Het bestaat uit een reservaat met voor Zweden zeldzame plantensoorten en dieren. Midden in het reservaat ligt een van de oudste en mooiste golfbanen van Zweden. Ook vind je hier een rots- en klippengebied van waar je kunt duiken (rond Kullaberg liggen heel wat scheepswrakken en het zicht onderwater is ongeveer 25 meter). 
Kijk voor meer info op http://www.kullendyk.nu

Het Nationale park leent zich ook uitstekend voor kajakken en kanoën en zelfs parasailing is mogelijk. 
Meer informatie over deze activiteiten: 

Er zijn rond Kullaberg meer dan 800 verschillende wandel- en klimroutes en 25 verschillende grotten. 
Voor meer informatie: http://www.skaneskk.se/.

Ängelholm

Ängelholm is een leuk kustplaatsje, waar je in de zomer over de hoofden kunt lopen. Het heeft bijzonder mooie stranden met duinen en je kunt er heerlijk eten in uitstekende visrestaurantjes.

Hovs Hallar

Hovs Hallar ligt ongeveer 10 km ten noordwesten van Båstad. Dit moet je gezien hebben. De klippen en rotsformaties doen je eerder vermoeden dat je ergens op de Canarische Eilanden bent, dan in Zweden. Een zeer bijzonder plaats is het in ieder geval. En voor de visliefhebbers: bij de parkeerplaats is een erg goed visrestaurant te vinden.

Båstad

Dit is een echt zomerstadje, waar je de jetset van Zweden zo tegen het lijf kunt lopen.Båstad is ook bekend van het jaarlijkse tennistoernooi.

De tuinen van Norrviken

Zeer mooi bij de zee aangelegde tuinen ten westen van Båstad. Zeven verschillende tuinen waaronder barok, Japans en renaissance. 
Meer informatie: http://www.norrvikenbastad.se.

Söderåsen Nationaal Park

Een åse is een heuvelrug. Hiervan zijn er meerdere in Skåne. Een oude sage vertelt over het ontstaan van Söderåsen: De reus Alle zou Denemarken bezoeken. Hiervoor moest hij een brug bouwen en vulde twee zakken met steengruis. Toen hij in de richting van de kust liep, voelde hij dat de zakken lichter werden. 
Er was in één zak een gat ontstaan en het gruis was er uit gestroomd en zo werd Söderåsen gevormd.

Het nationale park heeft veel boeiende flora en er zijn veel wandel- en fiestpaden. 
Meer informatie: http://www.soderasen.com

Västhamnen, Malmö
Västhamnen, MalmöFoto: Justin Brown/imagebank.sweden.se

Höör

Hier bevind zich Skånes Djurpark , een leuk dierenpark waar je alle dieren van het Noorden van dichtbij kunt bewonderen.
Meer informatie: http://www.skanesdjurpark.se.

Hässleholm

Ongeveer 7 km ten zuiden van Hässle ligt Hovdala Slott. Het slot met een 500-jarige historie is een nationaal cultuurerfgoed, waar de tijd schijnbaar heeft stilgestaan. 
Voor meer informatie: http://turism.hassleholm.se/.

Stenshuvud Nationalpark

Stenshuvud Nationalpark is nationaalpark met een rijke flora en fauna. Er is een naturum met tentoonstellingen over de dieren en natuur die in het park voorkomen. En dan een strand waar je, als je er loopt, denkt dat je in een ander werelddeel terecht bent gekomen. Paradijselijk mooi!

Simrishamn

In Simrishamn vind je het Glimmingehus, het best bewaarde middeleeuwse kasteel van het noorden. Met museum, middeleeuwse keuken, restaurant en café.

Adresgegevens: Glimminge 1, Hammenhög, Simrishamn
Zie ook: https://www.raa.se/

Ystad

Ystad is het havenstadje waar zich de meeste verhalen van Henning Mankell's inspecteur Wallander afspelen. In het stadje is zelfs een speciale Wallander-route uitgezet.

Ales Stenar

Een van de must see's van Skåne is Ales Stenar. Ales Stenar is een formatie stenen en staat symbool voor kracht en hoop . De formatie is waarschijnlijk ontstaan tussen 1000 en 1500 jaar geleden. Vandaag de dag bestaan ze uit 58 staande stenen en 1 horizontaal blok.

Falsterbo Måkläppen

Het lijkt een stukje West-Indie wat fout geplaatst werd, maar het ligt toch echt in Zuid Skåne. De Måkläppen, de Bermuda eilanden van het noorden. Alleen te bezoeken in december en januari. De rest van het jaar is er een vanwege een zeehondenkolonie geen toegang mogelijk.

Malmö en Lund

De haven van Malmö is een van de meest schilderachtige havens in Scandinavië en slechts weinigen verlaten de stad zonder er door in vervoering gebracht te zijn. In de stad vind je architectonische meesterwerken, met name het 16e eeuwse stadhuis en het stadsplein.

Ook al is Malmö de 3e stad van Zweden, met 250.000 inwoners, heeft het de uitstraling van een groot dorp. De stad heeft vele prachtige kunstmusea. (meer informatie op: malmo.se/museer)

Niet ver van Malmö ligt Lund (gesticht 990 N.Chr.), een van de belangrijkste middeleeuwse centra in Scandinavië. Hier bevindt zich ook de wereldberoemde en 300 jaar oude Lund Universiteit. Het openluchtmuseum Kulturen bevindt in het centrum van Lund met gebouwen uit de 17e eeuw en eerder.

 

Bovenstaande tekst is voor ZwedenWeb geschreven door: Raymond Burgers (rayb)

Advertentie
Advertentie

Lees meer

Reisorganisaties voor reizen naar Zuid-Zweden

Hotels

ZwedenWeb Partners

Stena Line - Comfortabel naar Zweden vanaf €65 (retour, incl. auto)

ANWB Vakanties - Spannende Autovakanties naar Zweden

Interhome - Ruim 1.000 vakantiewoningen in heel Zweden

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2024, ZwedenWeb
Over privacy, affiliate links & cookies | Afilliate partners: TradeTracker, Skimlinks en Awin.com
Sitemap
×