ZwedenWeb

Je huisdier mee naar Zweden

Op reis met je hond of kat

Goed nieuws voor dierenliefhebbers met een voorliefde voor Zweden: de laatste jaren is het aanzienlijk makkelijker geworden om je hond of kat mee te nemen naar Zweden.

Voorheen was het noodzakelijk om een bloedproef te laten nemen en deze moest naar een Europees erkend laboratorium opgestuurd worden, waar vervolgens de hoeveelheid Rabiës-antistoffen werd vastgesteld, maar deze eis is op 1 januari 2012 komen te vervallen. 

Zonnen in Zweden.
Zonnen in Zweden.Foto: ZwedenWeb / Jasper Metselaar

Je moet echter nog wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Vaccinatie tegen rabiës
  De hond of kat moet gevaccineerd zijn tegen rabiës met een vaccin dat goedgekeurd is door de WHO en eventuele hervaccinaties moeten uitgevoerd zijn volgens instructies van de fabrikant van het vaccin (let op de geldigheid!). De vaccinatie is niet nodig voor dieren die direct ingevoerd worden vanuit Groot Brittanië of Ierland.
  Deze inenting kan pas plaatsvinden als de hond of kat tenminste 12 weken oud is. Na de inenting moet je nog 21 dagen wachten voordat je hond of kat Zweden binnen mag. 
 • Identificatie door middel van een microchip
  De hond of kat moet te identificeren zijn met behulp van een microchip (bij voorkeur ISO standaard). Wanneer de microchip bij een eventuele grenscontrole niet af te lezen is, bestaat de mogelijkheid dat de hond of kat niet tot Zweden toegelaten wordt.
 • Paspoort voor gezelschapsdieren
  Documentatie is vereist in de vorm van een paspoort waarin en erkende dierenarts in het land van herkomst alle noodzakelijke behandelingen gedocumenteerd heeft.
 • Meldplicht bij de douane
  Bij binnenkomst in Zweden met je hond(en) en/of kat(ten) ben je verplicht je aan de grens te melden en alle vereiste documenten te overleggen.
  Je kunt je aankomst ook vooraf via internet aanmelden via de volgende link: aanmelden van een huisdier bij de Zweedse douane
  Als je je aangemeld hebt via internet kan je bij de grens kiezen voor de groene rijbaan (Nothing to declare)

Meer informatie over deze regels is te vinden op de site van Statens Jordbruksverket (www.jordbruksverket.se). Deze site is in het Zweeds, Duits, Engels en Frans.
Voor meer informatie kan je uiteraard ook terecht bij je dierenarts.

Op weg naar Zweden

Vergeet niet om de (invoer)regels van de andere landen waar je door komt te controleren.

Duitsland

In Duitsland mag een hond niet los op de achterbank zitten, maar moet deze een hondengordel hebben of in een bench zitten. 

Een Duitse dog geniet van de Zweedse natuur
Een Duitse dog geniet van de Zweedse natuurFoto: Jasper Metselaar

Denemarken

 • Honden jonger dan 3 maanden mogen Denemarken niet in.
 • Verbod bepaalde hondenrassen
  Sinds 1 juli 2010 zijn de volgende hondenrassen niet toegestaan: Pitbull Terriër, Tosa Inu, American Staffordshire Terriër, Fila Brasileiro, Dogo Argentino, American Bulldog, Boerboel, Kangal, Centraal-Aziatische Ovtcharka, Kaukasische Ovtcharka, Zuid-Russische Ovtcharka, Sarplaninac, Tornjak.

  Voor dieren die op deze rassen lijken, moet de eigenaar kunnen bewijzen dat zij niet tot deze rassen behoren (d.m.v. een stamboom). Honden die vóór 17 maart 2010 zijn aangeschaft (ook bewijzen), mogen Denemarken wel in als ze aangelijnd zijn aan een korte lijn van maximaal 2m lengte, een muilkorf dragen en niet in Denemarken worden verkocht.

  Ben je met bovengenoemde hondenrassen op weg naar Zweden, dan mag je de hond wel meenemen, maar dan mag je niet in Denemarken stoppen, met uitzondering van een korte stop om de hond en/of het baasje zijn behoefte te laten doen.

Transport in Zweden

In Zweden is het belangrijk dat je honden (en katten) op een veilige manier vervoert, dat de hond tijdens het vervoer voldoende ruimte heeft en dat deze goed verzorgd wordt.

