ZwedenWeb

Per auto via Denemarken – betalen met een “Bizz” (EasyGo)

Hieronder staat in grote lijnen hoe een “Bizz” werkt. Het kan echter geen kwaad om de websites van de betrokken organisaties te bekijken aangezien er soms dingen veranderen.

Is een Bizz iets voor mij?

Voor wie regelmatig een kombinatie van bruggen en/of boten tussen Duitsland en Zweden via Denemarken neemt kan een Bizz interessant zijn.

Wat is een “Bizz”?

Een Bizz is een electronisch kastje (“transponder”) dat een signaal uitzendt bij het passeren van een tolpoort of biljetpoort. De Bizz wordt tijdelijk aan de voorruit bevestigd of bij de voorruit gehouden. Let er wel op dat dit bij sommige voorruiten met ontdooifunktie op een speciale plek moet. De Bizz is normaal gesproken gekoppeld aan een credit card. Denk dus aan het doorgeven van de nieuwe gegevens als je een nieuwe credit card krijgt.

Afhankelijk van de leverancier heet de Bizz volledig eigenlijk AutoBizz, BroBizz, of AutoPass (Noorwegen).

Bij de brug en boot rijdt men door de poortjes (meestal meest links) gemerkt met bijvoorbeeld:
AutoBizz of BroBizz logo

 

Voor- en nadelen van een Bizz:

De voordelen van de Bizz zijn onder meer:

 • Geen kontanten of betaalpas nodig
 • Snellere afwerking bij de brug en met name bij de kaartverkoop voor de boot.
 • Voorrang bij het inschepen (alleen mensen met een geboekte tijd en met een abonnement gaan voor). Dit heeft ook weer een voordeel als men een plekje zoekt bij een restaurant aan boord, en na aankomst bij het ontschepen. Met name als het erg druk is kan dit een groot voordeel zijn.

Nadeel:

 • Als men op één dag de beide ponten neemt dan is een “Schwedenticket” aan de kassa goedkoper dan twee overtochten met een Bizz.

Hoe kom ik aan een Bizz?

De Bizz is te bestellen bij onder meer Scandlines en de bruggen. De voorwaarden verschillen echter behoorlijk. Bij Scandlines en bij de Öresundsbrug betaal je jaarlijks een abonnement, terwijl je bij Brobizz ongeveer €20 (DKK 200) “statiegeld” betaalt. Ook de voordelen, zoals kortingspercentages, verschillen aanzienlijk per aanbieder.
De websites van deze organisaties zijn:

EasyGo

EasyGo is een samenwerkingsverband dat het mogelijk maakt om een Bizz van de ene organisatie ook bij de anderen te kunnen gebruiken.

EasyGo website: http://easygo.com/

Volgens de website is een Bizz binnen een dag nadat hij voor het eerst gebruikt wordt ook bij de andere organisaties te gebruiken. Gaat men op dezelfde dag voor het eerst met de Bizz over brug/brug of boot/brug danwel brug/boot dan zou volgens die informatie de Bizz dus nog niet overal werken. In dat geval kan je je via de klantenservice de Bizz vooraf aanmelden.

Noorwegen

Voor Noorwegen kun je ook vooraf betalen (je legt dan geld in een "pot" waaruit gedurende een door jou aangegeven periode tol geïnd wordt), zie http://www.autopass.no/en/visitors-payment

Een andere mogelijkheid is om na een onbemande tolpoort een benzinestation gemerkt met K-R op te zoeken en daar te betalen.

Ervaringen

Het kiezen van de beste combinatie van bruggen en boten hangt behalve van persoonlijke voorkeuren onder meer ook af van vertrekpunt/bestemming, het aantal bestuurders, alsmede het weer.

Overig

Bij Öresundsbron kan men een Bropas/Brokort bij een Bizz aanschaffen (dat hoeft overigens geen Bizz van Öresundsbron te zijn). Deze Bropas is niet gratis, maar men krijgt korting als men vaak genoeg over de brug gaat. Dat is al bij een paar keer per jaar interessant. Daarnaast zijn er soms aanbiedingen voor hotels en/of cultuur in/nabij Kopenhagen. 

 

Bovenstaande tekst is voor ZwedenWeb geschreven door: Leo de Vin (Leo)

Reacties op deze pagina

 • Bijkerk

  Bijkerk Geplaatst op maandag 13 mei 2019 om 10.09 uur 01

  Hoe werkt t als je met caravan reist?

  • Redactie ZwedenWeb (Jasper)

   Redactie ZwedenWeb (Jasper) Geplaatst op dinsdag 6 augustus 2019 om 13.23 uur 00

   Je kunt een Bizz/Bropass/Easygo ook gebruiken als je met een caravan reist, je kunt dan alleen geen gebruik maken van de onbemande poortjes en moet dus via een rij met een bemande kassa rijden.

   //Jasper

Reacties op deze pagina

© Copyright 1996 - 2019, ZwedenWeb
Privacy & cookies | Sitemap
×