Småland

Volg ZwedenWeb

Småland

Kalmar Slott

Småland

Glaskunst in Kosta Boda

Småland

Linnés Råshult

Småland

Polkagrisar in Gränna

Het "landskap" Småland bestaat uit voor het grootste deel uit Kronobergs län, Jönköpings län en Kalmar län (met uitzondering van Öland). Daarnaast horen kleine delen van Östergötland en Halland ook bij dit landskap. Dit landskap ligt in Zuid-Zweden, ten zuiden van het meer Vättern.

Småland is een bosrijke provincie met een groot aantal meren. Door de rotsachtige grond is een groot deel van het gebied lange tijd niet geschikt geweest voor de landbouw, maar tegenwoordig is het landschap het beste te omschrijven als glooiende heuvels bezaaid met bossen en meren.

Belangrijkste attracties

Hier vindt u de belangrijkste attracties van Smaland: Bezienswaardigheden en attracties in Småland

Kalmar Slott

Tijdens de Middeleeuwen was Kalmar de grootste en belangrijkste stad van Zweden. Duitse handelslieden zorgden voor een grote export van ijzer naar de rest van Europa.
Door deze belangrijke positie is Kalmar ook zeer regelmatig het toneel geweest van oorlogen tussen Zweden en Denemarken. Om de stad tegen de Denen te beschermen, maakte koning Gustav Vasa van Kalmar Slott een zwaar bewapende vestiging. 
Tegenwoordig is het slot open voor publiek.

Meer informatie: http://www.kalmarslott.se

Linnés Råshult

De beroemde botanicus Linnaeus is geboren in Råshult, nabij het plaatsje Älmhult. Zijn geboortehuis is toegankelijk voor publiek. Bij zijn geboortehuis is tevens een 18e eeuws landschap gerealiseerd, waardoor u als bezoeker van kunt genieten.

Meer informatie: http://www.linnesrashult.se

Lucifermuseum, Jönköping

Het lucifermuseum (Tändstickmuseet) is gelegen in één van de oudste delen van Jönköping. Het is gevestigd in het prachtige houten pand uit 1848. In ditzelfde pand bevond zich de allereerste luciferfabriek van de stad.

In het museum ziet u hoe lucifers gemaakt werden, hoe de veiligheidslucifer ontwikkeld werd en natuurlijk vindt u een enorme collectie lucifersdoosjes, posters en etiketten.

Meer informatie: http://www.matchmuseum.se/

Gränna en Visingsö

Gränna is de stad van de Polkagris, een soort zuurstok met mintsmaak. Tegenwoordig worden Polkagris in vele verschillende smaken gemaakt, maar nog altijd met de hand. In Gränna zijn diverse Pokagrisfabriekjes (Polkagriskokeri) waar u terecht kunt om dit bijzondere ambacht te aanschouwen.

Visingsö is een eiland in het zuidelijke deel van het Vättern en ligt ca. 6 kilometer van Gränna. Het eiland is vanuit Gränna per veerboot te bereiken. 

In de 12e en 13e eeuw was Visingsö de residentie van de Zweedse koningen. De ruïne van Näs Slott herinnert nog aan deze periode.
Een ander ruïne op het eiland is Visingsborg. In Visingsborg woonde in de 17e eeuw de invloedrijke familie Brahe.

Een groot deel van het eiland bestaat uit eikenbossen. De Zweedse marine heeft deze bossen tussen 1830 en 1840 aan laten leggen om zo zeker te zijn van de levering van goed hout om schepen te bouwen. Het eikenhout zou nu, ongeveer 170 jaar later, klaar zijn om gebruikt te worden. De hedendaagse techniek heeft het hout binnen de scheepsbouw overbodig gemaakt en daarmee zijn deze prachtige bossen tegenwoordig een toeristiche attractie geworden.

Meer informatie: Destination Jönköping