Emigreren naar Zweden

Volg ZwedenWeb

Emigreren naar Zweden

Voor u het weet is het tijd om de verhuisdozen in te pakken...

Emigreren is tegenwoordig een geliefd onderwerp van gesprek. Voorheen waren het vooral Canada, de Verenigde Staten en Australië waar iedereen hun geluk wilden beproeven, maar de laatste jaren is ook Zweden bijzonder populair.

Maar waarom Zweden?

Zweden lijkt het ideale land om te emigreren. Het is een EU-land met een grote landoppervlakte en in vergelijking met Nederland een geringe bevolkingsdichtheid. Het land heeft veel natuur, rust en ruimte te bieden en de inwoners zijn in het algemeen rustig, vriendelijk en behulpzaam. Het onderwijs en de gezondheidszorg zijn prima in orde en de huizenprijzen zijn op het platteland nog betaalbaar. Kortom alle ingrediënten voor wat voor een hoop mensen "het ideale land" is.

Maar natuurlijk heeft ook Zweden haar nadelen en eigenaardigheden. Zo zijn er andere tradities, Zweeds is een andere taal, ligt het werktempo wat lager, zijn er wachttijden in de zorg, is het moeilijk om een baan te vinden en zo zijn er nog een aantal zaken op te noemen waar u wel degelijk rekening mee zult moeten houden.

Al deze aspecten maken een gedegen voorbereiding van uw emigratie meer dan noodzakelijk. Vandaar dat het aan te raden is om Zweden een aantal keren te bezoeken om te bepalen welke streek u het meeste aanspreekt om er te wonen en eventueel werk te vinden. Ook is het beginnen van het leren van de taal een groot voordeel voordat u gaat verhuizen. Oriënteer u zoveel mogelijk op het land door er veel over te lezen en maak voor uzelf een lijstje waarom u nu eigenlijk uit Nederland weg wilt en wat u in Zweden verwacht te vinden. Veel informatie speciaal over het emigreren naar Zweden is te vinden op het ZwedenWeb forum en de Zweden Emigratie Site (http://www.zwedenemigratie.nl). Op de site Verhuizen naar Zweden van Sirelo vindt u bovendien veel informatie over verhuisbedrijven die u kunnen helpen bij uw verhuizing naar Zweden.

Checklist van de Nederlandse overheid

De Nederlandse overheid heeft een hele mooie praktische site gemaakt over vertrek naar het buitenland, waarbij u, afhankelijk van uw situatie een checklist krijgt met zaken waar u aan moet denken. Deze checklist vindt u op Rijksoverheid.nl.

De verhuizing

Voor uw verhuizing kunt u gebruik maken van een verhuis- of transportbedrijf. Uiteraard kunt u ook zelf een bestelbus of verhuiswagen huren. Een goed adres hiervoor is Busjehuren.nl.

Tot slot: hou uw hoofd koel, wees eerlijk naar uzelf en de familie en blijf realistisch.
En dan... op naar Zweden!!!

Dit artikel is voor ZwedenWeb geschreven door Bart Kila, webmaster van de Zweden Emigratie Site en eigenaar van ZwedenAdvies