Douanebepalingen en reisdocumenten

Volg ZwedenWeb

Douanebepalingen en reisdocumenten

Paspoortcontrole op Arlanda Airport

Douanebepalingen en reisdocumenten

Zweden is een EU-land.

Wanneer u naar Zweden reist, dient u te beschikken over de juiste reisdocumenten en dient u zich te houden aan de geldende regels met betrekking tot invoer van alcohol, tabakswaren en huisdieren.

Reisdocumenten

Wanneer u naar Zweden wilt reizen dient u in het bezit te zijn van een geldig paspoort of een geldige Europese identiteitskaart.
Sinds 26 juni 2012 moeten kinderen ook een eigen reisdocument hebben, bijschrijvingen op het paspoort van een van de ouders zijn dan niet meer geldig.

Invoeren van alcohol

U mag alcoholische dranken vanuit een ander EU-land vrij invoeren, op voorwaarde dat aan de onderstaande voorwaarden wordt voldaan:

  • De drank is bedoeld voor eigen gebruik of voor uw familie
  • U vervoert de drank zelf naar Zweden
  • U 20 jaar of ouder bent

Let op: u mag nooit een vergoeding vragen voor de meegenomen alcohol, ook niet om de kosten te dekken. In dat geval wordt de invoer door de douane niet meer gezien als zijnde "voor eigen gebruik".

Europese richtlijn betreffende eigen gebruik

De EU heeft een richlijn opgesteld waarmee vastgesteld kan worden of het om privé gebruik gaat:

  • 10 liter sterke drank (boven 22%)
  • 20 liter likeurwijn, zoals sherry of port (tussen 15% en 22%)
  • 90 liter wijn
  • 110 liter bier

Van bovenstaande richtlijn kan afgeweken worden, bijvoorbeeld wanneer u drank meeneemt voor een privé feest. De douane bepaalt per geval of er sprake is van invoer voor eigen gebruik of niet.

Invoeren van tabakswaren

Personen van 18 jaar of ouder mogen, vanuit een ander EU land tabakswaren voor eigen gebruik (of voor uw familie) vrij invoeren.

Er gelden nog wel aanvullende beperkingen voor tabakswaren uit: Slowakije, Hongarije, Polen, Estland, Letland, Litouwen, Roemenië en Bulgarije.

Voor meer informatie: Tullverket (de Zweedse douane) en de Nederlandse douane.

Huisdieren

Voor de regels met betrekking tot het invoeren van uw huisdier verwijzen wij u graag naar de volgende pagina:  Uw huisdier mee naar Zweden.