Pelgrimsroute St. Olavsleden

Volg ZwedenWeb

Pelgrimsroute St. Olavsleden

De kerkruïne in Selånger

Pelgrimsroute St. Olavsleden

Pelgrimsaccommodatie Ersgård

Pelgrimsroute St. Olavsleden

Uitzicht over Åre

Pelgrimsroute St. Olavsleden

Luchtfoto van de Nidaroskathedraal

Pelgrimsroute St. Olavsleden

Voorzijde van de Nidaroskathedraal in Trondheim

Pelgrimsroute St. Olavsleden

De Nidaroskathedraal in Trondheim

Na vijfhonderd jaar in de vergetelheid, komt de 580 kilometer lange St. Olavsleden, een pelgrimsroute tussen Selånger in Zweden en Trondheim in Noorwegen, weer tot leven.

St. Olavsleden was tijdens de Middeleeuwen een van de vier grootste pelgrimages ter wereld, samen met de wegen naar Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostela.
Wandelaars volgen de weg die Viking Olav Haraldsson aflegde toen hij in 1030, na een ballingschap in Rusland, besloot ten strijde te trekken om de Noorse troon te veroveren. Hij kwam om het leven, maar werd heilig verklaard toen rond zijn graf wonderen gebeurden.

St. Olavsleden – Het verhaal

  • In de zomer van 1030 stapte de Noorse Viking Olav Haraldsson aan land bij Selånger aan de Zweedse oostkust, na een aantal jaren in ballingschap te hebben geleefd in Rusland. Zijn doel: opnieuw koning worden van Noorwegen en eenheid scheppen in het land, onder meer door het te bekeren tot het christelijk geloof. Olav was tijdens zijn omzwervingen door Europa in contact gekomen met het christendom en was gedoopt in Normandië, Frankrijk.
  • Vanaf Selånger reisde Olav te voet en te paard naar het westen, richting Stiklestad, een plaats circa 100 kilometer ten noorden van Trondheim. Olav en zijn gevolg reisden via Ljungans vallei, langs het meer van Revsund richting Frösön. Daarvandaan vervolgden ze hun weg door een meer bergachtige omgeving via Duved, langs de Skalstugeväg, over de grens met Noorwegen.
  • Op 29 juli 1030 vond de slag bij Stiklestad plaats, waarbij Olav werd gedood. Zijn lichaam werd in het geheim naar Nidaros vervoerd, het huidige Trondheim. Na zijn dood deden al snel wonderlijke verhalen over Olav en diens religieuze krachten de ronde. De zomer na zijn dood werd het lichaam opnieuw begraven en werd de kathedraal van Nidaros in zijn ere gebouwd.
    De Viking Olav Haraldsson werd Heilige Olav.
  • In korte tijd groeide de Nidaros kathedraal een van ’s werelds belangrijkste pelgrimsoorden voor katholieken, te vergelijken met Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostela. Jaarlijks wandelden duizenden pelgrims vanuit heel Europa naar Trondheim. In de zestiende eeuw kwam de Reformatie naar Scandinavië en werden pelgrimages verboden. De verschillende pelgrimsroutes die naar Trondheim leidden raakten in vergetelheid.
  • Nu, 500 jaar later, groeit de interesse voor ’spirituele’ reizen. Wandelen langs een oude pelgrimsroute betekent voor menigeen een innerlijke reis.

Meer informatie

Op www.stolavsleden.com vindt u uitgebreide informatie over de route, de mogelijkheden en prachtige foto's die langs St. Olavsleden zijn gemaakt.