Een hond mag in de kofferbak vervoerd worden, op voorwaarde dat je hem vanuit de auto kunt zien en hij daar niet gewond kan raken. Als je hond op de achterbank zit moet hij een met een hondengordel vast zitten. Wanneer je een bench gebruikt is het belangrijk dat deze voldoende schaduw en ventilatie biedt. 

Een hond mag niet zonder toezicht in een voertuig worden achtergelaten als het mogelijk is dat de temperatuur in de auto hoger is dan +25 °C of onder -5 °C. Denk eraan dat de temperatuur in een geparkeerde auto snel oploopt, ook als die in de schaduw staat met het raam op een kier.

Tijdens transport moet een hond tenminste om de 6 uur uitgelaten worden en voorzien worden van vers water.

Een hond mag maximaal 3 uur in een geparkeerde auto zitten. Houdt je je hier niet aan riskeer je een flinke boete.

Tenslotte gelden er minimumeisen met betrekking tot de ruimte die de hond moet hebben tijdens de reis.

 • lengte: 1,10 x de lengte van de hondd
 • breedte: 2,5 x de borstbreedte van de hond
 • hoogte: de hond moet normaal kunnen staan zonder zijn kop te stoten.

Mag de hond loslopen?

Van 1 maart tot en met 20 augustus moeten honden aangelijnd zijn. Buiten deze periode mogen honden loslopen, vooropgesteld dat je de hond volledig onder controle hebt.
Eventuele uitzonderingen op bovenstaande zijn vastgelegd in plaatselijke reglementen.

Hondvriendelijke vakanties en accommodaties

Het is niet altijd eenvoudig om een huisje te vinden waar je je trouwe viervoeter(s) mee naar toe kunt nemen. Natuurhuisje.nl heeft echter een overzicht gemaakt van huisjes waar huisdieren welkom zijn.

Ook Scandinavië-specialist Buro Scanbrit, heeft een pagina met hondvriendelijke vakanties en accommodaties.

Permanent verblijf in Zweden

Wanneer een hond of kat permanent in Zweden blijft, dan moet deze geregistreerd worden in het Zweedse hondenregister. Dit landelijke register wordt onderhouden door Statens Jordbruksverket. De kosten voor registratie bedragen op dit moment 40:- kronen wanneer u dit via internet doet. Wanneer u dit doet via een formulier zijn de kosten 100:- kronen.
Meer informatie: http://www.jordbruksverket.se/

Overige (huis)dieren

Voor informatie over het invoeren van overige (huis)dieren is het verstandig om rechtstreeks contact opnemen met Statens Jordbruksverket (het Zweedse ministerie van landbouw):

Statens Jordbruksverket
551 82 Jönköping 
Tel.: 0771-223 223 (vanuit het buitenland: +46 (0)36-15 50 00)
E-mail: [email protected]
Web: www.jordbruksverket.se

Advertentie
Advertentie

ZwedenWeb Partners

Stena Line - Comfortabel naar Zweden vanaf €65 (retour, incl. auto)

ANWB Vakanties - Spannende Autovakanties naar Zweden

Interhome - Ruim 1.000 vakantiewoningen in heel Zweden

Reacties op deze pagina

 • Arnold

  Arnold Geplaatst op dinsdag 16 april 2024 om 11.08 uur 00

  Beste allemaal,

  Wij gaan als gezin in juni naar zweden, nu lees ik verschillende verhalen over het meenemen van je hond (amerikaanse bull) de ene site zegt dat het niet mag, en de ander geeft aan dat er geen verboden honden soorten zijn in zweden. Wie kan mij hier duidelijkheid over geven? We gaan een weekje kamperen in zweden. Moet ik een oppas gaan zoeken voor mijn trouwe viervoeter of mag ik gezellig mee op reis?

  Alvast bedankt. Arnold

  • Redactie ZwedenWeb

   Redactie ZwedenWeb Geplaatst op woensdag 17 april 2024 om 12.15 uur 00

   Hej Arnold,

   In Zweden geldt geen algemeen verbod voor bepaalde rassen. Dus er is in principe niets wat je vakantie met de hond in de weg staat.
   Houd er echter wel rekening mee dat een American Bulldog wel verboden is in Denemarken. Dit betekent dat je wel door Denemarken naar Zweden mag reizen, maar je mag niet in Denemarken stoppen (met uitzondering voor een korte pauze om de hond zijn behoefte te laten doen). Je moet dan dus in een keer doorrijden naar Zweden.
   Ben je van plan om met de veerboot vanuit Duitsland te gaan heb je geen probleem.

