Via de brug of bruggen

Volg ZwedenWeb

Via de brug of bruggen

De Öresundsbrug vanaf het water

Via de brug of bruggen

Ingang van de tunnel vanuit Zweden

Wanneer u gebruik wilt maken van één of meer brugverbindingen zijn er een aantal mogelijkheden. De meest voor de hand liggende route is waarschijnlijk een korte oversteek met de veerboot van Puttgarden naar Rødby en vervolgens via de Öresundsbrug van Kopenhagen naar Malmö.

Öresundsbrug

Op 1 juli 2000 werd de Öresundsbrug tussen Denemarken en Zweden officieel geopend. Met de komst van deze brug hebben reizigers goed alternatief voor de veerdiensten tussen Helsingør en Helsingborg. De brug sluit qua route uitstekend aan op de veerdienst Puttgarden - Rødby.

De Öresundsbrug is eigenlijk een combinatie van een tunnel en een brug. Komend vanuit Denemarken rijdt u eerst door een tunnel en na enkele kilometers, op het kunstmatige eiland Peberholm, gaat deze over in een brug. Zowel de tunnel als de brug hebben 2 rijbanen in beide richtingen om zo een goede doorstroming te kunnen garanderen. De brug is 24 uur per dag geopend en reserveren is uiteraard niet nodig. 
De Öresundsbrug is een tolbrug en de tolpoortjes bevinden zich aan de Zweedse kant van de brug.

Meer informatie: http://www.oeresundsbron.dk

Grote Beltbrug

Wanneer u besluit dat u geen gebruik wilt maken van veerboten, dan is dat met de komst van de Öresundsbrug en de al eerder geopende Grote Beltbrug. Deze brug verbindt de Deense eilanden Funen en Seeland met elkaar. De totale lengte van deze brug is een kleine 14 kilometer. Ook deze brug is een tolbrug.
Wanneer u kiest voor een route via de Grote Beltbrug, moet u zich wel realiseren dat deze route ca. 150 kilometer langer is dan de route via Puttgarden - Rødby.

Meer informatie: http://www.storebaelt.dk

BroBizz/AutoBizz

Op beide bruggen kunt u gebruik maken van een zogenaamde Bizz. Een Bizz is een electronisch kastje (“transponder”) dat een signaal uitzendt bij het passeren van een tolpoort of biljetpoort. De Bizz wordt tijdelijk aan de voorruit bevestigd of bij de voorruit gehouden. De Bizz is normaal gesproken gekoppeld aan een credit card. 

Wanneer u regelmatig gebruik maakt van de bruggen of van de overtochten van Scandlines kan het voordelig zijn om gebruik te maken van een Bizz.

Op de volgende pagina leest u meer over de BroBizz/AutoBizz: Per auto via Denemarken – betalen met een “Bizz” (EasyGo).

The Bridge (Bron)

De Öresundbrug tussen Kopenhagen en Malmö is natuurlijk ook bekend van de spannende Deens-Zweedse TV-serie The Bridge (Bron). Na twee succesvolle seizoenen wordt het 3e seizoen nu uitgezonden op Film1.

In december zal seizoen 3 op DVD/Blu-Ray uitkomen.

Mocht je de eerste twee seizoenen gemist hebben, dan kan je deze bij Bol.com bestellen: