ZwedenWeb

Värmland is een regio (landskap) in Zweden en grenst in het westen aan Noorwegen, in het oosten aan Dalarna, Västmanland en Närke en in het zuiden aan Västergötland en Dalsland.

Het grootste deel van Värmland valt samen met de (administratieve) provincie Värmlands län.

De regio staat bekend om de vele bossen en meren en biedt door de rijke natuur veel mogelijkheden voor toerisme. Eén van de populairste toeristische activiteiten in Värmland is het vlotvaren op de rivier de Klarälv. De Klarälv is de langste rivier van Zweden (460 km, waarvan ca. 300 km in Zweden) en loopt van Noorwegen naar het meer Vänern bij Karlstad.

Uitzicht over Sysslebäck, gezien vanaf Branäsberget.
Uitzicht over Sysslebäck, gezien vanaf Branäsberget.Foto: Ulf Lagerkvist

Ook de fietsliefhebbers kunnen in Värmland hun hart ophalen. In 2005 is een, voor Zweedse begrippen, bijzonder project afgerond: Klarälvsbanan. Dit is een autovrij fietspad met een totale lengte van maar liefst 90 km. De Klarälvsbanan volgt het traject van de voormalige spoorlijn en is daardoor relatief vlak.

Naast het vlotvaren en fietsen biedt Värmland veel mogelijkheden om te wandelen, te vissen en te kanoën.

In het noordoosten zijn diverse mogelijkheden om te skiën. De 2 grootste skicentra in het gebied zijn Hovfjället (bij Torsby) en Branäs.

De grootste stad in Värmland is Karlstad. Het is tevens de belangrijkste winkelstad van de provincie. Hier vind je vrijwel alle bekende Zweedse winkels vlakbij de mooie oevers van het Vänern, waardoor het een leuke stad is om een keertje te bezoeken.

Rally Sweden

Het belangrijkste jaarlijkse evenement in Värmland vindt plaats in februari: Rally Sweden. Dit autosport evenement trekt ieder jaar duizenden bezoekers uit heel Scandinavië en ver daar buiten. Wanneer je een keer bij dit evenement aanwezig wilt zijn is het een goed idee om ruim van tevoren je verblijf te regelen, want vrijwel alle accomodaties zitten maanden van tevoren al vol.

Toeristische bezienswaardigheden

De volgende toeristische attracties zijn zeker de moeite van een bezoek waard:

  • Mårbacka (Sunne) - het geboortehuis van schrijfster en Nobelprijswinnares Selma Lagerlöf.
  • Klässbols linnenweverij - deze weverij is onder andere hofleverancier en maakt ook de linnen tafellakens voor het diner tijdens de jaarlijkse Nobelprijsuitreikingen.
  • Gamla Brukets museum (Munkfors) - een uitgebreid fabriekscomplex uit de tijd dat de ijzerindustrie hoogtij vierde. Hier vind je ook een indrukwekkende waterval. (zie Youtube video)
  • Värmlands Museum - In Värmlands museum zijn diverse exposities over Värmland. Daarnaast is er een expositie met werken Lars Lerin, een bekende kunstenaar uit Munkfors.


De waterval van Munkfors in de Klarälven in Munkfors (© Jaap Metselaar)

 

Andere reizigers over Värmland

Op TripAdvisor kunt u lezen wat anderen vinden van de regio Värmland. Hier vindt u behalve tips ook recensies van hotels, vakantiewoningen, restaurants en bezienswaardigheden.

Advertentie
Advertentie

Links:

ZwedenWeb Partners

Stena Line - Comfortabel naar Zweden vanaf €65 (retour, incl. auto)

Interhome - Ruim 1.000 vakantiewoningen in heel Zweden

ANWB Vakanties - Spannende Autovakanties naar Zweden

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2024, ZwedenWeb
Over privacy, affiliate links & cookies | Afilliate partners: TradeTracker, Skimlinks en Awin.com
Sitemap
×