   Met vriendelijke groet,
   ZwedenWeb

   Jasper Metselaar

 • Wies

  Wies Geplaatst op zondag 4 februari 2024 om 18.52 uur 10

  Wij gaan met onze golden retriever in augustus met de camper naar zweden hij krijgt savonds verpakt (vacuüm verpakt vers vlees. Mag ik dit meenemen
  Vgr. Wies

  • Redactie ZwedenWeb

   Redactie ZwedenWeb Geplaatst op woensdag 7 februari 2024 om 13.12 uur 00

   Hej Wies!

   Ja, dat is geen enkel probleem. Je mag binnen de EU dierlijke produkten voor eigen gebruik invoeren:

   "Binnen de EU mag u vlees of zuivel meenemen naar een ander land, mits het voor eigen gebruik is. Dit geldt ook voor planten of plantaardige producten zoals snijbloemen, fruit en groente, als ze maar binnen de EU gekweekt zijn en vrij zijn van ziekte of ongedierte.

   In dit verband omvat de EU de 27 EU-landen, Andorra, IJsland, Liechtenstein, Noorwegen, San Marino, Zwitserland.

   Deze regels gelden wanneer u de producten in uw bagage vervoert, maar ook wanneer u ze online besteld of per post laat bezorgen."

   Meer informatie: https://europa.eu/youreurope/citizens/travel/carry/meat-dairy-animal/index_nl.htm

 • Arjen Wuring

  Arjen Wuring Geplaatst op dinsdag 20 juni 2023 om 21.39 uur 00

  Wij gaan deze zomer per eigenboot naar Zweden, we zijn uiteraard bekend met de standaard regels. Maar als we vanuit Noorwegen komen en de hond dus aan alle regels voldoet( enting, paspoort, chip, ontworming, etc.)? moeten we dan als nog hem opnieuw laten ontwormen bij de dierenarts in Noorwegen?
  Anders om hoeft het namelijk niet, Noorwegen binnenkomen via Zweden is geen probleem en dan zijn er geen verdere eisen.

  • Redactie ZwedenWeb

   Redactie ZwedenWeb Geplaatst op woensdag 21 juni 2023 om 12.42 uur 00

   Hej Arjen,

   De situatie is precies het omgekeerde van wat jij beschrijft.
   Voor Zweden is een inenting tegen rabiës, een chip en een dierenpaspoort voldoende.Voor Noorwegen geldt echter dat alle honden die Noorwegen binnenkomen (ook die via Zweden komen) dat deze door een dierenarts ontwormd moeten zijn. Dit moet aangetekend zijn in het paspoort. De ontworming moet minimaal 24 uur en maximaal 120 uur voor binnenkomst in Noorwegen uitgevoerd zijn. (De enige uitzonderingen hierop zijn honden uit Finland, Malta, Groot Brittanië of Ierland).
   Naast deze ontworming moet de hond aan dezelfde eisen voldoen als voor het invoeren in Zweden.

   Met vriendelijke groet,
   ZwedenWeb

   Jasper Metselaar

 • Stefaan

  Stefaan Geplaatst op woensdag 15 februari 2023 om 14.48 uur 00

  Beste, ik lees hier al vele antwoorden op mijn vraag, waarvoor dank. Wij zouden graag een reis plannen naar Zweden samen met onze hond. Dit is een Cane Corso. Lijkt een beetje op de Bull familie. Maar staat niet bij de verboden dieren. Nu lees ik nergens wat de voorziene inentingen zijn en of we hond nu moeten aangeven aan de douane. Gebeurt dit op voorhand of enkel wanneer we gecontrolleerd worden de nodige documenten moeten voorleggen. Alvast bedankt. Mvg, Stefaan

  • Redactie ZwedenWeb

   Redactie ZwedenWeb Geplaatst op woensdag 15 februari 2023 om 15.43 uur 00

   Hej Stefaan,

   In Zweden zijn er geen rassen die verboden zijn. Een Cane Corso is ook niet verboden in Denemarken, dus dat zou geen probleem moeten zijn.
   Inenting tegen rabiës, de enige vereiste voor Zweden, kan je dierenarts mee helpen.

