Uw huisdier mee naar Zweden

Volg ZwedenWeb

Uw huisdier mee naar Zweden

Uw huisdier mee naar Zweden

Honden mogen van 22 augustus tot 1 maart loslopen, tenzij anders vermeld staat.

Uw huisdier mee naar Zweden

Uw huisdier mee naar Zweden

Op reis met uw hond of kat

Goed nieuws voor dierenliefhebbers met een voorliefde voor Zweden: het is tegenwoordig een stuk makkelijker om uw hond of kat mee te nemen naar Zweden.

Voorheen was het noodzakelijk om een bloedproef te laten nemen en deze moest naar een Europees erkend laboratorium opgestuurd worden, waar vervolgens de hoeveelheid Rabiës-antistoffen werd vastgesteld, maar deze eis is op 1 januari 2012 komen te vervallen.

U moet echter nog wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Vaccinatie tegen rabiës
  De hond of kat moet gevaccineerd zijn tegen rabiës met een vaccin dat goedgekeurd is door de WHO en eventuele hervaccinaties moeten uitgevoerd zijn volgens instructies van de fabrikant van het vaccin (let op de geldigheid!). De vaccinatie is niet nodig voor dieren die direct ingevoerd worden vanuit Groot Brittanië of Ierland.
  Deze inenting kan pas plaatsvinden als de hond of kat tenminste 12 weken oud is. Na de inenting moet u nog 21 dagen wachten voordat uw hond of kat Zweden binnen mag. 
 • Identificatie door middel van een microchip
  De hond of kat moet te identificeren zijn met behulp van een microchip (bij voorkeur ISO standaard). Wanneer uw hond of kat een microchip heeft die niet voldoet aan de ISO standaard, dient u voor uw eigen afleesapparatuur te zorgen.
 • Paspoort voor gezelschapsdieren
  Documentatie is vereist in de vorm van een paspoort waarin de erkende dierenarts in het land van herkomst alle noodzakelijke maatregelen genoteerd heeft.
 • Meldplicht bij de douane
  Bij binnenkomst in Zweden met uw hond(en) en/of kat(ten) bent u verplicht zich aan de grens te melden en alle vereiste documenten te overleggen.

Meer informatie over deze regels is te vinden op de site van Statens Jordbruksverket (http://www.sjv.se). Deze site is in het Zweeds, Duits, Engels en Frans.
Voor meer informatie kunt u uiteraard ook terecht bij uw dierenarts.

Op weg naar Zweden

Vergeet niet om de invoer(regels) van de andere landen waar je door komt te controleren.

Duitsland

In Duitsland bijvoorbeeld mag de niet los op de achterbank zitten, maar moet deze een hondengordel hebben of in een bench zitten. Ook moeten honden die zwaarder zijn dan 20 kilo en/of een schofthoogte een schofthoogte groter dan 40 centimeter hebben, altijd zijn aangelijnd en baasjes moeten een muilkorf bij zich hebben.

Denemarken

 • Honden jonger dan 3 maanden mogen Denemarken niet in.
 • Verbod bepaalde hondenrassen
  Sinds 1 juli 2010 zijn de volgende hondenrassen niet toegestaan: Pitbull Terriër, Tosa Inu, American Staffordshire Terriër, Fila Brasileiro, Dogo Argentino, American Bulldog, Boerboel, Kangal, Centraal-Aziatische Ovtcharka, Kaukasische Ovtcharka, Zuid-Russische Ovtcharka, Sarplaninac, Tornjak.

  Voor dieren die op deze rassen lijken, moet de eigenaar kunnen bewijzen dat zij niet tot deze rassen behoren (d.m.v. een stamboom). Honden die vóór 17 maart 2010 zijn aangeschaft (ook bewijzen), mogen Denemarken wel in als ze aangelijnd zijn aan een korte lijn van maximaal 2m lengte, een muilkorf dragen en niet in Denemarken worden verkocht.

  Ben je op weg naar Zweden, dan mag je de hond meenemen, maar dan mag je niet in Denemarken stoppen, met uitzondering van een korte stop om de hond en/of het baasje zijn behoefte te laten doen.

Mag de hond loslopen?

Van 1 maart tot 20 augustus moeten honden aangelijnd zijn. Buiten deze periode mogen honden loslopen, vooropgesteld dat u de hond volledig onder controle heeft.
Eventuele uitzonderingen op bovenstaande zijn vastgelegd in plaatselijke reglementen.

Hondvriendelijke vakanties en accommodaties

Het is niet altijd eenvoudig om een huisje te vinden waar u uw trouwe viervoeter(s) mee naar toe kunt nemen. Novasol heeeft echter een overzicht gemaakt van huisjes waar huisdieren welkom zijn.

Ook Scandinavië-specialist Buro Scanbrit, heeft een pagina met hondvriendelijke vakanties en accommodaties.

Permanent verblijf in Zweden

Wanneer een hond permanent in Zweden blijft, dan moet deze geregistreerd worden in het Zweedse hondenregister. Dit landelijke register wordt onderhouden door Statens Jordbruksverket. De kosten voor registratie bedragen op dit moment 50:- kronen wanneer u dit via internet doet. Wanneer u dit doet via een formulier zijn de kosten 100:- kronen.
Meer informatie: http://www.sjv.se/

Overige (huis)dieren

Voor informatie over het invoeren van overige (huis)dieren kunt u het beste rechtstreeks contact opnemen met Statens Jordbruksverket (het Zweedse ministerie van landbouw):

Statens Jordbruksverket
551 82 Jönköping 
Tel.: +46 (0)36-15 50 00
Fax: +46 (0)36-19 05 46 
Email: [email protected] 
Web: http://www.sjv.se