Per auto via Denemarken – betalen met een “Bizz” (EasyGo)

Volg ZwedenWeb

Per auto via Denemarken – betalen met een “Bizz” (EasyGo)

De Brobizz van de Öresundsbrug

Per auto via Denemarken – betalen met een “Bizz” (EasyGo)

De Brobizz rijbanen bij de Grote Beltbrug in Denemarken

Hieronder staat in grote lijnen hoe een “Bizz” werkt. Het kan echter geen kwaad om de websites van de betrokken organisaties te bekijken aangezien er soms dingen veranderen.

Is een Bizz iets voor mij?

Voor wie regelmatig een kombinatie van bruggen en/of boten tussen Duitsland en Zweden via Denemarken neemt kan een Bizz interessant zijn.

Wat is een “Bizz”?

Een Bizz is een electronisch kastje (“transponder”) dat een signaal uitzendt bij het passeren van een tolpoort of biljetpoort. De Bizz wordt tijdelijk aan de voorruit bevestigd of bij de voorruit gehouden. Let er wel op dat dit bij sommige voorruiten met ontdooifunktie op een speciale plek moet. De Bizz is normaal gesproken gekoppeld aan een credit card. Denk dus aan het doorgeven van de nieuwe gegevens als U een nieuwe credit card krijgt.

Afhankelijk van de leverancier heet de Bizz volledig eigenlijk AutoBizz, BroBizz, of AutoPass (Noorwegen).

Bij de brug en boot rijdt men door de poortjes (meestal meest links) gemerkt met bijvoorbeeld:
AutoBizz of BroBizz logo

Voor- en nadelen van een Bizz:

De voordelen van de Bizz zijn onder meer:

  • Geen kontanten of betaalpas nodig
  • Snellere afwerking bij de brug en met name bij de kaartverkoop voor de boot.
  • Voorrang bij het inschepen (alleen mensen met een geboekte tijd en met een abonnement gaan voor). Dit heeft ook weer een voordeel als men een plekje zoekt bij een restaurant aan boord, en na aankomst bij het ontschepen. Met name als het erg druk is kan dit een groot voordeel zijn.

Nadeel:

  • Als men op één dag de beide ponten neemt dan is een “Schwedenticket” aan de kassa goedkoper dan twee overtochten met een Bizz.

Hoe kom ik aan een Bizz?

De Bizz is te bestellen bij onder meer Scandlines en de bruggen. Men betaalt een “statiegeld” van ongeveer € 20. De websites van deze organisaties zijn:

EasyGo

EasyGo is een samenwerkingsverband dat het mogelijk maakt om een Bizz van de ene organisatie ook bij de anderen te kunnen gebruiken.

EasyGo website: http://easygo.com/

Volgens de website is een Bizz binnen een dag nadat hij voor het eerst gebruikt wordt ook bij de andere organisaties te gebruiken. Gaat men op dezelfde dag voor het eerst met de Bizz over brug/brug of boot/brug danwel brug/boot dan zou volgens die informatie de Bizz dus nog niet overal werken. In dat geval kunt U via de klantenservice de Bizz vooraf aanmelden.

Noorwegen

Voor Noorwegen kun je ook vooraf betalen (je legt dan geld in een "pot" waaruit gedurende een door jou aangegeven periode tol geïnd wordt), zie http://www.autopass.no/Visitors/Visitors%27+Payment

Een andere mogelijkheid is om na een onbemande tolpoort een benzinestation gemerkt met K-R op te zoeken en daar te betalen.

Ervaringen

Het kiezen van de beste kombinatie van bruggen en boten hangt behalve van persoonlijke voorkeuren onder meer ook af van vertrekpunt/bestemming, het aantal bestuurders, alsmede het weer. Veel persoonlijke ervaringen en tips zijn te vinden op het forum van Zwedenweb, en dan met name: Vakantie en reistips of lees berichten specifiek over de Bizz.

Hier wordt ook regelmatig melding gemaakt van wijzigingen in routines, gewijzigde tarieven en speciale kortingen/aanbiedingen.

Overig

Een Bizz kan uitgeleend worden aan vrienden of familie, behalve in Noorwegen (in verband met de daar noodzakelijke koppeling met het kenteken).

Bij Öresundsbron kan men een Bropas/Brokort bij een Bizz aanschaffen (dat hoeft overigens geen Bizz van Öresundsbron te zijn). Deze Bropas is niet gratis, maar men krijgt korting als men vaak genoeg over de brug gaat. Dat is al bij een paar keer per jaar interessant. Daarnaast zijn er soms aanbiedingen voor hotel en/of kultuur in/nabij Kopenhagen. De Bropas mag aan derden uitgeleend worden voor brugpassages, en in dat geval gebruikt men de stroken voor credit card betaling.

 

Bovenstaande tekst is voor ZwedenWeb geschreven door: Leo de Vin (Leo)