ZwedenWeb

Je huisdier mee naar Zweden

Op reis met je hond of kat

Goed nieuws voor dierenliefhebbers met een voorliefde voor Zweden: de laatste jaren is het aanzienlijk makkelijker geworden om je hond of kat mee te nemen naar Zweden.

Voorheen was het noodzakelijk om een bloedproef te laten nemen en deze moest naar een Europees erkend laboratorium opgestuurd worden, waar vervolgens de hoeveelheid Rabiës-antistoffen werd vastgesteld, maar deze eis is op 1 januari 2012 komen te vervallen. 

Honden mogen tussen 20 augustus en 1 maart loslopen, tenzij anders vermeld staat
Honden mogen tussen 20 augustus en 1 maart loslopen, tenzij anders vermeld staatFoto: Jasper Metselaar

Je moet echter nog wel aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Vaccinatie tegen rabiës
  De hond of kat moet gevaccineerd zijn tegen rabiës met een vaccin dat goedgekeurd is door de WHO en eventuele hervaccinaties moeten uitgevoerd zijn volgens instructies van de fabrikant van het vaccin (let op de geldigheid!). De vaccinatie is niet nodig voor dieren die direct ingevoerd worden vanuit Groot Brittanië of Ierland.
  Deze inenting kan pas plaatsvinden als de hond of kat tenminste 12 weken oud is. Na de inenting moet je nog 21 dagen wachten voordat je hond of kat Zweden binnen mag. 
 • Identificatie door middel van een microchip
  De hond of kat moet te identificeren zijn met behulp van een microchip (bij voorkeur ISO standaard). Wanneer de microchip bij een eventuele grenscontrole niet af te lezen is, bestaat de mogelijkheid dat de hond of kat niet tot Zweden toegelaten wordt.
 • Paspoort voor gezelschapsdieren
  Documentatie is vereist in de vorm van een paspoort waarin en erkende dierenarts in het land van herkomst alle noodzakelijke behandelingen gedocumenteerd heeft.
 • Meldplicht bij de douane
  Bij binnenkomst in Zweden met je hond(en) en/of kat(ten) ben je verplicht je aan de grens te melden en alle vereiste documenten te overleggen.
  Je kunt je aankomst ook vooraf via internet aanmelden via de volgende link: aanmelden van een huisdier bij de Zweedse douane
  Als je je aangemeld hebt via internet kan je bij de grens kiezen voor de groene rijbaan (Nothing to declare)

Meer informatie over deze regels is te vinden op de site van Statens Jordbruksverket (www.jordbruksverket.se). Deze site is in het Zweeds, Duits, Engels en Frans.
Voor meer informatie kan je uiteraard ook terecht bij je dierenarts.

Op weg naar Zweden

Vergeet niet om de (invoer)regels van de andere landen waar je door komt te controleren.

Duitsland

In Duitsland bijvoorbeeld mag een hond niet los op de achterbank zitten, maar moet deze een hondengordel hebben of in een bench zitten. Ook moeten honden die zwaarder zijn dan 20 kilo en/of een schofthoogte een schofthoogte groter dan 40 centimeter hebben, altijd zijn aangelijnd en baasjes moeten een muilkorf bij zich hebben.

Honden mogen tussen 20 augustus en 1 maart loslopen, tenzij anders vermeld staat
Honden mogen tussen 20 augustus en 1 maart loslopen, tenzij anders vermeld staatFoto: Jasper Metselaar

Denemarken

 • Honden jonger dan 3 maanden mogen Denemarken niet in.
 • Verbod bepaalde hondenrassen
  Sinds 1 juli 2010 zijn de volgende hondenrassen niet toegestaan: Pitbull Terriër, Tosa Inu, American Staffordshire Terriër, Fila Brasileiro, Dogo Argentino, American Bulldog, Boerboel, Kangal, Centraal-Aziatische Ovtcharka, Kaukasische Ovtcharka, Zuid-Russische Ovtcharka, Sarplaninac, Tornjak.

  Voor dieren die op deze rassen lijken, moet de eigenaar kunnen bewijzen dat zij niet tot deze rassen behoren (d.m.v. een stamboom). Honden die vóór 17 maart 2010 zijn aangeschaft (ook bewijzen), mogen Denemarken wel in als ze aangelijnd zijn aan een korte lijn van maximaal 2m lengte, een muilkorf dragen en niet in Denemarken worden verkocht.

  Ben je op weg naar Zweden, dan mag je de hond wel meenemen, maar dan mag je niet in Denemarken stoppen, met uitzondering van een korte stop om de hond en/of het baasje zijn behoefte te laten doen.

Mag de hond loslopen?

Van 1 maart tot en met 20 augustus moeten honden aangelijnd zijn. Buiten deze periode mogen honden loslopen, vooropgesteld dat je de hond volledig onder controle hebt.
Eventuele uitzonderingen op bovenstaande zijn vastgelegd in plaatselijke reglementen.

Hondvriendelijke vakanties en accommodaties

Het is niet altijd eenvoudig om een huisje te vinden waar je je trouwe viervoeter(s) mee naar toe kunt nemen. Natuurhuisje.nl heeft echter een overzicht gemaakt van huisjes waar huisdieren welkom zijn.

Ook Scandinavië-specialist Buro Scanbrit, heeft een pagina met hondvriendelijke vakanties en accommodaties.

Permanent verblijf in Zweden

Wanneer een hond permanent in Zweden blijft, dan moet deze geregistreerd worden in het Zweedse hondenregister. Dit landelijke register wordt onderhouden door Statens Jordbruksverket. De kosten voor registratie bedragen op dit moment 80:- kronen wanneer u dit via internet doet. Wanneer u dit doet via een formulier zijn de kosten 160:- kronen.
Meer informatie: http://www.jordbruksverket.se/

Overige (huis)dieren

Voor informatie over het invoeren van overige (huis)dieren is het verstandig om rechtstreeks contact opnemen met Statens Jordbruksverket (het Zweedse ministerie van landbouw):

Statens Jordbruksverket
551 82 Jönköping 
Tel.: 0771-223 223 (vanuit het buitenland: +46 (0)36-15 50 00)
E-mail: [email protected]
Web: www.jordbruksverket.se

Advertentie
Advertentie

ZwedenWeb Partners

Stena Line - Comfortabel naar Zweden vanaf €84 (retour, incl. auto)

Interhome - Ruim 1.000 vakantiewoningen in heel Zweden

Novasol.nl - Het grootste aanbod van vakantiehuizen in Zweden

Reacties op deze pagina

 • Rob Bax

  Rob Bax Geplaatst op zondag 3 oktober 2021 om 14.30 uur 00

  mijn hond is een reus van een beest (volgens wie hem ziet) dus die gaat niet op de achterbank.
  en achteraan in een pick-up met rolcover vind ik ook maar mishandeling.
  dus die gaat in een dichte aanhangwagen (met ruit en verluchting) is dit toegestaan voor een trip naar zweden?

  mvg
  R.Bax

  • Redactie ZwedenWeb

   Redactie ZwedenWeb Geplaatst op zondag 3 oktober 2021 om 15.18 uur 00

   Beste Rob,

   Voor zover ik kan nagaan is dit toegestaan, mits er een duidelijk en leesbaar bord/sticker op de aanhanger zit waaruit blijkt dat er levende dieren in vervoerd worden.

   Vertaald van de site van Jordbruksverket:
   "Voertuigen die geregistreerd zijn in een EU-land, Noorwegen, Liechtenstein of IJsland moeten voldoen aan de geldende regelgeving in die landen en op aanhangers moet duidelijk aangegeven zijn dat het een vervoer van levende dieren is."

   Met vriendelijke groet,
   ZwedenWeb

   Jasper Metselaar

 • Floris B

  Floris B Geplaatst op donderdag 19 november 2020 om 20.43 uur 00

  Deze blog legt alles prima en duidelijk uit. Eerlijk gezegd was het altijd moeilijk geweest om onze Shih Tzu niet mee te nemen. Nu kunnen we zeker Zweden op onze lijst plaatsen. Dank je voor deze informatie.

 • Gerda van Eerden

  Gerda van Eerden Geplaatst op dinsdag 5 november 2019 om 23.44 uur 01

  uitstekend
  maar zit nog wel met wat vragen we gaan 3x per jaar naar Duitsland dus ja hond achterbank met vangnet en vast inentingen en alles wat je nodig heb voor hond E.H.B.O en paspoort en inentingen en chip alles volgens de regels ( geen muilkorf)ze is 19 kilo en ongeveer 40 cm schofthoogte
  nu willen naar Denemarken en Zweden naar Noorwegen een reis van 5 weken nu lees ik dat je in zweden ook het ras moet weten nou het is een adoptie hondje uit Bulgarije een vuilnisbakje dus geen idee welke kruising het is is dat een probleem?

  • Redactie ZwedenWeb

   Redactie ZwedenWeb Geplaatst op donderdag 7 november 2019 om 10.23 uur 00

   Beste Gerda,

   Als je het formulier van de Zweedse douane invult, dan moet je inderdaad het ras opgeven. Je zou hier echter kunnen invullen "crossbreed". Dat zou voldoende moeten zijn.

   Met vriendelijke groet,
   Jasper

 • Gerda van Eerden

  Gerda van Eerden Geplaatst op dinsdag 5 november 2019 om 23.37 uur 00

  goed en zeer duidelijk

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2022, ZwedenWeb
Over privacy, affiliate links & cookies | Afilliate partners: TradeTracker, Skimlinks en Awin.com
Sitemap
×