   De hond aangeven bij de douane doe je het makkelijkst vooraf via de volgende website: https://privattjanster-djuranmalan.tullverket.se/anmalan/en/djur

   Met vriendelijke groet,
   ZwedenWeb

   Jasper Metselaar

 • Stockmans Mariette

  Stockmans Mariette Geplaatst op zondag 15 januari 2023 om 21.23 uur 00

  Beste,

  Ik had een paar vraagjes over onze hond,
  In april gaan we met de auto naar zweeds lapland met onze hond.
  Waar kan ik onze hond aanmelden in de douane .
  Het is een kruising gewoon de mama stam kennen we staat ook op de pas.
  En zijn inspuiting van rabies heeft hij 2021 had moet ik dan nog een nieuwe spuit zetten of kan dat geen kwaad
  dank u alvast
  met vriendelijke groeten
  Mariette

  • Redactie ZwedenWeb

   Redactie ZwedenWeb Geplaatst op woensdag 25 januari 2023 om 14.23 uur 00

   Hej Mariette,

   Je kunt je hond van tevoren aanmelden op de volgende website: https://privattjanster-djuranmalan.tullverket.se/anmalan/en/djur

   Zolang de Rabies vaccinatie nog geldig is, is een hervaccinatie niet nodig. De geldigheidsdatum van de vorige vaccinatie staat als het goed is aangegeven in het paspoort van de hond.

   Alvast een fijne vakantie!

   Met vriendelijke groet,
   ZwedenWeb

   Jasper Metselaar

 • Maurice

  Maurice Geplaatst op donderdag 12 januari 2023 om 16.34 uur 00

  Hallo,
  Wij gaan in juni naar Zweden met de camper.
  Mag de hond mee in het openbaarvervoer?
  Ik hoe zit het op de meeste campings en of camperplaatsen?

  • Redactie ZwedenWeb

   Redactie ZwedenWeb Geplaatst op vrijdag 13 januari 2023 om 8.04 uur 00

   Hallo Maurice,

   Op campings is het normaal gesproken geen probleem om een hond mee te nemen. De hond moet wel aangelijnd zijn.

   Meestal mogen honden (aangelijnd) mee in het openbaar vervoer, maar regels vervoer verschillen per regio en vervoerder. Bij bussen moet je vaak achterin instappen en de hond mag niet op de stoelen zitten.
   Bij treinen zijn er vaak speciale coupés waar honden toegestaan zijn. In Stockholm geldt dat ook voor de metro.

   Maar aangezien de regels per vervoerder/regio verschillen, kan het verstandig zijn om eerst te vragen voordat je instapt.
   Ik ga er trouwens vanuit dat het niet om een hulphond gaat, want die mogen uiteraard altijd mee.

   Met vriendelijke groet,
   ZwedenWeb

   Jasper Metselaar

 • Barbara

  Barbara Geplaatst op zondag 6 november 2022 om 13.10 uur 00

  Beste, we zouden graag met de camper naar Zweden gaan vanuit België.
  We hebben echter een American Stafford en vroegen ons af of we zonder problemen door Duitsland en Denemarken kunnen rijden. Hij heeft een Europees paspoort en is correct gevaccineerd maar heeft geen stamboom.
  Alvast bedankt…

  • Redactie Zwedenweb

   Redactie Zwedenweb Geplaatst op zondag 6 november 2022 om 13.54 uur 10

   Hoi,

   In Duitsland kan je de hond meenemen, zolang je niet langer dan 4 weken in Duitsland verblijft.
   Meer informatie: https://www.zoll.de/EN/Private-individuals/Travel/Entering-Germany/Restrictions/Dangerous-dogs/dangerous-dogs.html

   Door Denemarken mag je de hond meenemen, maar je mag niet in Denemarken stoppen (met uitzondering van een korte plas of tankpauze).

   Met vriendelijke groet,
   ZwedenWeb

   Jasper Metselaar

   • Tania De Rop

    Tania De Rop Geplaatst op dinsdag 31 januari 2023 om 20.05 uur 00

    Beste,
    Wat is de reden waarom je in Denemarken niet mag stoppen met de hond ?
    Wij gaan dit jaar naar Zweden en hadden graag ook een tussenstop in Zweden gemaakt.
    Grt
    Tania

    • Redactie ZwedenWeb

     Redactie ZwedenWeb Geplaatst op dinsdag 31 januari 2023 om 20.14 uur 00

     Hoi Tania,

     Met de meeste honden kan je gewoon in Denemarken stoppen. Hier ging het echter om een American Stafford, een ras dat in Denemarken verboden is.
     De verboden hondenrassen in Denemarken zijn: Pitbull Terriër, Tosa Inu, American Staffordshire Terriër, Fila Brasileiro, Dogo Argentino, American Bulldog, Boerboel, Kangal, Centraal-Aziatische Ovtcharka, Kaukasische Ovtcharka, Zuid-Russische Ovtcharka, Sarplaninac, Tornjak.

     Met andere honden kan je gerust in Denemarken verblijven voor een langere stop.

     Met vriendelijke groet,
     ZwedenWeb

     Jasper Metselaar

   • Barbara

    Barbara Geplaatst op zondag 6 november 2022 om 16.03 uur 01

    Bedankt voor het snelle antwoord. Ik keek al op de site zoll.de maar las dat je allerhande papieren moest kunnen voorleggen zoals een karaktertest, stamboek,…
    Is niet helemaal duidelijk…

 • Rams

  Rams Geplaatst op maandag 1 augustus 2022 om 13.35 uur 00

  Hi,

  Duidelijk forum!

  Ik had wel nog 2 vraagjes over de inentingen.
  1. punt omtrent Rabiës inenting. Onze hond heeft op 02-07-2021 de Rabiës vaccinatie gehad. Deze vaccinatie heeft een geldigheid tot 02-07-2024. De huidige dierenarts gaf aan, dat in Zweden de Rabiës inenting maximaal 1 jaar oud mag zijn. Klopt dat?

  2. De dierenarts geeft aan dat de hond een ontworming voor de vossenlintworm nodig heeft, waar minimaal praziquantel in moet zitten. Klopt dit ook?

  Nog 1 vraagje over de muilkorf in Duitsland. Wij hebben een neusband gehaald voor onze Duitse Herder. Is dat voldoende voor de Muilkorf plicht, of valt dat er buiten? (link: https://www.vanree.nl/muilkorf-l-zwart-p46054.html?zoek=muilkorf en dan XXL) Via de link wordt die wel beschreven als een muilkorf, maar die is voor niet gesloten.

  Groetjes.

  • Redactie ZwedenWeb

   Redactie ZwedenWeb Geplaatst op maandag 1 augustus 2022 om 16.04 uur 00

   Hej Rams,

   Hier zit je dierenarts een beetje mis.
   1. De hond moet een geldige rabiesvaccinatie hebben. In jouw geval kan je hond dus tot juli 2024 naar Zweden zonder extra vaccinatie.

   2. Ontworming is voor Zweden niet nodig. (wel voor Noorwegen, maar dat is een heel ander verhaal)

   Wat betreft de muilkorf heb ik de actuele regels nog eens nagelezen en er geldt in Duitsland geen algemene muilkorfverplichting (meer). Dit kan echter per deelstaat (en zelfs per gemeente) verschillen. Ik denk echter niet dat je hier problemen zult ondervinden met je herder. Ik zal de tekst op deze pagina bijwerken.

   Met vriendelijke groet,
   ZwedenWeb

   Jasper Metselaar

 • joland

  joland Geplaatst op donderdag 28 juli 2022 om 0.31 uur 00

  Hallo,
  Als ik mijn Hond en Kat vanuit Bonaire (dus buiten de EU en ook nog geen EU paspoort maar wel een entingsboekje) via NL (aankomst schiphol) naar zweden wil meenemen voor emigratie wat zijn dan de regels.

  • Redactie ZwedenWeb

   Redactie ZwedenWeb Geplaatst op donderdag 28 juli 2022 om 8.47 uur 01

   Hej!

   De regels voor invoer uit andere landen, waaroner Bonaire, vind je hier:
   https://jordbruksverket.se/languages/english/movement-of-dogs-cats-and-ferrets/movement-of-dogs-cats-and-ferrets-from-countries-outside-the-eu-where-the-rabies-situation-is-documented-and-monitored

   Met vriendelijke groet,
   ZwedenWeb

   Jasper Metselaar

 • Kristof

  Kristof Geplaatst op zaterdag 16 april 2022 om 16.21 uur 00

  Goeiedag, ik ben van plan om met men hond naar Zweden te gaan met de auto. Als ik het goed begrijp is het dus best niet te stoppen in Denemarken (buiten plaspauze), in Duitsland met de autogordel vast en aangeven aan de douane in Zweden? Bij Denemarken dien ik niets speciaal te doen bij de douane? Is er in Zweden zelf iets van regel over hoe de hond in de auto moet zitten? Alvast bedankt! Met vriendelijke groeten Kristof en Blue

  • Redactie ZwedenWeb

   Redactie ZwedenWeb Geplaatst op donderdag 21 april 2022 om 21.07 uur 10

   Hoi Kristof en Blue,

   Zolang Blue niet tot een van de in Denemarken verboden hondenrassen behoort kan je gerust ook in Denemarken stoppen. Die beperking geldt alleen voor de verboden rassen.

   In Zweden zijn een flink aantal voorwaarden aan het transport van honden verbonden. Ik heb de informatie hierover geüpdate, omdat ik inzag dat deze onvolledig was.
   Mocht je hier nog vragen over hebben dan hoor ik het graag.

   Met vriendelijke groet,
   ZwedenWeb

   Jasper Metselaar

 • Rob Bax

  Rob Bax Geplaatst op zondag 3 oktober 2021 om 14.30 uur 10

  mijn hond is een reus van een beest (volgens wie hem ziet) dus die gaat niet op de achterbank.
  en achteraan in een pick-up met rolcover vind ik ook maar mishandeling.
  dus die gaat in een dichte aanhangwagen (met ruit en verluchting) is dit toegestaan voor een trip naar zweden?

  mvg
  R.Bax

  • Redactie ZwedenWeb

   Redactie ZwedenWeb Geplaatst op zondag 3 oktober 2021 om 15.18 uur 20

   Beste Rob,

   Voor zover ik kan nagaan is dit toegestaan, mits er een duidelijk en leesbaar bord/sticker op de aanhanger zit waaruit blijkt dat er levende dieren in vervoerd worden.

   Vertaald van de site van Jordbruksverket:
   "Voertuigen die geregistreerd zijn in een EU-land, Noorwegen, Liechtenstein of IJsland moeten voldoen aan de geldende regelgeving in die landen en op aanhangers moet duidelijk aangegeven zijn dat het een vervoer van levende dieren is."

   Met vriendelijke groet,
   ZwedenWeb

   Jasper Metselaar

 • Floris B

  Floris B Geplaatst op donderdag 19 november 2020 om 20.43 uur 00

  Deze blog legt alles prima en duidelijk uit. Eerlijk gezegd was het altijd moeilijk geweest om onze Shih Tzu niet mee te nemen. Nu kunnen we zeker Zweden op onze lijst plaatsen. Dank je voor deze informatie.

 • Gerda van Eerden

  Gerda van Eerden Geplaatst op dinsdag 5 november 2019 om 23.44 uur 01

  uitstekend
  maar zit nog wel met wat vragen we gaan 3x per jaar naar Duitsland dus ja hond achterbank met vangnet en vast inentingen en alles wat je nodig heb voor hond E.H.B.O en paspoort en inentingen en chip alles volgens de regels ( geen muilkorf)ze is 19 kilo en ongeveer 40 cm schofthoogte
  nu willen naar Denemarken en Zweden naar Noorwegen een reis van 5 weken nu lees ik dat je in zweden ook het ras moet weten nou het is een adoptie hondje uit Bulgarije een vuilnisbakje dus geen idee welke kruising het is is dat een probleem?

  • Redactie ZwedenWeb

   Redactie ZwedenWeb Geplaatst op donderdag 7 november 2019 om 10.23 uur 00

   Beste Gerda,

   Als je het formulier van de Zweedse douane invult, dan moet je inderdaad het ras opgeven. Je zou hier echter kunnen invullen "crossbreed". Dat zou voldoende moeten zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Jasper

 • Gerda van Eerden

  Gerda van Eerden Geplaatst op dinsdag 5 november 2019 om 23.37 uur 00

  goed en zeer duidelijk

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2024, ZwedenWeb
Over privacy, affiliate links & cookies | Afilliate partners: TradeTracker, Skimlinks en Awin.com
Sitemap
×