Värmland

Volg ZwedenWeb

Värmland

Sysslebäck vanaf de top van Branäsberget

Värmland

Rally Sweden

Värmland is een provincie (landskap) van Zweden en grenst in het westen aan Noorwegen, in het oosten aan Dalarna, Västmanland en Närke en in het zuiden aan Västergötland en Dalsland.

Het grootste deel van Värmland valt samen met de (administratieve) provincie Värmlands län.

De regio staat bekend om de vele bossen en meren en biedt door de rijke natuur veel mogelijkheden voor toerisme. Eén van de populairste toeristische activiteiten in Varmland is het vlotvaren op de rivier de Klarälv. De Klarälv is de langste rivier van Zweden (460 km, waarvan ca. 300 km in Zweden) en loopt van Noorwegen naar het Vänernmeer bij Karlstad.


De waterval van Munkfors in de Klarälven in Munkfors (© Jaap Metselaar)

Ook de fietsliefhebbers kunnen in Värmland hun hart ophalen. In 2005 is een, voor Zweedse begrippen, bijzonder project afgerond: Klarälvsbanan. Dit is een autovrij fietspad met een totale lengte van maar liefst 90 km.

Naast het vlotvaren en fietsen biedt Värmland veel mogelijkheden om te wandelen, te vissen en te kanoën.

In het noordoosten zijn diverse mogelijkheden om te skiën. De 2 grootste skicentra in het gebied zijn Hovfjället (bij Torsby) en Branäs.

De grootste stad in Värmland is Karlstad. Het is tevens de belangrijkste winkelstad van de provincie. U vindt hier vrijwel alle bekende Zweedse winkels vlakbij de mooie oevers van het Vänernmeer, waardoor het een leuke stad is om een keertje te bezoeken.

Rally Sweden

Het belangrijkste jaarlijkse evenement in Värmland vindt plaats in februari: Rally Sweden. Dit autosport evenement trekt ieder jaar duizenden bezoekers uit heel Scandinavië en ver daar buiten. Wanneer u een keer bij dit evenement aanwezig wilt zijn is het raadzaam om ruim van tevoren uw verblijf te regelen, want vrijwel alle accomodaties zitten maanden van tevoren al vol.

Toeristische bezienswaardigheden

De volgende toeristische attracties zijn zeker de moeite van een bezoek waard:

  • Mårbacka (Sunne) - het geboortehuis van schrijfster en Nobelprijswinnares Selma Lagerlöf.
  • Klässbols linnenweverij - deze weverij is onder ander hofleverancier en maakt ook de linnen tafellakens voor het diner tijdens de jaarlijkse Nobelprijsuitreikingen.
  • Gamla Brukets museum (Munkfors) - een uitgebreid fabriekscomplex uit de tijd dat de ijzerindustrie hoogtij vierde. Hier vindt u ook een indrukwekkende waterval. (zie de video hierboven)

Andere reizigers over Värmland

Op TripAdvisor kunt u lezen wat anderen vinden van de regio Värmland. Hier vindt u behalve tips ook recensies van hotels, vakantiewoningen, restaurants en bezienswaardigheden.

Links: