Het ligt niet voor iedereen direct voor de hand om te denken aan een 2e huis in Zweden. Velen denken aan warmere gebieden als Zuid-Frankrijk en Spanje, wanneer het om een 2e huis gaat. Wie echter zijn hart verpand heeft aan Scandinavië met zijn rust en prachtige natuur, de vaak heerlijke zomers en de strenge winters met veel sneeuw, kan zeker eens overwegen om een huis in Zweden te kopen. De prijzen, zeker op het platteland, zijn er in het algemeen laag tot zeer redelijk te noemen. Enkele honderden Nederlanders zijn je al voorgegaan!!!
Alvorens deze keuze te maken, zijn er natuurlijk een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Hieronder heb ik getracht om een zo goed mogelijk beeld te geven:
Allereerst is het verstandig om een keuze te maken in welk gebied je een huis wilt kopen. Dit maakt het gemakkelijk om gericht te zoeken. Er zijn veel mooie gebieden in Zweden, hoewel het zuiden mij persoonlijk, vanwege de toch grotere eentonigheid van het landschap, niet trekt. Ook is het zo, dat de huizenprijzen in het dichter bevolkte zuiden aanzienlijk hoger liggen dan in de dunner bevolkte streken, die toch meer in het noorden en midden van het land liggen. Hierbij kun je met name denken aan Dalsland, Värmland en Dalarna. Voor deze gebieden geldt, dat de afstand tot Nederland zodanig is, dat deze gebieden in 1 dag vanuit Nederland zijn te bereiken (een beetje afhankelijk van waar je in Nederland of België woont).
Wanneer je je dit realiseert en beslist om door te gaan, zul je zeker heel veel plezier aan het huis en Zweden beleven!!!
Vooral als je er langere tijd verblijft, is het zeer goed mogelijk om met hout te stoken. Vooral de tegelkachels (zgn. Kakelugn) geven heel veel en lang warmte. Verder wordt er nog redelijk op olie gestookt. Aardgas is onbekend in het overgrote deel van Zweden. Ook elektrische verwarming wordt veel toegepast, maar is duur en wordt steeds duurder.
Een andere brandstof is de zgn. pellet, dit zijn een soort korrels, die via een vulopening in de brander komen en welke vrij lang branden. Pellets zijn echter alleen geschikt bij permanente bewoning, daar de voorraad regelmatig bijgevuld moet worden. Er is een mogelijkheid om een grote hoeveelheid pellets te laten storten in een automatisch vulapparaat, maar gezien de storingsgevoeligheid hiervan is dit niet aan te raden bij langdurige afwezigheid.
Verder zijn er veel zgn. combi-panna's (panna=cv-ketel), die zowel op olie, hout, pellets of elektriciteit kunnen branden. Er hoeft dan alleen een element verwisseld of ingeschakeld te worden. Bedenk wel, dat een c.v. installatie de hele winter op vorstbeveiliging moet branden om bevriezing te voorkomen.
Wat ook veel voorkomt, is een zgn vedspis, dit is een soort fornuis dat ook heel lang brandt op hout (en soms ook op pellets). Dit is een ideale bijverwarming in bijv. de keuken.
Een verwarmingsvorm die sterk in opkomst is de zgn. jordvärme en bergvärme. Deze oplossing is in aanschaf echter vrij duur maar is gezien het zorgeloze onderhoud en de stijgende prijzen van brandstoffen zeker de moeite van het overwegen waard. Jordvärme werkt met warmtewisselaars, waarbij een leidingsysteem in de tuin wordt aangelegd. Hiervoor is een behoorlijke tuin vereist. Een gelijksoortig systeem is bergvärme. Hier wordt de leiding verticaal in de grond geboord tot wel 140-150 meter diep. Hierdoor is er geen groot tuinoppervlak nodig. Bij zeer strenge koude (lager dan ca. -20) is de grondwarmte niet toereikend en springt een elektrisch element bij. De enige energie die verder wordt gebruikt is elektriciteit voor de compressor. Dit verbruik is echter laag, waardoor de installatie zich op termijn zeker terugverdient. Ook wordt er wel gebruik gemaakt van zgn. luftvärmepompen, die de warmte aan de lucht onttrekken. Deze onttrekken echter meestal bij -14 Co geen warmte meer aan de lucht en moeten dan met een elektrisch element worden bijverwarmd. Ook de luchtstroom die deze apparaten geven is minder prettig.
Een soortgelijk systeem is de lucht-water warmtepomp gekoppeld aan de CV. Deze warmtepomp verwarmt het CV-water door de warmte aan de lucht te ontrekken, waarbij ook gebruik wordt gemaakt van circulatielucht in het huis. Voorwaarde bij dit systeem is, dat het huis goed geïsoleerd moet zijn.
Ik heb een woordenlijst met bouwkundige termen samengesteld, die het makkelijker moeten maken om huizenadvertenties te lezen en begrijpen. Deze woordenlijst kan je hier vinden.
De Zweedse OZB (Fastighetsavgift) bedraagt 0,75% van de getaxeerde waarde, met een maximum van 7812 SEK (belastingjaar 2018 - aangifte 2019. De getaxeerde waarde ligt veelal behoorlijk onder de economische waarde. Deze taxatiewaarde staat altijd vermeld in de advertentie. De OZB waarde is afhankelijk van de staat van het huis, de uitrusting van bijv. keuken en badkamer, verwarmingsinstallatie en zeer zeker ook de ligging. Naarmate er meer luxe is of de ligging mooier, is de OZB hoger.
Verder worden ook altijd de geschatte jaarlijkse exploitatiekosten (driftkostnader) opgegeven. Dit is een schatting. Bij zgn. villa's wordt meestal uitgegaan van volledige bewoning over het jaar. Bij een fritidshus wordt al rekening gehouden met seizoenbewoning.
Voor de inrichting van het huis kun je bijv. heel goed gebruik maken van de Zweedse IKEA website: alles komt keurig op de afgesproken dag binnen!!! Je kunt natuurlijk ook meubels vanuit Nederland meenemen.
Iets anders waar je aan kunt denken is om de inrichting te kopen op boedelveilingen (Auktion) die het hele jaar door, maar vooral in juli en augustus, veel worden gehouden. Daar kun je vaak hele leuke spullen kopen voor een mooie prijs, maar het kost wel veel tijd en er wordt ook heel veel oude troep aangeboden. Je moet daarbij wat geluk hebben. Verder zijn is er ook veel te koop bij de zgn. "loppis-winkels".
De meeste huizen in Zweden zijn of worden aangesloten op de glasvezelkabel (fiber) voor internet, TV en telefoon. Is het huis door de keuze van de vorige eigenaar niet aangesloten dan zul je, als de andere huizen in de omgeving al zijn aangesloten, de aanleg zelf moeten bekostigen. Dit kan meerdere duizenden Euro´s kosten. Als je er voor kiest om niet aan te sluiten, zul je zijn aangewezen op mobiel internet en -telefoon, daar het oude koperen netwerk is verdwenen of gaat verdwijnen.
Als je zelf gaat klussen in het huis, met name badkamers en toiletten, moet je er rekening mee houden, dat houten huizen gevoelig zijn voor waterschade en bijvoorbeeld betegeling van wanden heel anders gaat dan in Nederland. Laat je hierover goed informeren en leg iedere fase fotografisch vast om bewijs te hebben voor de verzekering, dat alles op de juiste wijze is gedaan.
Al met al dus veel zaken, waar je rekening mee kunt en moet houden, maar zoals gezegd, wanneer je dit doet zul je veel plezier van je vakantiehuis in Zweden kunnen hebben.
De bovenstaande zaken gelden natuurlijk ook voor het kopen van een huis voor permanente bewoning. Bovendien gelden dan nog een aantal andere punten:
Mochten er verder nog vragen zijn, mail gerust: [email protected], een gelukkige eigenaar van een huis in Zweden.
Bovenstaande tekst is voor ZwedenWeb geschreven door: Jaap Metselaar (jaap)
Stena Line - Comfortabel naar Zweden vanaf €84 (retour, incl. auto)
Interhome - Ruim 1.000 vakantiewoningen in heel Zweden
Pharos Reizen van ANWB - Spannende Autovakanties naar Zweden
Antonetta Geplaatst op woensdag 6 januari 2021 om 17.49 uur 00
Wat een leerzame handleiding is deze website. Dank daarvoor. Wij overwegen ook een tweede huisje in zweden te kopen en deze site beantwoordt al veel vragen! Mocht er nog iets zijn waarbij we jouw advies kunnen gebruiken, zal ik zeker even contact opnemen.
Vriendelijke groet,
Antonetta
Alex Geplaatst op zondag 3 januari 2021 om 17.53 uur 00
Wij zijn op zoek naar bouwgrond in Zweden, maar helaas zijn er nogal eens spelregels welke de gemeente oplegt.
Meestal moet je binnen drie jaar een woning hebben staan. Maar wij zoeken een kavel wat langer braak kan liggen, om veel later te gaan bebouwen (bv. eerst vakantiewoning, later ombouw naar misschien een vast verblijf) of verkopen. Hoe komt men er achter welke grondstuk minst mogelijke beperkingen heeft?
Hoe zit het met bosgond kopen en mag je zonder beperking een stuga plaatsen ?
Groetjes Marianne en Alex
Redactie ZwedenWeb Geplaatst op vrijdag 8 januari 2021 om 9.06 uur 00
Hej Alex en Marianne,
Hierop is helaas geen eenduidig antwoord te geven. In vrijwel alle gevallen kan de gemeente beperkingen opleggen en voor het bouwen van een stuga heb je in principe altijd een bouwvergunning van de gemeente nodig.
Meestal is het zo dat, hoe dichter je bij een stads-/dorpskern zit, er meer regels zijn verbonden aan de bouwvergunning.
Er is, voor zover mij bekend, geen manier om op een eenvoudige manier bouwgrond zonder voorwaarden/beperkingen te vinden.
Met vriendelijke groet,
ZwedenWeb
Jasper
Sandra Hoppe en Marcel Brokling Geplaatst op zaterdag 19 december 2020 om 22.07 uur 00
Leerzaam, dank je wel
wilco Geplaatst op woensdag 30 september 2020 om 18.11 uur 00
goeden dag
ik wil eind volgend jaar een huis kopen in zweden is dan ook mijn eerste .
heeft er iemand ervaring mee om een nl hypotheek te krijgen of een Zweedse hypotheek
blijf wel in nl werken en ingeschreven staan en een woon adres ivm werk ( off shore )
gr wilco
Redactie ZwedenWeb Geplaatst op donderdag 1 oktober 2020 om 12.46 uur 01
Hej Wilco,
Ik vrees dat dit erg lastig gaat worden.
Nederlandse hypotheekverstrekkers willen doorgaans geen hypotheek geven op huizen buiten Nederland en de meeste Zweedse banken hebben als eis dat je in Zweden woont en bovendien een financiële geschiedenis in Zweden hebt.
Er zijn wel een aantal hypotheekverstrekkers die zich vooral richten op mensen die normaal gesproken geen hypotheek kunnen krijgen, maar daar betaal je een erg hoge rente en je loopt ook een risico om in de problemen te komen als je ineens niet meer aan hun voorwaarden voldoet.
Al met al is dat niet iets wat ik je zou willen aanraden.
Met vriendelijke groet,
ZwedenWeb
Jasper Metselaar
Sabrina Geplaatst op zaterdag 5 september 2020 om 12.19 uur 11
Hey
Even een vraagje wij zouden een 2 de verblijf willen kopen in Finland Lapland Levi.
Bij vele huizen staat een koopsom en nadien lasten wat is dat precies.
En ook bij sommige huizen staat er zoveel aandelen de jouwe x aandelen. Wat is dat eigenlijk allemaal?
En is er een makelaar of zo die je kan helpen om daar een huis te kopen in België?
Grts
Redactie ZwedenWeb Geplaatst op maandag 7 september 2020 om 10.26 uur 21
Hej Sabrina,
Allereerst wil ik benadrukken dat ik niet weet hoe de situatie in Finland is, dus ik kan niet echt antwoorden op je vragen.
In Zweden worden, naast de koopsom/vraagprijs, vaak de zogeheten driftkostnader vermeld, hieronder vallen bijv. de kosten voor verwarming, afvalheffing, drinkwater, electriciteit enz. Dit kan je helpen om je maandlasten te berekenen. Ik neem aan dat dit in Finland ook zo is.
Wat betreft de aandelen kan ik niet echt een antwoord op geven, maar een mogelijkheid zou kunnen zijn dat de woning deel uitmaakt van een vereniging van eigenaars waar niet alle eigenaren een gelijk aandeel hebben. Dit is echter een gokje van mijn kant.
Ik ga er vanuit dat makelaars in Finland je hier zeker mee kunnen helpen. Ik heb echter geen ervaring met Finse makelaars, dus kan je hier niet mee helpen.
Met vriendelijke groet,
ZwedenWeb
Jasper Metselaar
katja Geplaatst op donderdag 27 augustus 2020 om 7.48 uur 00
Hi Jaap en andere lezers,
wat fijn om zo handzaam informatie voor handen te hebben. wij zijn bezig een huis te kopen maar lopen vast omdat we geen bouwkundige inspectie in beweging krijgen. We overwegen zelf inmiddels om de koop te doen zonder inspectie. Ken jij een partij die praktisch en snel kan handelen? en wat is jouw ervaring met bouwkundige inspecties. Het gaat om een huis in de regio Malung. groetjes, Katja
Redactie ZwedenWeb Geplaatst op vrijdag 28 augustus 2020 om 9.31 uur 00
Hej Katja,
Meestal kan de verkopende makelaar je helpen aan een inspecteur die een bouwkundige inspectie kan doen. Hebben jullie de makelaar (als die er is) hiernaar gevraagd?
Voor inspecties in Dalarna kan je contact opnemen met Kihlström Bygg- och Fastighetskonsult (http://kihlstrombyggkonsult.se/), Anticimex (https://www.anticimex.com/sv-se/lokala-kontor/kontor/anticimex-falun/ , kantoor in Falun) of OBM Gruppen (https://www.obmgruppen.se, hier kan je online boeken en de eerst mogelijke boekbare tijd is 9 september).
Persoonlijk heb ik geen ervaringen met deze bedrijven, maar ze zouden je snel moeten kunnen helpen.
Ik hoop dat je iets aan deze info hebt.
Met vriendelijke groet,
ZwedenWeb
Jasper Metseaar
Dutchbert Geplaatst op woensdag 14 oktober 2020 om 14.12 uur 00
Heb OBM twee keer ingeschakeld bij het kopen van een huis.
De ervaringen zijn goed.
Punt 1: de inspecteur wist waar hij het over had
Punt 2: de afspraak kon op vrij korte termijn geregeld worden.
katja Geplaatst op dinsdag 20 oktober 2020 om 13.30 uur 00
Dank Dutchbert, inmiddels zijn wij trotse bezitter van dit mooie plekje en rijden we as we speak in de sneeuw in zweden. Wij zijn inmiddels ook bij OBM terecht gekomen en herkennen wat jij schrijft. Kon op korte termijn, duidelijke mondelinge terugkoppeling en alle ruimte voor vragen en een duidelijk samenvattend rapport. Aanrader!
Snöskoter Geplaatst op maandag 24 augustus 2020 om 16.32 uur 00
Hallo Jaap (of andere lezer),
Hoe zit het als je een fritidsboende koopt en er permanent zou willen wonen? Zijn daar restricties in?
En hoe weet je of het gewoon een (verkoop-)term is, of dat het daadwerkelijk die restricties heeft (als die er dus zijn)?
Redactie ZwedenWeb Geplaatst op dinsdag 25 augustus 2020 om 9.59 uur 00
Hej Snöskoter!
Er zijn in Zweden geen beperkingen om het hele jaar in een zomerhuis (fritidboende) te wonen. Daarentegen moet je opletten of het huis året-runt-standard heeft. Dat wil zeggen dat het huis geschikt is om het hele jaar te wonden. Controleer bijvoorbeeld dat je het hele jaar water hebt en dat de isolatie voldoende is voor de winter.
Hopelijk heb je hier iets aan.
//Jasper
anja Geplaatst op dinsdag 28 juli 2020 om 8.32 uur 01
hallo Jaap,
we belden pas een makelaar en die zei dat we eerst een Zweedse bankrekening moesten openen (voor het betalen van de vaste lasten). Daarna sprak hij ons graag weer.
is een Zweedse bankrekening echt nodig? en zo ja, hoe regel ik dit zonder dat ik Zweeds staatsburger ben / geen Zweeds persoonsnummer heb? tips voor een goede bank, bijv. met relaties/kantoren in NL?
groeten, Anja
Redactie ZwedenWeb Geplaatst op dinsdag 28 juli 2020 om 9.46 uur 10
Hej Anja,
Dat is een merkwaardig antwoord van de makelaar. Een Zweedse bankrekening is absoluut niet nodig, al maakt het het betalen van rekeningen natuurlijk wel makkelijker. Dit is echter niet iets wat je voor de aankoop van een huis hoeft te regelen. Het is zelfs zo dat het openen van een bankrekening vaak makkelijker is als je al een huis hebt.
Welke bank je verder moet kiezen is een verhaal apart, sommige banken en/of bankmedewerkers zitten niet te wachten op buitenlandse rekeninghouders. De beste tip is om bij de verschillende banken in de buurt van je gekochte huis te vragen wat de mogelijkheden zijn.
Met vriendelijke groet,
Redactie ZwedenWeb
Jasper Metselaar
L&J Geplaatst op dinsdag 21 juli 2020 om 14.14 uur 00
Wil graag een vakantiehuis in Zweden kopen. Zoek een partij waar ik een hypotheek kan krijgen voor een deel vd aankoop. Ik heb geen ruimte meer op mijn hypotheek in Nederland. Weet iemand bij welke bank of partij ik als NEderlander een hypotheek op een vakantiewoning in Zweden kan krijgen?
Redactie ZwedenWeb Geplaatst op dinsdag 28 juli 2020 om 10.09 uur 00
Hej L&J,
Ik vrees dat dit erg lastig gaat worden. De meeste banken hebben als eis dat je in Zweden woont en bovendien een financiële geschiedenis in Zweden hebt.
Er zijn wel een aantal hypotheekverstrekkers die zich vooral richten op mensen die normaal gesproken geen hypotheek kunnen krijgen, maar daar betaal je een erg hoge rente en je loopt ook een risico om in de problemen te komen als je ineens niet meer aan hun voorwaarden voldoet.
Al met al is dat niet iets wat ik je zou willen aanraden.
Met vriendelijke groet,
Redactie ZwedenWeb
Jasper Metselaar
Sandra Geplaatst op maandag 8 juni 2020 om 19.42 uur 00
Beste Jaap, dankjewel voor de goede informatie. Weet je misschien of het ook mogelijk is om met twee gezinnen samen 1 huis te kopen? Met vriendelijke groet Sandra
Redactie ZwedenWeb Geplaatst op dinsdag 9 juni 2020 om 8.30 uur 00
Beste Sandra,
Het is geen enkel probleem om een huis met meerdere personen te kopen.
De verschillende eigenaars worden dan ieder eigenaar voor een bepaald deel. In jullie voorbeeld zouden alle volwassenen 25% van het huis kunnen bezitten. Een andere verdeling is, wanneer je dat zou willen, ook mogelijk. Bijvoorbeeld 30%, 30%, 20% en 20%.
Met vriendelijke groet,
ZwedenWeb
Jasper Metselaar
Ferry Visser Geplaatst op maandag 1 juni 2020 om 13.50 uur 00
Dag Zweden liefhebbers. Ook wij zouden graag een eigen plek in Zweden hebben. Met name de kust van Östergotlandslan en Södermanlandslan spreekt ons erg aan. Deze site biedt veel informatie over het kopen van een huis maar stel nu dat je een stuk grond wil kopen en daar zelf een houten huis op wilt bouwen.... Hoe zou je dat aan moeten pakken. Ik ben benieuwd of er mensen die hier ervaring mee hebben..
Redactie ZwedenWeb Geplaatst op maandag 1 juni 2020 om 14.03 uur 00
Beste Ferry,
Dit is erg afhankelijk van de situatie, maar wanneer je een stuk grond gevonden hebt, zou ik eerst contact opnemen met de gemeente om er zeker van te zijn dat je een bouwvergunning krijgt. Hoe het daarna verder gaat is bijvoorbeeld afhankelijk van hoeveel je zelf kunt en wilt doen. Ook ben je afhankelijk van een aantal zaken zoals het electriciteitsnet, een eventuele aansluiting op de riolering en de waterleiding enz.
Hopelijk kan je iets met deze informatie.
Met vriendelijke groet,
ZwedenWeb
Jasper Metselaar
Johan Geplaatst op donderdag 7 november 2019 om 20.43 uur 01
Een zeer prettige en informatieve website , DANK mijnheer Jaap!
Marieke Geplaatst op zondag 1 september 2019 om 21.36 uur 00
Heel fijn al deze informatie. Wij zijn ook op zoek naar een vakantiehuisje in Zuid Zweden. Als iemand een te koop staand huis weet, hoor ik het graag.
Kees Bos Geplaatst op zaterdag 23 juni 2018 om 22.16 uur 103
Een hele reeks aan nuttige informatie Ik heb zelf al 10 jaar een huis in zweden en het bevalt me prima
Ik zit 3 maanden zweden en dan weer 3 maanden zweden enz enz Voor al in de winter vind ik het heerlijk
Ik zit in het zuiden het plaatsje Hult bij Eksjo. Maar ik heb wel aardwarmte genomen daarvoor had ik een houtgestookte CV ketel
Als ik er niet ben staat de temp op 12 graden want onder de 10 krijg je een douwpunt in je huis (vochtprobleem)
mvg Kees
Martin Stiemer Geplaatst op dinsdag 6 augustus 2019 om 21.09 uur 10
Hallo Kees. Ik wilde je een vraag stellen over het persoonsnummer in jouw situatie. IK sta op het punt een 2e huis te kopen, maar ik lees overal dat het moeilijk of zelfs niet mogelijk zou zijn om een persoonsnummer te krijgen? Ik wil ook overwegend in NL zijn, maar wel vaak in Zweden. Had jij ook moeilijkheden mer het nummer en bij wie heb je het gehad als je wel in het bezit ervan bent?
Alvast bedankt voor je reactie
Redactie ZwedenWeb (Jasper) Geplaatst op dinsdag 6 augustus 2019 om 21.29 uur 20
Beste Martin,
Ik neem even de vrijheid om je vraag te beantwoorden. Een persoonsnummer kan je uitsluitend krijgen wanneer je in Zweden ingeschreven staat (en dus in Nederland uitgeschreven bent). Wanneer je echter een huis in Zweden hebt, krijg je automatisch een zogenaamd samordningsnummer. Dit nummer krijg je van de Zweedse belastingdienst (Skatteverket). Dit nummer kan je slechts in een beperkt aantal gevallen gebruiken en dan uitsluitend bij overheidsinstanties.
Voor het hebben van een 2e huis heb je verder geen persoonnummer nodig. Het leven in Zweden is iets makkelijker met een persoonsnummer maar het meeste waar je als 2e huizenbezitter mee te maken hebt lukt prima zonder.
Met vriendelijke groet,
ZwedenWeb
Jasper Metselaar
Annika Geplaatst op zondag 23 september 2018 om 17.49 uur 00
Hallo Kees
Hoe bevalt het jou/ u uiteidelijk?
Wij denken er ook over om iets aan te schaffen in Zweden, maar vaak overheerst weer het negatieve.
Ben dan best wel benieuwd naar hoe het jullie bevalt en of het uiteindelijk ook genieten is.
Groetjes Annika
Terenia barczyk Geplaatst op donderdag 19 april 2018 om 14.46 uur 106
Veel nuttige informatie. Dank je wel