Goed nieuws voor dierenliefhebbers met een voorliefde voor Zweden: de laatste jaren is het aanzienlijk makkelijker geworden om je hond of kat mee te nemen naar Zweden.
Voorheen was het noodzakelijk om een bloedproef te laten nemen en deze moest naar een Europees erkend laboratorium opgestuurd worden, waar vervolgens de hoeveelheid Rabiës-antistoffen werd vastgesteld, maar deze eis is op 1 januari 2012 komen te vervallen.
Foto: Jasper Metselaar
Je moet echter nog wel aan de volgende voorwaarden voldoen:
Meer informatie over deze regels is te vinden op de site van Statens Jordbruksverket (www.jordbruksverket.se). Deze site is in het Zweeds, Duits, Engels en Frans.
Voor meer informatie kan je uiteraard ook terecht bij je dierenarts.
Vergeet niet om de (invoer)regels van de andere landen waar je door komt te controleren.
Duitsland
In Duitsland bijvoorbeeld mag een hond niet los op de achterbank zitten, maar moet deze een hondengordel hebben of in een bench zitten. Ook moeten honden die zwaarder zijn dan 20 kilo en/of een schofthoogte een schofthoogte groter dan 40 centimeter hebben, altijd zijn aangelijnd en baasjes moeten een muilkorf bij zich hebben.
Denemarken
Van 1 maart tot en met 20 augustus moeten honden aangelijnd zijn. Buiten deze periode mogen honden loslopen, vooropgesteld dat je de hond volledig onder controle hebt.
Eventuele uitzonderingen op bovenstaande zijn vastgelegd in plaatselijke reglementen.
Het is niet altijd eenvoudig om een huisje te vinden waar je je trouwe viervoeter(s) mee naar toe kunt nemen. Natuurhuisje.nl heeft echter een overzicht gemaakt van huisjes waar huisdieren welkom zijn.
Ook Scandinavië-specialist Buro Scanbrit, heeft een pagina met hondvriendelijke vakanties en accommodaties.
Wanneer een hond permanent in Zweden blijft, dan moet deze geregistreerd worden in het Zweedse hondenregister. Dit landelijke register wordt onderhouden door Statens Jordbruksverket. De kosten voor registratie bedragen op dit moment 80:- kronen wanneer u dit via internet doet. Wanneer u dit doet via een formulier zijn de kosten 160:- kronen.
Meer informatie: http://www.jordbruksverket.se/
Voor informatie over het invoeren van overige (huis)dieren is het verstandig om rechtstreeks contact opnemen met Statens Jordbruksverket (het Zweedse ministerie van landbouw):
Statens Jordbruksverket
551 82 Jönköping
Tel.: 0771-223 223 (vanuit het buitenland: +46 (0)36-15 50 00)
E-mail: [email protected]
Web: www.jordbruksverket.se
Novasol.nl - Het grootste aanbod van vakantiehuizen in Zweden
Interhome - Ruim 1.000 vakantiewoningen in heel Zweden
Pharos Reizen van ANWB - Spannende Autovakanties naar Zweden
Floris B Geplaatst op donderdag 19 november 2020 om 20.43 uur 00
Deze blog legt alles prima en duidelijk uit. Eerlijk gezegd was het altijd moeilijk geweest om onze Shih Tzu niet mee te nemen. Nu kunnen we zeker Zweden op onze lijst plaatsen. Dank je voor deze informatie.
Gerda van Eerden Geplaatst op dinsdag 5 november 2019 om 23.44 uur 00
uitstekend
maar zit nog wel met wat vragen we gaan 3x per jaar naar Duitsland dus ja hond achterbank met vangnet en vast inentingen en alles wat je nodig heb voor hond E.H.B.O en paspoort en inentingen en chip alles volgens de regels ( geen muilkorf)ze is 19 kilo en ongeveer 40 cm schofthoogte
nu willen naar Denemarken en Zweden naar Noorwegen een reis van 5 weken nu lees ik dat je in zweden ook het ras moet weten nou het is een adoptie hondje uit Bulgarije een vuilnisbakje dus geen idee welke kruising het is is dat een probleem?
Gerda van Eerden Geplaatst op dinsdag 5 november 2019 om 23.37 uur 00
goed en zeer duidelijk