ZwedenWeb

Pelgrimsroute St. Olavsleden (St. Olavspad)

Na vijfhonderd jaar in de vergetelheid, komt de 580 kilometer lange St. Olavsleden (St. Olavspad), een pelgrimsroute tussen Selånger (vlakbij Sundsvall), in Zweden en Trondheim in Noorwegen, weer tot leven.

St. Olavsleden was tijdens de Middeleeuwen een van de vier grootste pelgrimages ter wereld, samen met de wegen naar Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostela.
Wandelaars volgen de weg die Viking Olav Haraldsson aflegde toen hij in 1030, na een ballingschap in Rusland, besloot ten strijde te trekken om de Noorse troon te veroveren. Hij kwam om het leven, maar werd heilig verklaard toen rond zijn graf wonderen gebeurden.

St. Olavsleden – Het verhaal

  • In de zomer van 1030 stapte de Noorse Viking Olav Haraldsson aan land bij Selånger aan de Zweedse oostkust, na een aantal jaren in ballingschap te hebben geleefd in Rusland. Zijn doel: opnieuw koning worden van Noorwegen en eenheid scheppen in het land, onder meer door het te bekeren tot het christelijk geloof. Olav was tijdens zijn omzwervingen door Europa in contact gekomen met het christendom en was gedoopt in Normandië, Frankrijk.
    Pelgrimsaccommodatie Ersgård.
    Pelgrimsaccommodatie Ersgård.Foto: L. Fahlberg
  • Vanaf Selånger reisde Olav te voet en te paard naar het westen, richting Stiklestad, een plaats circa 100 kilometer ten noorden van Trondheim. Olav en zijn gevolg reisden via Ljungans vallei, langs het meer van Revsund richting Frösön. Daarvandaan vervolgden ze hun weg door een meer bergachtige omgeving via Duved, langs de Skalstugeväg, over de grens met Noorwegen.
  • Op 29 juli 1030 vond de slag bij Stiklestad plaats, waarbij Olav werd gedood. Zijn lichaam werd in het geheim naar Nidaros vervoerd, het huidige Trondheim. Na zijn dood deden al snel wonderlijke verhalen over Olav en diens religieuze krachten de ronde. De zomer na zijn dood werd het lichaam opnieuw begraven en werd de kathedraal van Nidaros in zijn ere gebouwd.
    De Viking Olav Haraldsson werd Heilige Olav.
  • In korte tijd groeide de Nidaros kathedraal een van ’s werelds belangrijkste pelgrimsoorden voor katholieken, te vergelijken met Jeruzalem, Rome en Santiago de Compostela. Jaarlijks wandelden duizenden pelgrims vanuit heel Europa naar Trondheim. In de zestiende eeuw kwam de Reformatie naar Scandinavië en werden pelgrimages verboden. De verschillende pelgrimsroutes die naar Trondheim leidden raakten in vergetelheid.
  • Nu, 500 jaar later, groeit de interesse voor ’spirituele’ reizen. Wandelen langs een oude pelgrimsroute betekent voor menigeen een innerlijke reis.

Meer informatie

Op www.stolavsleden.com vind je uitgebreide informatie over de route, de mogelijkheden en prachtige foto's die langs St. Olavsleden zijn gemaakt.

Georganiseerde reizen

Reisorganisatie Natuurlijk Reizen heeft een reis samengesteld waarbij je een deel van het St. Olavspad loopt. De reis gaat van Revsund naar Alsen. Deze  wandeling is niet zwaar en is een heerlijke natuurervaring.

De reis is te boeken voor de periode van half mei tot half september.

Advertentie
Advertentie

De eerste Nederlandse gids van het Zweedse St. Olavspad, geschreven door Ria Warmerdam, bevat:

• 31 beschreven etappes
• Deeltrajecten
• Kaartjes van de hele route, incl. yttre-leden (1: 50.000)
• Stadsplattegronden
• Hoogtepro elen
• Achtergronden bij de bezienswaardigheden
• Opgave van accommodaties, winkels en horeca
• Alle informatie om de tocht naar eigen voorkeur in te delen

Je kunt dit boek o.a. bestellen via Bol.com.

Recensie van Bol.com

Pelgrimsroutes in Scandinavië winnen langzaam maar zeker aan populariteit. Het St. Olavspad (S:t Olavsleden) loopt van de Zweedse oostkust naar Trondheim in Noorwegen. Een 580 km lange tocht over het idyllische Zweedse platteland naar het Scandinavische hoogland en via de Noorse bergen naar de Atlantische Oceaan.

Dit is de eerste Nederlandse gids bij deze pelgrimsroute naar het graf van de heilige Olav in de Nidaros-kathedraal, in de middeleeuwen net zo'n populaire bedevaartbestemming als Santiago de Compostella, Rome of Jeruzalem. Het St. Olavspad is sinds 2013 weer ingericht voor de moderne pelgrim en goed gemarkeerd. Deze gids bevat alle benodigde informatie voor het plannen en bewandelen van deze prachtige tocht. Met mooie gedetailleerde kaartjes op wandelschaal, hoogteprofielen en opgave van winkels en horeca. De vele sfeervolle foto's kunnen niet anders dan de "wanderlust' aanwakkeren.

Ria Warmerdam maakte eerder een soortgelijke, zeer goed ontvangen gids voor de pelgrimsroute van Oslo naar Trondheim.

Bestel St. Olavspad: van Selånger naar Trondheim nu bij Bol.com

ZwedenWeb Partners

Stena Line - Comfortabel naar Zweden vanaf €65 (retour, incl. auto)

Interhome - Ruim 1.000 vakantiewoningen in heel Zweden

ANWB Vakanties - Spannende Autovakanties naar Zweden

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2024, ZwedenWeb
Over privacy, affiliate links & cookies | Afilliate partners: TradeTracker, Skimlinks en Awin.com
Sitemap
×