ZwedenWeb

GöteborgsVarvet, de grootste recreatieloop van Zweden

De eerste keer was in 1980, in het begin van de 'joggingboom'. 1.500 hardlopers holden 21,1 kilometer door Gotenburg. Na 1 uur en 6 minuten kwam de winnaar aan bij de finish - voor anderen duurde het wat langer en voor sommigen duurde het erg lang. Maar het is te veronderstellen dat veel mensen het leuk vonden, want sindsdien hebben heel wat hardlopers meegedaan aan wat zich tot een jaarlijkse sportevenement van Gotenburg en de grootste recreatieloop van Zweden zou ontwikkelen: GöteborgsVarvet.

De start van GöteborgsVarvet in 2011.
De start van GöteborgsVarvet in 2011.Foto: Marathonfoto

Elk jaar in mei trekken zowel professionele hardlopers als "gewone mensen" hun sportschoenen aan om mee te doen aan de halve marathon van Gotenburg. Er zitten ook enkelen tussen die eigenlijk nooit aan sport doen maar die met een grote mond een weddenschap zijn aangegaan en die zich moeten bewijzen. In 2004 waren er meer dan 36.000 aanmeldingen voor "Varvet". Niet iedereen is naar de start in Slottsskogen gekomen, maar van diegenen die dat wel hebben gedaan haalden bijna 27.000 vermoeide, maar tevreden helden van de dag de finish.

En ik deed ook mee, en ik haalde ook de finish. Ik heb trouwens de afgelopen vier jaar meegedaan en de finish gehaald. Nooit vanwege een weddenschap maar altijd omdat ik me steeds maar inbeeld dat het goed voor me is, dat ik meer en regelmatiger zal trainen als ik me moet voorbereiden op een halve marathon. Maar begin mei besef ik dat 21 kilometer hinken ook moet kunnen, want dat is wanneer ik weer inzie dat ik toch niet genoeg heb getraind. Vorig jaar was het heel erg. Toen ik het lange stuk op Hisingen achter de rug had en eindelijk Götaälvbron over was en de Avenyen insloeg - dat is de boulevard van Gotenburg - stonden er daar bijna geen toeschouwers meer en liep ik (ja, want hardlopen wilde toen dus allang niet meer lukken) achter een groepje jongens die allemaal op de rug van hun t-shirts hadden laten drukken: "Om du läser det här är du sist" - "Als je dit leest ben je de laatste". Toen had ik het wel gehad. Dus voor "Varvet" dit jaar was ik wel veel beter voorbereid, ook al haalde ik niet de voor vele liefhebbers gewenste tijd, 1 uur en 59 minuten. Volgend jaar moet dat wel lukken.

Op 20 mei 2017 verschenen meer dan 60.000 deelnemers aan de start.

Lees meer over GöteborgsVarvet: http://www.goteborgsvarvet.com (in het Zweeds en Engels)

 

Bovenstaande tekst is voor ZwedenWeb geschreven door: Monica Nyberg (Rimn)

Advertentie
Advertentie

ZwedenWeb Partners

Stena Line - Comfortabel naar Zweden vanaf €65 (retour, incl. auto)

Interhome - Ruim 1.000 vakantiewoningen in heel Zweden

ANWB Vakanties - Spannende Autovakanties naar Zweden

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2024, ZwedenWeb
Over privacy, affiliate links & cookies | Afilliate partners: TradeTracker, Skimlinks en Awin.com
Sitemap
×